Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Prekliato rafinovaná dráma! Choré rodinné vzťahy spôsobili ohnivú tragédiu

Hoci tento rok je výrazne poznačený pandémiou, ktorá taktiež paralyzovala celý zábavný priemysel, kvalitatívne patrí medzi tie dobré. Hluché miesta vyplnili zásoby, ktoré si televízie a streamovacie platformy stihli predpripraviť a už sa rozbiehajú aj kamery v zámorí, do niekoľkých mesiacov sa svet seriálov začne výrazne vracať do normálu.

24.09.2020 07:00
little fires everywhere, reese witherspoon, Foto:
Herečka Reese Witherspoon predviedla excelentný výkon.
debata

Najbližšie týždne budú ešte ošemetné, neznamená to, že sa k divákom nič nedostane. Najmä online televízie majú v zálohe niektoré želiezka v ohni, avšak v prípade štandardných televízií bude tohtoročná jeseň iba ticho pred búrkou. Štart novej televíznej sezóny 2020/2021 sa posunul zo septembra na január a následne divákov si počká smršť premiér.

Pár dní predtým, ako sa svet v marci zastavil, streamovacia platforma Hulu, ktorú úzko spolupracuje napríklad s HBO, priniesla divákom minisériu Little Fires Everywhere nakrútenú podľa knižného bestselleru od Celeste Ng. V hlavných úlohách sa predstavili súčasné herecké megahviezdy Reese Witherspoon, ktorá ako jedna z mála nepotrebuje strieborné plátno na budovanie svojej kariéry.

Skvelá knižná predloha

Počas posledných rokov ho vymenila za účinkovanie vo výnimočných seriáloch a jej cena na trhu je vďaka tomu na vrchole. Popri účinkovaniu začala nové tituly aj produkovať, čo je prípad aj tohto seriálu. Kontruje jej, v našich končinách ešte pomerne neznáma, Kerry Washington zo seriálu Scandal. Je len na veľkú škodu, že tituly s Washingtonovou sa k nám dostávajú len veľmi sporadicky, ak vôbec.

Podobne ako knižná predloha, tak aj jej seriálové spracovanie nepútalo spočiatku pozornosť a chvíľku trvalo, kým ho diváci objavili. Ono navonok pointa seriálu nevyzerá extra lákavo a strhujúco. A v tom sa skrýva devíza celého diela, či už knižného, ale toho seriálového. Obe formy sú prezentované ako pohľad na dve rozdielne rodiny v 90-tych rokoch, ktoré spojí náhoda a rozdelí požiar. Práve ohnivá skaza je hnacím motorom seriálu od prvej sekundy. Divák sa na začiatku pozerá na koniec. Honosné sídlo horí a spolu s ním aj idylický život rodiny.

Aký je dôvod pozerať ďalej? Čo zaujímavé môže priniesť cesta k tragickému rozuzleniu? Koho vôbec zaujíma, prečo niekto podpálil dom? Verte, že to každého začala zaujímať, ak sa naplno ponoril do samotnej prvej epizódy. A ďalšie boli len ďalšími čerešničkami na poriadne prezdobenej torte.

Majstrovské dielo

Celkovo osemdielna miniséria je doslova majstrovské dielo postavené na vzťahoch medzi postavami, ktoré je do posledného detailu vyskladané, vypointované, vysvetlené, dotiahnuté. Razom sa banálna pointa stáva neuveriteľne prepleteným bludiskom, kde vznikajú neustále nové odbočky a každý sa s veľkou radosťou vydá pozrieť si každé zákutie. Pričom všade sa skrýva zápletka, ktorá má hlavu a pätu a nepôsobí ako zbytočná vata.

Príbeh je postavený na dvoch barikádach. Na jednej strane je rodina Richardsonovcov, ktorá žije v honosnom sídle, všetci majú rozdelené svoje úlohy, matka Elena (Witherspoon) má pod palcom celú domácnosť, všetko je dokonale naškrobené, navonok idylické. Manžel Bill (Joshua Jackson) je prestížny právnik, dodáva rodine peniaze a má pocit, že je hlavou rodiny. Tento pocit mu s láskou dodáva jeho žena, ktorá všetko riadi ako dobre namazaný stroj. Aj život svojich štyroch, diametrálne odlišných detí. Popritom všetkom stíha ešte aj prácu novinárky v lokálnom periodiku v americkom Ohiu.

Slovákom neznáma Kerry Washington je v USA... Foto: Hulu
little fires everywhere, kerry washington, Slovákom neznáma Kerry Washington je v USA veľká hviezda. Pozornosť si zaslúži aj u nás.

