Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Recenzia: Toto naozaj nie je dobré! Pán profesor je ako rozheganá hojdačka

Televízia Markíza má pred sebou najsilnejšiu jar za posledné roky. O tom niet pochýb. Mix programových stálic a ich nové série, veľká ťažisková spevácka šou a k tomu až dva prime-timeové seriály. Práve počet nových seriálov je netradičný, avšak príjemným prekvapením a osviežením zabehnutej vysielacej štruktúry, ktorou sa televízia oháňa už nejaký čas.

03.03.2020 07:00
pán profesor, seriál pán profesor, tomáš maštalír, Foto:
Nový slovenský seriál Pán profesor má za sebou premiéru prvej časti.
debata (6)

Prvým jarným počinom je Pán profesor, ktorý dostal priestor počas pondelkových večerov. Predskokana mu robia Susedia, ktorí sú neotrasiteľnou zárukou nadpriemernej sledovanosti. Stanica prefíkane umiestnila tento seriál za úspešný sitkom, v minulosti už táto stratégia zafungovala pri komediálnej Kuchyni, ktorú výrazne divácky potiahol nahor.

Susedia vytvárajú silnú nábehovú krivku a nasledujúci program sa s ľahkosťou len zvezie. V kombinácii s prirodzenou zvedavosťou divákov je to kombinácia, ktorá dáva veľkú šancu na dlhodobý úspech a o to predsa v televíznom svete ide! Navyše sa neskorším štartom Pán profesor vyhne konkurenčnému Inkognitu, ktoré čo do počtu divákov stabilne kraľuje slovenským domácnostiam.

Opäť zahraničná predloha

Pán profesor je slovenskou verziou úspešného nemeckého seriálu s pôvodným názvom Der Lehrer. Televízia RTL od roku 2009 odvysielala už 7 sezón seriálu, pričom stále dosahuje nadpriemernú sledovanosť a vynikajúco sa mu darí najmä u mladších, reklamne atraktívnych divákov, na ktorých cieli aj Markíza. O tom, že sa formát úspešne adaptoval v našom regióne, svedčia aj skvelé výsledky maďarskej verzie, ktorá sa vysiela od roku 2018. Najnovšie sa vlastného Pána profesora dočkali tiež diváci v Rumunsku.

Ako dopadla premiéra jojkárskej Jenny? Prečítajte si recenziu: Jojka zahnaná do kúta! Poradí si Jenny s markizáckou konkurenciou?

Základná dejová línia má predstavovať romantickú linku dvoch hlavných hrdinov a zároveň vtipným a originálnym spôsobom zobrazí školský a každodenný život detí, učiteľov a rodičov. V hlavných úlohách sa predstavili stálice súčasnej tvorby ako Tomáš Maštalír, Gabriela Marcinková a Roman Luknár. Obsadenie dopĺňajú mladí začínajúci herci ako študenti bratislavského gymnázia, kde sa všetko odohráva.

Asi len ťažko sa dá uveriť tomu, že sa takto... Foto: TV Markíza
pán profesor, seriál pán profesor, tomáš maštalír, Asi len ťažko sa dá uveriť tomu, že sa takto vyučuje na školách.

Televízia prostredníctvom tohto seriálu stavila na zábavnú nôtu príbehom z kedysi prestížneho gymnázia. Stredná škola je špecifické miesto. Panuje tu zvláštna hierarchia osobností a každý má svoje miesto. Každá škola musí mať hviezdu, krásavca, krásku, toho múdreho, ale samozrejme aj „lúzera“, ktorý dúfa, že sa mu podarí prežiť štyri roky bez ujmy. A všetkému kraľuje absolútne štandardom vymykajúci sa profesor a bizarná svorka v zborovni.

Maštalír znova v Markíze

Už obsadenie hlavného hrdinu pred časom vyvolalo búrlivé reakcie. Markíze sa podarilo konkurenčnej Jojke vyfúknuť Tomáša Maštalíra, ktorý posledné roky patril medzi jej top tváre a dostával úlohy v najzaujímavejších projektoch. Síce pred rokmi na Markíze začínal v Ordinácii v ružovej záhrade a neskôr sa krátko objavil v jednej sezóne nekonečného Búrlivého vína, bola to však Jojka, ktorá mu zabezpečila úlohy s dostatočným cvengom. Avšak slovenské televízne vody sú príliš malé na to, aby si ktokoľvek mohol kohokoľvek uzurpovať. Akési „úteky“ medzi televíziami tu vždy boli a aj budú.

Vyznenie hlavného hrdinu je však ušité na mieru práve pre Maštalíra, ktorý vie náramne stvárniť rozpoltené charaktery. Úloha Sama Vozára bola jednoducho preňho a je ťažko predstaviteľné, že by túto rolu dostal niekto iný. „Maštalírov“ Samo je talentovaný a pre učenie zapálený, avšak často sa, niekedy aj proti svojej vôli, angažuje v problémoch svojej triedy druhákov, ktorú má ako ich triedny učiteľ na starosti.

Záber zo seriálu Pán profesor. Foto: TV Markíza
pán profesor, seriál pán profesor, Záber zo seriálu Pán profesor.

V celom seriáli hrajú veľmi dôležitú úlohu mladí ľudia, ktorí sú na prahu medzi detstvom a dospelosťou. Okrem vtipných pubertálnych problémov, ktoré sú ale pre študentov tými najväčšími na svete, sa seriál venuje aj závažným, hlbokým témam, ktoré k dospievaniu patria.

