Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Splnil sa najdivokejší sen fanúšikov! Návrat kultového seriálu však nie je ideálny

Ešte pred pár rokmi patrili priania fanúšikov, ktorí tajne snívali o pokračovaní rôznych kultových seriálov skôr k nereálnym predstavám. Televízie, ktoré keď raz ukončili nejaký seriál sa viac k nemu nevrátili a chŕlili nové a nové projekty. Lenže televízny trh sa so vznikom streamovacích služieb zmenil a razom sa zrodil nový trend revivalov. Vďaka tomu sa vytvoril tlak aj na štandardné televízie prinášať viac seriálov a najmä zvýšiť kvalitatívnu latku. Razom sa nereálne predstavy stali niečím hmatateľným a pri mnohých seriálov aj reálnym, že sa neraz aj po desiatkach rokov začali znova nakrúcať nové časti.

02.07.2020 07:00
star trek picard, picard, patrick stewart, Foto:
Seriál má už potvrdenú druhú sériu a tvorcovia rátajú s ďalšími.
debata

To je aj prípad Star Treku, ktorí najprv zažil reštart na striebornom plátne a pred pár rokmi zožal ešte väčší úspech vo svete seriálov. Streamovacia televízia CBS All Access, ktorá patrí jednej z najsledovanejších amerických televízií CBS poňala produkciu seriálov po svojom. Kým štandardne finančne náročné seriály smerujú na klasickú televíznu obrazovky, náročnejšie projekty ponúka online a zabezpečuje si tak omnoho väčší aj finančný osoh. Pri Star Treku je to alfou a omegou existencie tejto frančízy.

Prvou lastovičkou bol Star Trek: Discovery, ktorý očaril dokonalou, filmovou vizuálnou podobou aktuálne čaká odvysielanie už tretej série. Tej premiéru posunula pandémia. Nový termín hovorí o jesennej premiére. Obrovský pozitívny ohlas, ktorý Discovery zožala bol odrazovým mostíkom pre ďalšie spin-offy, ktoré televízia avizovala ešte pred štartom prvého seriálu. Jednoducho novému, súčasnému poňatiu legendárnej značky verila. A dobre spravila.

Splnený sen

Počas zimy sa objavil dlhoočakávaný druhý seriál, ktorý bol splnením aj tých najdivokejších predstáv skalných fanúšikov Star Treku. Práve tento tábor poriadne kritizoval Discovery, pretože sa tvorcovia striktne nedržali zabehnutých koľají a vydali sa novou cestou, čo zase imponovalo novej generácií divákov, ktorá nemá pevný vzťah s pôvodnými seriálmi, ktoré sa vysielali pred dvoma dekádami. Televízii sa podaril husársky kúsok, keď zrealizovali návrat absolútnej legendy a jedného z najväčších symbolov Star Treku – zelenú dostal seriál o Picardovi v podaní Patricka Stewarta.

Ten si po dlhých rokoch opäť „sadol“ do vesmírnej rakety a brázdil nekonečný vesmír. Avšak nešlo o plnohodnotný návrat jeho posádky z lode Enterprise. S pôvodným seriálom Star Trek: Picard mal už len pramálo spoločného. Na jednu stranu to bola veľká devíza, pretože sa otvoril novému publiku, avšak možno by nezaškodilo viackrát premostiť s Novou generáciou a nielen v podobe zopár epizód, v ktorých sa objavili niektoré postavy z tohto seriálu.

Vizuálne Star Trek: Picard išiel v šľapajach, ktoré už vychodil seriál o posádke z lode Discovery. Zas a znova išlo prvotriedne spracovanie s mnohými originálnymi vychytávkami z budúcnosti. Tomuto elementu nie je čo vytknúť. Horšie to už bolo so samotným príbehom, ktorý neraz nudil. Je to prekvapujúce zistenie, keďže tvorcovia všetko namiešali v správnom pomere, nekonala sa však zbesilá vesmírna naháňačka, ako si mnohí pred vysielaním mysleli. Putovalo sa planétami s cieľom odhaliť obrovské sprisahanie vo Federácii, odhalení zradcu a najmä ukázať pozadie a pravdu o najväčšej katastrofe, ktorá sa odohrala na Marse.

Vo voľnom pokračovaní dostal Picard nových... Foto: CBS All Access
star trek picard, picard, patrick stewart, Vo voľnom pokračovaní dostal Picard nových spolupracovníkov, so starými časmi ho spájali len krátkodobé hosťovania vybraných postáv.

Nebolo to bezchybné

Spin-off o Picardovi sa začal naozaj veľmi sľubne, prekvapujúco a neraz aj obaril. Najmä pohľadom na hlavnú postavu. Picard, kedysi hviezda, teraz žil vo svojej vinici a bol na zaslúženom dôchodku. Ukrivdený, zlomený, zosmiešnený, keďže na sklonku kariéry hovoril vlastný názor a obhajoval syntetikov (umelých ľudí). Práve syntetici boli obvinení z útoku na Mars, ktorý sa stal symbolom terorizmu. Odvtedy boli zakázaní a vo Federácii panovali veľmi napäté vzťahy.

Jean-Luc Picard preto sa skôr opieral o svoju myseľ a spomienky, najmä na svojho verného priateľa Data (Brent Spiner), ktorý sa zaňho obetoval a skončil rozobratý. Veľmi rýchlo sa však všetko zmení, keď musí hviezdny kapitán, teraz už generál, dať dokopy novú posádky malej lode, aby začal pátrať nielen po pôvode teroristického útoku, ale najmä zachránil mladé dievča Soji (Isa Briones), ktoré by malo byť kľúčom ku všetkému.

Všetko zachránil Patrick Stewart

Star Trek: Picard ponúkol hutné zápletky, objavilo sa kopec nových postáv, ktoré v podstate nezaujali a boli len akousi kulisou pre Patricka Stewarta. Jeho výkon, prirodzene, zatienil všetko a všetkých. Charizma, ktorou oplýva je neuveriteľná a prirodzene divák uverí všetkému, čo na obrazovke predvádza. So stoickým pokojom, láskou v hlase, ale naliehavosťou plynúca z jeho veku a zlyhávajúceho tela. Dobre vie, že zomiera a pred všetkými to tají. Príbeh servíruje pomery vo Federácii, nechýbajú Romulani, pátranie po pôvode syntetikov a hľadania kľúču, ktorý ich meno očistil a oni sa mohli vrátiť medzi rasy vo vesmíre.

Aj napriek značnému počtu postáv, odbočkám, príbehom sa neraz stalo, že seriál nudil, respektíve bol už tak prekombinovaný, že prestával baviť. Aj napriek dobrému vizuálu, prítomnosti úžasného Patricka Stewarta tomu akosi niečo chýbalo. Povestná iskra. Hoci sa ju neraz snažili všetky rozdúchať, nešlo to. Našťastie týchto epizód, momentov nebolo tak veľa a ako celok je seriál Star Trek: Picard naozaj splneným snom.

Dobrou správou je, že CBS All Access už medzičasom potvrdila aj vznik druhej série, ktorá sa má začať nakrúcať ešte tento rok s premiérou počas toho budúceho. A zrejme ani pri druhom pokračovaní to neskončí. Televízia má so značkou veľkolepé plány. Pripravuje sa dokonca tretí seriál, ktorý by mal fanúšikom ukázať, pre zmenu, zákulisie odvrátenej strany a záporákov a nie jagavých hrdinov. A aby toho nebolo málo, potvrdený je aj štvrtý seriál o mladom kapitánovi Pikeovi a Spokeovi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Patrick Stewart #oseriáloch #Star Trek: Picard #koronavírus