Na druhej strane je tu „rodina“ Warrenovcov, v zložení matka Mia (Washington) a jej dcéra Pearl (Lexi Underwood). Nezávislá umelkyňa celý život uniká pred svojou minulosťou, dcéra je už zvyknutá na kočovný život, bez koreňov, bez zázemia. Avšak medzi oboma panuje úprimná, autentická láska. Nechávajú život plynúť. Absolútny protipól Richardsonovcov. Avšak všadeprítomná Elena, ktorá pripomína robota si zaumieni, že Mii a Pearl treba pomôcť a ukázať im správny spôsob života. Taký, aký sa patrí. Ubytuje ich v byte, ktorý prenajíma, Mia začne vypomáhať v ich domácnosti. A problémy začínajú gradovať.

Elena má automaticky pocit, že má právo sa starať do problémov svojich nových priateliek a nevraživosť medzi dvoma rozdielnymi životnými štýlmi graduje každou minútou. Pearl sa „normálny“ život veľmi rýchlo zapáči, veľmi rýchlo sa spriatelí s vekovo rovnakými deťmi Richardsonovcov. Razom má pocit, že má domov, ktorý nikdy nemala. Mia veľmi rýchlo začne šípiť, že musí expresne zdvihnúť kotvy a ísť ďalej. Avšak stalo sa niečo, čo nikdy nečakala, jej neštandardná rodina začala zapúšťať korene.

Hutný príbeh

Razom každá postava a že ich nie je málo dostáva vlastný príbeh, ktorý je veľmi zaujímavý a plnohodnotný. Stáva sa malým kúskom veľkej skladačky a podozrenia na možného páchateľa požiaru zdanlivo idylického domova pribúda. Príbeh sa s postavami pohráva, rovnako ako s divákmi. Nič nie je také, aké sa na prvý pohľad zdá. Prím hrajú predsudky, rasizmus, pokrivené vnímanie ľudí, sveta, vzťahov. Aj to boli 90-te roky minulého storočia.

Príbeh obsahuje všetko, pohľad na dve úhlavné (ne)priateľky, ich minulosť, ktorá ovplyvňuje aj súčasnosť, pričom sa vysvetlí úplne všetko a razom ich konanie dáva zmysel. Ich správanie, ich vnímanie. Witherspoon a Washington predvádzajú herecký koncert a kradnú si všetku pozornosť pre seba. Každá scéna, konfrontácia, pretvárka, snaha o pochopenie sa končí ešte väčšou nenávisťou a nevraživosťou. Paradoxom je, že v tomto seriáli v podstate neexistuje kladná a negatívna postava, charaktery si túto úlohu postupne vymieňajú a nie je možné niekoho zaškatuľkovať, čo je ďalšia devíza.

Nenávisť do špiku kosti. Dve ženy, dve rodiny,... Foto: Hulu
little fires everywhere, reese witherspoon, kerry washington, Nenávisť do špiku kosti. Dve ženy, dve rodiny, jeden konflikt.

Veľmi zaujímavo pôsobia aj príbeh teenagerov, ktorí sa boria vo svojich problémoch. Jedna sa snaží byť presnou kópiou svojej matky Eleny, naloží si na seba neúnosný náklad a táto ťažoba ju drví. Z toho plynú jej skratové omyly a tie ju ničia. Chce si za každú cenu udržať pozornosť svojej matky, ktorá sa v nej vidí, je na ňu patrične hrdá a považuje za svoje najobľúbenejši­e dieťa.

Potom je tu druhá dcéra, ktorej sa bridí celá rodina, najmä jej matka. Rebeluje vo všetkom a Elena sa už ani netají svojou nevraživosťou, neraz krutosťou voči dcére. Ďalší syn je typický idol školy, športovec, ktorého intelekt sa nedostavil. Užíva si pozornosť všetkých a nič nerieši. Štvrtý syn sa na prvý pohľad zamiluje do Pearl, tichý introvert, ktorý vždy pomôže a nič nečaká. Lenže aj ich život sa rýchlo mení pod tlakom boja dvoch dominantných matiek.

Zdanlivá idylka sa veľmi rýchlo rozsypáva a okolie len pozoruje, uštipačne sa teší z cudzieho nešťastia. Za krásnymi plotmi a múrmi víl sa vždy skrýva škodoradosť a falošná spolupatričnosť.

Verdikt

Little Fires Everywhere možno charakterizovať ako jeden z najlepších seriálov tohto roka. Príbeh má svoj začiatok, stred a koniec. Neexistuje tlak na možné, umelé pokračovanie. Tvorcom osem epizód úplne stačilo, aby priniesli vizuálne zaujímavé dielo, ktoré dôveryhodný nádych retra.

Príbeh je dotiahnutý do bodky, herecké výkony sú skvostné, týka sa to aj mladých hercov, čo nebýva úplne zvykom. Reese Witherspoon a Kerry Washington sú skvostné. Jednotlivé epizódy využívajú každú sekundu, nenudia, majú svoju pointu. Od tohto seriálu sa nedá odtrhnúť pre svoju rafinovanosť. A potom príde koniec a rozuzlenie, ktoré so sebou prináša, ako inak, šok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kerry Washington #Reese Witherspoon #oseriáloch #Little Fires Everywhere