Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Čaká Jojku útrpné leto? Slováci nekompromisne odmietli reprízu obľúbeného seriálu

Dôsledky televíznej koronakrízy budú mať dozvuky na obrazovkách ešte niekoľko mesiacov. Vysielatelia počas leta môžu mať ešte väčšie problémy ako počas jari.

10.06.2020 07:00
1890, seriál 1890, Foto:
Repríza seriálu 1890 vydržala na obraze len jednu epizódu. Pre nízku sledovanosť ho Jojka okamžite stiahla.
debata (2)

Štandardne v lete televízie nevysielajú premiéry, počas reklamne slabého obdobia „oddychujú“ ako diváci a pripravujú sa na štart novej televíznej sezóny. Tento rok to nebude inak. Slovákov čaká pokračovanie repríz, ktoré vo veľkej miere sledujú od marca, teda od vypuknutia pandémie koronavírusu. A začínajú byť poriadne otrávení, čo sa začína odrážať aj na sledovanosti. Letný televízny oddych je štandard po celom svete, avšak predchádza mu bohatá premiérová jar. Tá sa v roku 2020 neuskutočnila.

Mnohí preto hromžia a nevedia si predstaviť, že nadchádzajúce tri mesiace ich čaká televízny pôst. Navyše komerčné televízie sa od júna snažia publiku podsunúť opakovanie rôznych formátov. V prípade Markízy sa skončili koronašpeciály, ktoré počas posledných týždňov dosiahli podpriemernú sledovanosť. Vystriedali ich reprízy zábavnej kvíz šou Dobre vedieť!.

Konkurenčná Jojka minulú stredu vsadila na historický seriál 1890, ktorý pred troma rokmi bol obrovským hitom a úspech zožal aj v susedných Čechách. Paradoxne, keď ho televízia mala ambíciu divákom pripomenúť, pretože mnohí si reprízu pýtali, tak absolútne pohorela. Výkon prvej časti „dosiahol“ priam katastrofálne výsledky a priblížil sa Markíze a jej poslednému vydaniu koronašpeicálu. Teda len 3% sledovanosť s trhovým podielom okolo desiatich percent.

Televízia neváhala a okamžite 1890 sťahuje z ponuky a od stredy seriál nahradia filmy. Tento týždeň je to česká klasika – Co pak je to za vojáka. Práve seriál 1890 mohol Jojke výrazne pomôcť a vyplniť jej až desať večerov a výrazne zmazať hluché miesta vo vysielacej štruktúre a preklenúť náročné leto a viac sa priblížiť sa k jeseni. Vtedy Slovákov čakajú doslova televízne hody, pripravuje sa veľký reštart vysielania po pandémii.

Preto reálne hrozí, že televízie počas leta budú mať omnoho väčší problém s udržaním si ako takej sledovanosti, keďže diváci sú už značne otrávení a ponúkané programy už na začiatku začínajú ignorovať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #sledovanosť #televízia JOJ #1890 #oseriáloch #koronavírus #koronakríza