Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ďalší vynútený záver seriálu a takto to dopadlo! Dožil sa Arrow konca alebo nie?

Koniec jednej éry! Tak by sa dal nazvať vynútený záver seriálu Arrow, keď tajomný lukostrelec ochraňujúci nevinných a svoje mesto Star City vystrelil koncom januára svoj posledný šíp. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby práve sa s poslednou epizódou Arrowa nezačal proces, ktorý spustí lavínu. Čoskoro sa môže rozsypať jedinečný superhrdinský seriálový vesmír, ktorý si televízia The CW roky pracne budovala. Avšak hlavné slovo majú diváci a rokmi opotrebovaná „prvá“ generácia maskovaných hrdinov sa postupne zunovala a výrazne začala strácať dych.

25.06.2020 07:00
arrow, stephen amell, Foto:
Posledná séria Arrowa nebola vôbec bombastická a uspokojivá. Bola skôr vynútená.
debata

Odpoveďou na tento trend je odchod z televíznej obrazovky. Púť seriálu Arrow sa začala písať pred viac ako ôsmimi rokmi a bol to príbeh o boháčovi Oliverovi Queenovi, ktorý bol prvým počinom nakrúteným temným spôsobom. Bola to odpoveď na filmové spracovanie o Temnom rytierovi od režiséra Christophera Nolana, jeho trilógia položila základy úplne nového trendu spracovania a vyznenia príbehov o hrdinoch.

Maskovaní samozvanci z dielne DC Comics sa museli objaviť aj na televíznych obrazovkách, kde postupne zožali omnoho väčší úspech ako superhrdinovia od konkurenčného Marvelu. Tí však zvalcovali filmové plátna a dodnes sa tento stav nezmenil. Arrow v seriálovom svete dostal tvár herca Stephena Amella, čo bol absolútny zásah do čierneho. Amell dokázal drsnému hrdinovi, ktorý si prešiel peklom dať citlivý, ale aj priam vražedne psychopatický rozmer. Nie nadarmo sa hovorí, že je to najlepší superhrdina. Prvé dve série sa ešte držali pôvodného námetu držať sa pri zemi a ukázať nový spôsob reprodukovania príbehov. Arrow bol vykresľovaný ako človek so všetkými pozitívnymi, ale aj negatívnymi vlastnosťami, potrebami, problémami.

Lenže stúpajúca sledovanosť priniesla radosť nielen televízii, ale tvorcom zoskupených okolo showrunnera Grega Berlantiho, ktorý dostal zelenú spraviť niečo, čo sa v televízií ešte nespravilo. Vybudovať sériu seriálov a postupne ich prepojiť a vytvoriť spoločný svet, ktorý budú milovať milióny fanúšikov po celom svete. Tak sa aj stalo. Postupne pribudol The Flash, Supergirl, Legends of Tomorrow, najnovšie aj Batwoman, čoskoro by mal priletieť aj Superman s Lois Laneovou vo vlastnej šou.

Strategická chyba

Noví seriáloví súrodenci však narušili pôvodnú ideu temného spracovania. Namiesto toho, aby sa prispôsobili Arrowovi, ten sa prispôsobil im. To bola najväčšia strategická chyba tvorcov. Postupne sa upustilo od všetkého, čo sa v prvých rokov vybudovalo a všetky seriály dostali akési veselšie, farebnejšie a najmä banálnejšie spracovanie. Keď sa potom scenáristi vsunúť niečo temnejšie, po vlne kritiky, tak tieto zápletky vyznievali akosi nedôstojne. Jednoducho spoločný Arrowverse, ako sa spleť seriálov volala, dostala klasický sci-fi nádych so všetkým, čo k tomu patrí.

