Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Skvelý reštart! Našťastie tento seriál nechce byť druhá Hra o tróny

Televízia HBO sa už dlho profiluje ako domov tých najlepších seriálov, niektorým sa síce nedostáva toľkej diváckej pozornosti, potom sú tu však také, ktoré potvrdzujú status stanice. Jedným z takýchto seriálov je aj Westworld, o ktorom sa dlho špekulovalo, že to bude nová Hra o tróny. Našťastie to tak nie je a hoci veľkosťou produkcie sa radí ku krvavej ságe, tvorcovia odmietli prijať tento záväzok. Hra o tróny je len jedna a každá produkcia si zaslúži vlastnú cestu.

16.07.2020 07:00
westworld, evan rachel wood, Foto:
Prvé husle v novej série si uchmatla Evan Rachel Wood ako Dolores. Podala brilantný výkon.
debata (1)

Westworld má svoju cestu poriadne kľukatú. Prvá séria spôsobila doslova ošiaľ, práve vtedy vzniklo prirovnanie k Hre o tróny. Začiatok príbehu bol geniálny, majstrovské dielo so skvelým hereckým obsadením, ktorému kraľoval Anthony Hopkins, Ed Harris, ale aj herečka Evan Rachel Wood. Tá bola pre mnohých nováčikom a obrovským prekvapením.

Zápletka o „zábavnom“ parku, kde dokonalí humanoidi situovaní do rôznych prostredí sa musia podrobiť nechutným chúťkam zhýralých zbohatlíkov bola doslova ľadovou sprchou pre divákov. Tvorcovia bez servítky ukázali surové násilné scény, nechýbala nahota, ale najmä dôraz na absentovanie etiky a morálky. Avšak zdanlivá hra na Boha sa ľuďom vymkla spod kontroly a umelé bytosti získali vedomie a rozpútala sa vojna druhov.

Druhá séria však nedokázala plnohodnotne nadviazať na úspech jej predchodkyne. Tvorcovia sa nepríjemne zamotali vo vlastnej spleti zápletiek a časových línií, v ktorých boli jednotlivé príbehy rozprávané. Pochopiteľne prišla tvrdá kritika zo strany divákov a reakcia HBO na seba nenechala dlho čakať. Westworld síce dostal tretiu sériu, avšak len osem častí, namiesto štandardných desať a producenti odavizovali poriadny reštart celého príbehu. Predsa len, tento seriál patrí medzi tie najdrahšie a prestížne produkcie, neúspech sa nepripúšťal.

Diváci si po zbabranej dvojke museli na pokračovanie počkať dva roky. Minulý rok si pre seba všetku pozornosť ukradla záverečná séria Hry o tróny, televízia preto veľmi šikovne vyriešila situácia so svojimi highlightmi. Uviedla ich pekne na striedačku. Aj v tomto prípade sa potvrdilo porekadlo, že na dobré si treba počkať.

Nováčikom tretej série je herec Aaron Paul.... Foto: HBO
westworld, aaron paul, Nováčikom tretej série je herec Aaron Paul. Tvorcom tento ťah naplno vyšiel.

Nutný reštart

Tretia séria mala premiéru počas tohtoročnej jari. V čase, keď pandémia začala naberať na obrátkach. Seriál si tak vyslúžil ešte väčšiu pozornosť, pretože izolované publikum doslova hltalo každú premiéru. K tomu treba pripočítať prirodzenú zvedavosť na podobu reštartu, keďže televízia prvý trailer uviedla už niekoľko mesiacov pred samotnou premiérou tretej série a uchvátila divákov.

Tvorcovia naozaj splnili to, čo sľúbili. Spravili radikálny poriadok v rozhádzanom deji a to pekne od podlahy. Nová séria „zabudla“ na prvé svoje dve prvé predchodkyne. Vzala si iba to najlepšie z nich, teda akési základne kamene deja. K dobru hovorí aj fakt, že výraznými škrtmi prešli aj postavy a z pôvodného deja zostalo len zopár charakterov. Tretia sezóna sa odpichla od kľúčovej udalosti z druhej série a teda Dolores (Evan Rachel Wood) navždy opustila park a spustila svoj diabolský plán zničenia ľudstva.

Diváci síce čakali dva roky, v deji ubehli len tri mesiace. Píše sa rok 2058 a tvorcovia rozhodli ukázať blízku budúcnosť, ako vyzerá svet ľudí. Všetko je akési umiernené, ekologické, trošku bezduché. Obyvatelia sú v područí umelej inteligencie, pričom o tom netušia, tá rozhoduje o osude každého. Slobodná vôľa neexistuje, autority však udržujú zdanlivý mier, aj za cenu, že jedného dňa všetko vyjde na povrch. Tohto sa drží Dolores, ktorá má jasne stanovený plán, ako otvoriť oči smrteľníkom a tí dokončia koniec sveta za ňu.

