Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Tento seriál láme tabu o detských vrahoch! Kruto sa zahráva s divákmi...

Naozaj dobrého a kvalitného krimi je v súčasnosti na televíznych obrazovkách ako šafránu, napriek tomu, že tento žáner zažíva obrodu. Nie vždy sa tvorcom podarí priniesť naozaj výnimočný kúsok, ktorý by poriadne zarezonoval, prípadne by vedel zabojovať aj o nejakú prestížnu cenu.

09.07.2020 07:00
defending jacob, chris evans, Foto:
Kriminálna miniséria Defending Jacob od Apple TV+ priniesla na obrazovky kvalitu.
debata

Nový hráč na poli streamovacích televízií, ktorý začal svoju činnosť len minulý rok v novembri, jedno želiezko v ohni určite má. Apple TV+ rozhodne nepatrí, zatiaľ, medzi tých, ktorí by sa mohli pochváliť obrovskou knižnicou obsahu ako napríklad Netflix alebo HBO Max. Má však o jednu lahôdku vo svojom talóne viac.

Ide o kriminálnu minisériu s názvom Defending Jacob (Jacobova obhajoba), ktorá vznikla na základe knižného bestselleru od Williama Landaya. V hlavnej úlohe sa predstavila súčasná jedna z najväčších hviezd súčasného Hollywoodu – Chris Evans. Niekdajší Kapitán Amerika z filmov od komiksového gigantu Marvel svoj superhrdinský oblek minulý rok definitívne zavesil na klinec.

Rozhodol sa vymaniť z tejto ikonickej úlohe a ukázať svetu, že vie plnohodnotne stvárniť aj diametrálne odlišnú postavu. Apple TV+ zas a znova stavila na extrémne zvučné meno, ktoré primárne má potiahnuť nové seriálové spracovanie.

Hľadanie hitu

Keďže online televízia má veľmi ďaleko od momentu, keď sa bude môcť porovnávať s konkurenciou, jej zopár pôvodných seriálov jednoducho musia vytŕčať z radu a zaujať ešte pred premiérou hereckým obsadením, ktoré naláka potenciálnych divákov. Preto napríklad pri svojom štarte bombasticky predstavila novinky See s Jasonom Momoamom, ktorá paradoxne veľa vody nenamútila, hoci má potvrdenú druhú sériu. Niekedy ani veľká hviezda nezachráni nudný formát. Iný prípad je The Morning Show s Jennifer Aniston a Reese Witherspoon. Dráma z prehnitého televízneho zákulisia spôsobila doslova ošiaľ. V tomto prípade je druhá séria viac ako očakávaná.

Rovnaký scenár sa zopakoval aj pri Defending Jacob. Chris Evans je obrovský ťahúň a veľký dôvod, prečo si pustiť nový seriál. Kto tak urobil, rozhodne neoľutoval. Tento seriál patrí k tomu najlepšiemu, čo sa počas tejto televíznej sezóny, výrazne poznačenej koronakrízou, objavilo. Osemdielna miniséria o obvinení 14-ročného z chladnokrvnej vraždy spolužiaka doslova pripúta každého od prvej sekundy a paradoxne obmedzený počet častí bohato stačí. Príbeh je dostatočne rozvinutý, rozdelený a pritom neuveriteľne ťažký, depresívny, dlhšie spracovanie by bolo na škodu.

Už žiadny Kapitán Amerika!

Chris Evans nie je prekážkou, aj keď zo začiatku si ho každý prirodzene spája so superhrdinom, trošku tomu pomáha aj on sám. Jeho úloha v seriáli je tak trochu hrdinská. Stvárňuje prestížneho zástupcu prokurátora, ktorý načo siahne, to vyrieši. Je hviezdou vo svojom odbore. Žije usporiadaným životom na predmestí Bostonu. Hotová idylka. Domy ako z katalógu, všade zeleň, malé ploty, zomknutá komunita ľudí, ktorá má svoje pevné pravidlá, ale aj nastavenú hierarchiu. Deti navštevujú dobrú školu, ktorá ich môže vystreliť na prestížne univerzity. Avšak vždy sa ukáže, že pod touto dokonalou škrupinou sa skrývajú prehnité vzťahy a inak to nie je ani v prípade seriálu Defending Jacob. Beštiálna vražda Bena otrasie celou krajinou.

Chris Evans vo svojej prvej úlohe po Kapitánovi... Foto: Apple TV+
defending jacob, chris evans, Chris Evans vo svojej prvej úlohe po Kapitánovi Amerika sa predviedol v novej hereckej polohe.

