Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Oteckovia sú definitívne preč! Nikto sa neodváži povedať, kedy sa vrátia

Presne pred týždňom dal koronavírus Oteckom posledný klinec do rakvy. Markíza, aj napriek šetriacemu režimu vo vysielaní, musela piatu sériu vyradiť z programu. Dôvod je jednoduchý, minuli sa predpripravené epizódy, ktoré sa stihli nakrútiť ešte pred vypuknutím pandémie.

08.04.2020 07:00
oteckovia, Foto:
Markíza sa s ťažkým srdcom musela rozlúčiť s Oteckami. Posledná epizóda bola odvysielaná 1. apríla. Návrat je vo hviezdach.
debata (3)

Pre televíziu je to zdrvujúca rana, keďže rodinný seriál je pilierom celej programovej štruktúry a nezastaviteľný valec v sledovanosti, nielen vo svojom podvečernom slote, ale dosahované čísla denne predurčovali Oteckov na popredné miesta v celodenných rebríčkoch sledovanosti.

Od januára sa vysielala už piata sezóna, ktorá odštartovala tretí rok existencie seriálu. Po prvých väčších prepadoch sledovanosti v rámci minuloročnej jesene, práve aktuálna sezóna opäť vyšvihla Oteckov na piedestál a krivka obľúbenosti nabrala vzostupný trend. Celkový počet divákov sa viac priblížil k 500-tisícovej hranici a tú po prepuknutí krízy pravidelne jednotlivé epizódy preskakovali.

O to viac Markízu bolí strata tohto lukratívneho slotu. Ako náhradu bola prinútená vytiahnuť nízkonákladové Rodinné prípady a ich multireprízu, keďže s nimi nedávno definitívne skončila a oznámila, že nové časti nakrúcať nebude. V aktuálnej vyhrotenej situácii sa zišli aj reprízy.

Nakrúcanie nových epizód sa zastavilo ešte v marci, Markíza podobne ako ostatné televízie s plnou vážnosťou pristúpila k pozastaveniu produkcie v rámci prevencie a bezpečnosti pre štáb, ale aj hercov. Škrtanie vysielaných časti nenechalo na seba dlho čakať. Najprv sa diváci museli zmieriť, že sa nebude vysielať epizóda v piatok. V tom čase sa ešte predpokladalo, že kríza v priebehu niekoľkých týždňov pominie a všetci sa rýchlo vrátia do práce, diváci by tak nepocítili väčší výpadok.

Nateraz poslednou odvysielanou časťou bola tá 412 v poradí. Prvého apríla Markíza ukončila ich vysielanie.

Lenže tento scenár sa nenaplnil a televízia musela pristúpiť k vysielaniu len od pondelka do stredy. Keďže koncom marca bolo jasné, že koronakríza ešte viac naberá na obrátkach a iné, než prijatie fatálneho rozhodnutia sa nedalo očakávať. Prvého apríla sa vysielanie definitívne skončilo.

V súčasnosti sa nikto neodváži povedať, či a kedy sa nakrúcanie znova rozbehne. Oficiálne, pochopiteľne, mlčí aj samotná Markíza, ktorá v prvom rade odmieta riskovať zdravie a rešpektuje vládou nastavené bezpečnostné opatrenia. S pribúdajúcimi týždňami je šanca na skorý návrat obľúbeného seriálu čoraz menšia. Nateraz je jasné, že apríl je v tomto smere stratený a nedá sa počítať s uvoľňovaním nastavených opatrení.

Ak by sa, teoreticky, rozbehlo nakrúcanie ešte v priebehu mája, treba rátať s určitým časovým odstupom, kým budú jednotlivé časti pripravené na odvysielanie. Tu sa však naráža na problém s prichádzajúcim letom. Markíza Oteckov, štandardne, poslala na letnú pauzu vždy začiatkom júna. Sledovanosť prirodzene klesala, keďže potenciálni diváci trávili podvečery inak, ako pozeraním televízora.

Asi len ťažko sa dá očakávať, že by kompetentní dali zelenú vysielaniu na prahu leta a radšej si ušetria epizódy a to rovno až do štartu novej televíznej sezóny, ktorá odštartuje až na jeseň tohto roka. Diváci sa tak, zrejme, budú musieť zmieriť s tým, že svojich obľúbených hrdinov tak skoro neuvidia a všetko sa posunie o niekoľko mesiacov a praví reštart televízneho trhu nastane v septembri.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #Oteckovia #televízia Markíza #koronavírus