Dlhé roky sa darilo držať sledovanosť nielen Arrowa na dostatočnej úrovni, postupne už nabrala klesajúci trend. Ako prvý na odstrel bol preto prvý seriál, ktorý bol najdlhšie na obrazovkách. Navyše tvorcovia sa dostali do kreatívnej slepej uličky počas piatej a šiestej série, čo zelenému lukostrelcovi definitívne podkoplo nohy. Počas sedmičky prišli noví showrunneri, ktorí sa snažili celý príbeh reštartovať, čo sa im čiastočne podarilo, no neskôr sa totálne zamotali.

Televízia The CW navyše viaceré seriály udržovala umelo pri živote kvôli crossoverom, ktoré lámali rekordy sledovanosti. Špeciálne eventy, keď sa všetky seriály spojili v epizódach so samostatným príbehom vždy lákali aj nepravidelných divákov. Bola to vždy veľkolepá udalosť a najmä niečo, čo sa nikdy nikomu nepodarilo zrealizovať. Nehovoriac o filmovom svete, kde stále prebiehajú ťahanice o sfilmovaní jednotlivých postáv. V seriáloch spravili tvorcovia za málo peňazí veľa muziky a zapísali do histórie.

Práve na umelé naťahovanie doplatil aj Arrow. Ak by sa skončil už pred pár rokmi, nemuselo to s ním dopadnúť tak žalostne. Sledovanosť sa prepadla na minimá, počas ôsmej série už nedosiahla ani na milión, čo je akási psychologická hranica, ktorej sa televízia The CW drží.

Avšak táto televízia je známa, že aj napriek nedostatočným výkonom sa snaží svojim seriálom dopriať dostatočný koniec a neruší seriály, ak sezóna má otvorený koniec. To bol prípad aj Arrowa. Z čírej úcty dostal ôsmu sériu a desať epizód, aby sa dokázal rozlúčiť s fanúšikmi. K tomuto však treba prirátať aj kooperáciu tvorcov, ktorí by mali napísať dobrý koniec. Nie vždy do vyjde.

To bol aj prípad tohto seriálu. Nasadili korunu absurdnosti. Celá rozlúčková séria už priveľmi tlačila na pílu a bolo viac ako evidentné, že vznikla pre jeden jediný dôvod. A to bol najväčší crossover v dejinách televíznej zábavy, ktorý sa vysielal v decembri a januári. Jednoducho tvorcovia potrebovali Arrowa ešte v päťdielnom špeciálnom príbehu. Tak aj vyzeral príbeh poslednej série. Všetko vyznievalo nasilu. Prvé epizódy ešte ako tak dokázali zabrnkať na nostalgickú nôtu, pretože zápletky pripomínali prvé série, spolu s hosťujúcimi postavami.

Zvláštny koniec

S blížiacim sa koncom to nabralo už extrémne nudný charakter. Všetko zaklincoval predčasný skon hlavného hrdinu. Arrow je asi jediný seriál, v ktorom pilier celého príbeh zomrie skôr, kým príde úplne posledná epizóda. Bolo cítiť, že tvorcovia už melú z posledného a nevedia si dať rady s nákladom, ktorý museli dostať do cieľa. Navyše aj spomínaný crossover nevypálil dobre, zožal veľkú oprávnenej kritiky a tak z veľkolepého konca Arrowa stalo doslova vykúpenie pre všetkých.

Samotná posledná časť mala byť poctou pre padlého hrdinu, ukázali sa tu snáď všetky dôležité postavy z predchádzajúcich sezón, čo pôsobilo veľmi dobre. Aj tak už príbeh nevedel navodiť potrebnú emóciu. Rozuzlenie Arrowovho sebaobetovania navyše prinieslo viacero otázok ako odpovedí, čo zas a znova neprinieslo uspokojenie. Je to veľká škoda, že tvorcovia prepásli obrovskú šancu dôstojne sa rozlúčiť s hrdinom, ktorý všetko odštartoval. Navyše nebude trvať dlho a budú musieť ukončiť viaceré spin-off seriály, pretože ich výkon túto jar padol do kritických vôd.

Posledné minúty seriálu Arrow.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Arrow #Stephen Amell #oseriáloch #koronavírus