Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Hejteri, nepozerajte to! Občas pravdivá história o Kataríne Veľkej poriadne rozosmeje

Meno cárovnej Kataríny Veľkej je doteraz synonymom veľkoleposti, úspechu, majestátnosti. Do histórie sa táto panovníčka nezmazateľne zapísala vďaka svojej inteligencii a vízií spraviť z Ruska priekopnícku krajinu, čo sa jej aj podarilo. Preto nie je zvláštne, že v novodobej histórii sa o jej príbeh zaujímajú filmári a medzičasom vzniklo viacero kvalitatívne rozkolísaných adaptácií. Zaujímavé je, že za posledný rok to boli rovno dve spracovania.

30.07.2020 07:00
the great, veľká, elle fanning, Foto:
Mnohí si mysleli, že herečka Elle Fanning nie je dobrá herečka. Seriál The Great (Veľká) tieto pochyby vyvrátil.
debata (1)

V roku 2019 predstavilo HBO štvordielnu minisériu s oscarovou Helen Mirren v hlavnej úlohe. Hoci herečka zažiarila vo veľkolepom príbehu, tento počin skôr zaujal vizuálnou stránkou ako vyznením. Tvorcovia sa sústredili na obdobie, keď už sedela pevne na tróne a plnila si svoj sen o ruskej veľmoci. Táto miniséria divákovi nepriniesla nič nové, pretože iba opakovala najväčšie momenty panovníčky, ktoré už boli niekoľkokrát omieľané.

V máji tohto roka opäť prišlo HBO s ďalšou adaptáciou, ktorú produkčne zastrešila streamovacia platforma Hulu. Tentokrát sa k divákom dostala úplne iná verzia a konečne sa podarilo priniesť ďalšiu lahôdku, ktorú musí vidieť každý seriálový fanúšik. Priaznivci histórie si budú pri seriáli The Great (Veľká) trhať vlasy, ale tvorcovia od začiatku deklarovali, že toto spracovanie bude mať v mnohom ďaleko od skutočnosti. Veď aj samotný podtitul seriálu hovorí jasne, ide o občas pravdivú históriu.

Podarilo sa to konečne?

The Great je zásahom do čierneho. Pre showrunnera Tonyho McNamaru ide o televízne dieťa, keďže sa postaral o scenár, produkciu a adaptáciu pre televíziu. Pointa seriálu spočíva v tom, že neukazuje Katarínu Veľkú ako veľkú, ale jej cestu k tomuto prívlastku. Každá adaptácia totiž ju ukazuje v čase najväčšej slávy, tentokrát je to inak. Konečne sa niekto pozrel, ako to vyzeralo, keď mladá budúca imperátorka prichádza na ruský kráľovský dvor a od svojej budúcej podoby má na míle ďaleko.

Autor seriálu sa rozhodol poňať svoje spracovanie primárne ako hyperbolizovanú komédiu, častokrát ako grotesku. Drží sa viacerých historických udalostí, dohadov, povier a prináša divákov alternatívny pohľad na možný život Kataríny. Desaťdielna miniséria však prináša aj dramatické momenty a veľmi kruto ukazuje pomery na ruskom kráľovskom dvore, či je to pravda alebo nie necháva scenár na divákovi. A to je absolútna devíza tohto seriálu. Len máloktorý seriál dáva divákovi dostatočný priestor, aby si spravil názor na to, čo pozerá.

Herec Nicholas Hoult ako cár Peter III.... Foto: Hulu
the great, veľká, nicholas hoult, Herec Nicholas Hoult ako cár Peter III. predviedol prvotriedne herecké umenie.

História poňatá po svojom

Základná dejová línia sa začína v momente, keď mladá budúca cárovná prichádza do Ruska, aby sa vydala na Petra III., ktorý je vnímaný ako veľká neznáma v historickom poňatí. V The Great slúži ako hlavný komický a krutý prvok zároveň. Je to zakomplexovaný, emočne zakrpatený, ovplyvniteľný, nekompetentný dement, ktorému sa šľachta buď bojí alebo sa mu vnucujú do priazne, aby šplhali vyššie na spoločenskom rebríčku.

Peter III. je nevyspytateľný, náladový, nikto nemá istotu, že sa dožije večera. Má chorý vzťah k matke, ktorej vysušenú mŕtvolu má vystavený v sklenenej rakve a obavy z otca, ktorého všetci ospevujú a je viac ako evidentné, že ho rodičia považovali iba za produkt a tak s nemu správali. To ho ovplyvnilo na celý život a preto mu stačí, ak mu niekto prejaví priazeň, pomasíruje ego a okamžite sa stáva jeho favoritom.

Toho využíva aj mladá Katarína, ktorá veľmi rýchlo zisťuje, že ju nečaká rozprávková láska, ale tvrdý boj o prežitie a najmä splodenie dediča trónu. Peter vníma Katarínu iba ako objekt, ktorý mu privedie na svet syna. Keď to nebude ona, bude to niekto iný. Za všetko hovorí skonštatovanie v prvej epizóde, keď Katarína vysloví ikonickú vetu: „Preboha, vzala som si idiota.“ Táto veta je veľavravná a vystihuje všetko, čo sa v celej sérii udeje.