Seriál sa nebojí provokovať

Westworld poriadne pritvrdil, keďže sa zápletky narážajú aj na rôzne konšpiračné teórie a nebojí sa provokovať o bezútešnej budúcnosti ľudí, ktorí sú začipovaní, otrokmi korporácií, otrokmi vlád, otrokmi na výrobu peňazí pre najbohatšiu elitu. Nechýbajú skvelé akčné scény, naháňačky mestom, originálne technické vychytávky a najmä aj príchod nováčika v podobe herca Aarona Paula (Caleb), ktorý sa „náhodou“ pripletie Dolores do cesty a je dôležitou súčasťou celého plánu. V tomto seriáli nie je nič náhodné.

Dolores na päty šliape Maeve (Thandie Newton), ktorá je pripomienkou prvých dvoch sezón. Má za úlohu zastaviť svoju humanoidnú súputníčku, výmenou za nekonečnú budúcnosť s dcérou. Zaujímavé je aj vyvŕbenie zápletky s postavou Charlotte Haleovou (Thessa Thompson). Jej úloha v tretej sérii výrazne vzrástla. Pomerne zvláštne a bokom pôsobil príbeh Bernarda (Jeffreyho Wright), ktorý by mal byť kľúčom k ovládnutiu Dolores.

Prvé husle hrala práve Dolores a nový „záporák“ v podobe herca Vincenta Cassela. Evan Rachel Wood ako nemilosrdná a nezastaviteľná „terminátorka“ si ukradla pre seba každú scénu, v ktorej sa objavila. Aj vďaka hutnému príbehu, ktorý bol pre túto sezónu pilierom, aj skvelému hereckému prevedeniu. Wood dokáže v jednej scéne predviesť chladnokrvnú vrahyňu a zároveň aj obrovský cit. Samotný príbeh takisto bavil.

Odpútanie sa od prvých dvoch sérii bol výborným nápadom. Nová séria pôsobí sviežo, neotrepane a skrýva mnohé prekvapenia a najmä potenciál do budúcnosti. A to bude Westworld potrebovať, keďže HBO už potvrdilo aj štvrtú sériu. Vzhľadom na náročnosť produkcie a dopadom koronakrízy sa jej diváci dočkajú opäť až o dva roky.

Westworld je charakteristický futuristickými... Foto: HBO
westworld, Westworld je charakteristický futuristickými vychytávkami. Najnovšia séria tomuto tvrdeniu nasadila korunu.

Keď zaujme hudba

Len málokedy sa stane, že soundtrack na prvé počutie upúta. V prípade Westworldu to tak bolo. A náhoda to rozhodne nebola. Hudbu zložil Ramin Djawadi. Seriáloví fanúšikovia vedia, že práve on je zodpovedný za hudobnú zložku v Hre o tróny. Najmä s ňou zabodoval vo finálnej ôsmej sérii, kde všetko dotiahol do dokonalosti. V tretej sérii Westworldu je hudba akousi ďalšou postavou. Djawadi má svoj charakteristický rukopis pri komponovaní.

Použitie sláčikových nástrojov a motívov evokujúcich Hru o tróny neraz pripomínalo aj teraz. Paradoxne to vôbec nerušilo. Potom však prišli originálne motívy pripomínajúci divoký Západ, čo bola narážka na predchádzajúce série. Úderne pôsobilo aj jednoduché podfarbenie jednotlivých scén dlhotrvajúcimi „temnými“ tónmi. Práve preto je dobré pozrieť si Westworld s kvalitným ozvučením, práve vtedy absolútne vynikne a vyvolá správne pocity.

Verdikt

Tretia séria splnila všetko, čo mala. Reštart sa vydaril! Príbeh mal potrebný drive, naháňačka na mačku a myš zabrala, ako mala. Jednotlivé epizódy nenudili, teraz sa ukázalo, že skrátenie sezóny nie je na škodu veci. Všetko šliapalo svižne, občas až príliš, no tvorcovia mali menej času na vtesnanie všetkého, čo chceli fanúšikom odovzdať.

Prvotriedne efekty, oku lahodiace exteriéry, rázny príbeh v kombinácii s výbornými hereckými výkonmi len potvrdili, že tento seriál rozhodne nepatrí do starého železa. Vyvrcholenie príbehu a prísľub ďalšieho pokračovania, ktoré s určitosťou prinesie ďalšie nečakané zvraty dáva nádej, že Westworld je opäť dobre posadená sci-fi zábava.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Evan Rachel Wood #Aaron Paul #HBO #Westworld #oseriáloch #koronavírus