Skvelá polemika o (ne)vine

Prípad je o to desivejší, že sa stal práve v usporiadanom prostredí a veľmi rýchlo sa ukáže hlavný podozrivý. Je to Jacob (Jaeden Martell). A roztočí sa poriadne desivý kolotoč odhalení, skutkov, ktoré ukážu pravú podstatu „zomknutej“ komunity, právneho systému, justície. Evans (Andy) stvárňujúci hlavu rodiny Barberovcov je odhodlaný meno svojho syna očistiť, avšak veľkou komplikáciou je jeho syn sám. Je naozaj nevinný? Alebo bol to on, ktorý spáchal beštiálny čin, pretože ho obeť šikanovala a on sa nikdy netajil antipatiami. Navyše bol to práve on, ktorý Bena v parku našiel. Jacob mal motív, žiadne alibi a to úplne stačilo nato, aby komunita vykonala vlastný rozsudok.

Andy stráca pevnú pôdu pod nohami, jeho spolupracovníci od neho bočia, razom nikto nie je ochotný robiť láskavosti, prestávajú fungovať kolegiálne vzťahy. Jeho manželka Laurie (Michelle Dockery) dostáva stopku v dobročinnej práci, vrhá zlé svetlo na investorov a tak zostáva „uväznená“ doma a musí znášať ustavičné útoky svojich niekdajších priateľov a susedov v jednom. Avšak Jacob je podozrivo pokojný, čo len podporuje úvahy o jeho vine. Začínajú pochybovať aj jeho vlastní rodičia a prebiehajúce vyšetrovanie čoraz jasnejšie ukazuje, že mladý Jacob môže byť vyšinutý psychopat.

Príbeh ukázal zdrvujúcu konfrontáciu medzi... Foto: Apple TV+
defending jacob, chris evans, Príbeh ukázal zdrvujúcu konfrontáciu medzi slepou vierou rodičov a krutou realitou a pochybnosťami o vlastnom synovi.

Poriadne krutá hra s divákmi

Seriál rozvinul hutný a zároveň poriadne kontroverzný príbeh, ktorý je podčiarknutý skvelou vizuálnou atmosférou. Nakrúcalo sa počas neskorej jesene, všetko je sivé, temné, ťaživé. Do toho prichádzajú zápletky, ktoré ponúkajú niekoľko možných vyústení, divák je nútený stále rozmýšľať, špekulovať, pochybovať. Scenáristi sa naozaj hrajú s divákmi do poslednej sekundy. Defending Jacob má skvelý začiatok, stred a dychberúce finále, ktoré by naozaj nikto nečakal. Pritom je od prvých sekúnd jasné, že tento seriál nemôže mať happyend. Je to jeden z mála námetov, ktorý sa nebojí prísť s krutým záverom, neakcentuje na rýchlo vyriešení a následnom odchode hlavných postáv do západu Slnka.

Je to presne naopak. Do detailu sa zameriava na psychické rozpoloženie postáv. Rodičov, ktorí sa všemožne snažia obhajovať svojho syna, čo si vyberá daň na ich psychike. Bolestný je pohľad na nich, keď si uvedomia, že ich syn môže byť naozaj vinný, pričom jasnú odpoveď nedostali ani oni, ani diváci ani po poslednej epizóde. Samostatnou kapitolou je samotný Jacob.

Herecké výkony, ktoré naozaj prekvapia

Mladý herec Jaeden Martell podal dychberúci výkon a predčil aj veterána Evansa. Je mladík naozaj vinný, je to skrytý psychopat, ktorého zlomená osobnosť sa prediera von? Alebo je to iba bojazlivý introvert, ktorého šikanujú a on si svoje traumy ventiluje prostredníctvom bohatého vnútorného sveta? Toto je najväčšia dilema celého seriálu a každá epizóda dáva dôvod na pochyby.

Mladý herec Jaeden Martell ako obvinený Jacob... Foto: Apple TV+
defending jacob, Jaeden Martell, Mladý herec Jaeden Martell ako obvinený Jacob predviedol bravúrny herecký výkon.

Verdikt

Príbeh absolútne pohltí každého diváka, ktorý sa odhodlá vstúpiť do tohto temného príbehu. Nevynáša súdy, len naznačuje a dáva možnosť každému si spraviť vlastný záver nielen o (ne)vine Jacoba, ale aj o fungovaní medziľudských vzťahov, rodiny, práce. Je to neraz smutný pohľad vidieť, ako málo stačí nato, aby sa vám otočili chrbtom najbližší, priatelia, susedia. Alarmujúci je pohľad aj na Jacoba a priebeh vyšetrovania, skúmanie jeho mentálneho stavu a postupné odhaľovanie jeho vnútorného sveta, ktorý má ďaleko od normálnosti.

Defending Jacob je výnimočný seriál, ktorý si zaslúži veľa superlatívov. Zafungovalo tu všetko, od skvelej knižnej predlohy a jej televíznej adaptácie. Herecké obsadenie funguje na jednotku. Samotný príbeh nenudí ani sekundu. Všetko je nastavené do dokonalosti. Zostáva len dúfať, že podobne kvalitných seriálov bude čím ďalej, tým viac.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chris Evans #oseriáloch #Apple TV Plus #Defending Jacob