Brilantne vykreslené postavy

Mladá cárovná veľmi rýchlo vytriezvela a uvedomila si, že jej manžel je prekážka v jej vízii spraviť z Ruska veľmoc, centrum kultúry, architektúry, módy. Preto jej expresne skrsne plán v hlave. Spojí sa s „normálnymi“ radcami svojho manžela, zapojí svoju prefíkanú slúžku do plánu, ako sa zbaviť Petra a zasadnúť na trón.

Na prvý pohľad to vyzerá tak, že The Great bude dráma, no veľmi rýchlo sa ukáže, že všetko je pretkané prešpekulovaným humorom, ktorý nemá hranice. Neuveriteľne sa dá spontánne pobaviť, smiať a pritom vo vážnejších momentoch sledovať bez dychu. Zdá sa, že v tomto seriáli nie je nikto normálny. Každý má nejaký plán, v zásobe haldu intríg, sex je bežnou menou. Príbeh si robí „srandu“ zo všetkého a všetkých a pritom ide o vizuálne prvotriedne dielo, kde je vidno, že na ničom nešetrilo, aby sa navodila ilúzia ruského kráľovského dvora.

Nicholas Hoult a Elle Fanning vytvorili v... Foto: Hulu
the great, veľká, nicholas hoult, elle fanning, Nicholas Hoult a Elle Fanning vytvorili v seriáli skvelú komediálnu dvojicu s dobre fungujúcou chémiou.

Obsadenie, ktoré si zamilujete

Hlavnú úlohu stvárňuje herečka Elle Fanning, ktorá doslova prekvapila svojim výkonom. Je známa skôr ako Šípková Ruženka z filmov od Disneyho, kde po boku Angeliny Jolie zachraňujú kráľovstvo. Teraz sa Fanning prevtelila do postavy, ktorá v sebe nesie rozvahu, rešpekt a pritom obrovskú dávku humoru. Počas desiatich epizód prechádza jej postava obrovským progresom.

Kým na začiatku je to naivná, ustráchaná mladá žena, ktorá je zdesená z toho, kde sa ocitla. Postupne prichádza láska k Rusku, k národu a jej vízií. Rastie jej sebavedomie, odhodlanie, ale aj vypočítavosť, inštinkt a snaha usadnúť na trón a vyslobodiť Rusko z područia jej tupého manžela. V postave Kataríny Veľkej je symbol oslavy sily nežného pohlavia a Fanning je skutočná kráľovná.

Jej manžela Petra III. si zahral Nicholas Hoult, ktorý už predviedol vo viacerých filmoch svoj talent. V seriáli The Great doslova žiari a bez pochýb možno túto rolu považovať za jednu z najlepších. Bolo evidentné, že herec si Petra III. doslova užíva a môže sa odtrhnúť z hereckej reťaze. Tento charakter si to doslova pýtal a Hoult mu to s radosťou dodal. Pritom stvárnenie slaboduchého jedinca nie je vôbec jednoduché, aj keď sa to na prvý pohľad môže zdať. Táto postava rozhodne nie je plochá, má v sebe obrovský diapazón emócii, ktoré musí neraz vtesnať do jednej scény. Od mánie, po depresiu.

Verdikt

The Great je bezpochyby jedným z najlepších seriálov tohto roka. Epizódy sú zábavné, ale aj vážne, vôbec nenudia, majú poriadne drive a neraz počas jednej 45-minútovky sa stane toľko zvratov, na čo iné seriály potrebujú jednu sezónu. A čo je najdôležitejšie, neberie sa vážne. A to by to mali brať aj diváci.

Prvotne pri tomto seriáli má divák oddychovať a neriešiť historické nezrovnalosti. Navyše je prudko návykový, ak okúsite prvú časť, hneď chcete druhú, tretiu a úplne nenútené je každý vtiahnutý do deja. Plus charakteristický pokrik „huzzah“, znamenajúci niečo ako „hurá“, ktorý počas desiatich častí odznie snáď tisíckrát sa votrie pod kožu a prirodzene ho začnete používať.

Skvelou správou na záver je fakt, že The Great sa v roku 2021 vráti s druhou sériou, hoci pôvodne malo ísť o jednorázovú minisériu. Obrovský ohlas presvedčil Hulu, aby príbeh pokračoval. Priestor nato rozhodne je a vrátiť by sa mali všetky postavy z prvej série. Záver prvej série dáva tušiť, že pripravované pokračovanie bude ešte divokejšie, keďže sa Kataríne podarilo rozpútať revolúciu a bola jednou nohou na tróne a Peter zas z kola von.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nicholas Hoult #HBO #Elle Fanning #oseriáloch #Hulu #The Great