Okrem riešenia problémov svojich študentov Sama jeho nekonvenčné učebné metódy často dostávajú do problémov s prísnym riaditeľom gymnázia či jeho konzervatívnejšími kolegami. Skutočnú búrku v jeho živote spôsobí až príchod atraktívnej kolegyne Klaudie, ktorá na ich gymnázium prichádza náhle a prináša si tajomstvo.

Samo s Klaudiou sú ako oheň a voda, on neuznáva pravidlá, nedokáže si udržať žiaden trvalý vzťah a jeho osobný život je jeden veľký chaos, ona vyrastala ako vzorové dieťa náročnej matky a už roky žije v takmer dokonalom a perspektívnom vzťahu s pohľadným lekárom. Ale Samo s Klaudiou sa osudovo priťahujú, hoci si to zo začiatku ani jeden nechce priznať.

Seriál Pán profesor Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Už o niekoľko dní sa Tomáš Maštalír predstaví v...

Ako sa divák rozhodne?

Prvá epizóda dáva divákom na výber. Buď budú brať tento seriál ako absolútne sci-fi, pretože to bezpochyby je a nebudú ho radšej sledovať. Na Slovensku zrejme neexistuje škola, kde by to (ne)fungovalo ako to predstavili televízni tvorcovia. Alebo úplne vypnú mozog a budú absolútne rezignovane sledovať, čo sa na obrazovke deje. To však bude poriadne ťažké.

Iste, každý seriál, najmä vychádzajúci zo zahraničnej predlohy nesie v sebe prvky, ktoré u nás budú pôsobiť pritiahnuto za vlasy. No Pán profesor v mnohých smeroch tomu nasadil korunu. Zrejme sa nájde len málo jedincov, ktorí budú patriť do druhého tábora a budú po večeroch sedieť a pozerať to s vypnutým vnímaním.

Iritujúcich momentov je až príliš veľa a tie vyduria zamyslenie aj od najviac unaveného človeka po celodennej šichte. Je evidentné, že tu zlyhala práve adaptácia na naše pomery. Najmä pri komediálne ladenom seriáli je o to dôležitejšie viac vyšperkovať scenáre a zreálniť ich. Nemôže to byť úplne odtrhnuté z reťaze. Niečo, čo možno funguje v Maďarsku alebo Nemecku, rozhodne nemusí fungovať u nás. Pán profesor odhalil svoju Achillovu pätu veľmi skoro.

Až príliš veľký absurdistan

Scenár a z toho vychádzajúce situácie robia z tohto seriálu „rozheganú“ hojdačku, pri ktorej sa človek oprávnene bojí, že z nej začnú rýchlo vypadávať súčiastky a ešte ako bonus sa mu zadrie trieska do zadku. Priorita je rýchlo z nej zliezť na pevnú zem. Profesor, ktorý počas hodiny fyziky skáče von oknom, aby študentom demonštroval učivo, scény so skladom, kde dozor vie, že ho študenti využívajú na sex a fajčenie a patrične sa na tom baví. Triedny učiteľ prebúdzajúci sa s opicou u žiaka doma a následne do práce príde v jeho oblečení.

Záber zo seriálu Pán profesor. Foto: TV Markíza
pán profesor, seriál pán profesor, Záber zo seriálu Pán profesor.

Vzťahy študenti-profesorský zbor, kde absolútne absentuje rešpekt a anarchia je štandardom. Všetko je vykreslené, že profesori sú kamaráti do dažďa a študenti si okato robia z nich posmech, rozvíria klebety o sexuálnom vzťahu medzi Samom a Klaudiou. Všetko v štýle seriálu Gossip Girl, keď v priebehu pár sekúnd je toho plná škola, sociálne siete a expresne vznikne téma na ohováranie. Všetci sa na tom patrične bavia a ono to vtipné ani nie je. Veta z prvej epizódy, že z klebiet sa tu maturuje je priam základnou mantrou.

Scenáristické „perly“

No scenáristická perla prišla s hlavnou pointou prvej epizódy, ktorá sa zamerala na študenta, ktorý by rozhodne nevyhral hitparádu obľúbenosti, keďže patril do tábora tých neviditeľných na strednej škole. Rodičia pred ním tajili, že je adoptovaný. Avšak po odhalení tejto skutočnosti prichádza scéna, keď „pán profesor“ sa o tak vážnej veci baví s rodičmi a nepriamo to povie aj študentovi s patričným drzosťou. O pár scén neskôr sa ich opýta, či sa naňho hnevajú. Akože naozaj? V tom momente každý divák s úsudkom počuje pomyselný trúbiaci rýchlik rútiaci sa spoza rohu a rýchlo sa pod neho hodia, aby toto nemuseli pozerať.

Táto adaptácia vyznieva akosi zvláštne a je až príliš veľa momentov, keď si musí jedinec s otvorenou mysľou povedať, že toto je ozaj priveľký „absurdistan a bizár“. Srší z toho scenáristická lacnota, prvoplánové neraz trápne narážky, ktoré majú byť vtipné a nie sú. Tvorcovia všetko postavili na „akože“ humore, ktorý ide aj cez mŕtvoly a najmä uveriteľnosť veľakrát dostáva slušný výprask a nefunguje, lebo nemá prečo.

Záber zo seriálu Pán profesor. Foto: TV Markíza
pán profesor, seriál pán profesor, Záber zo seriálu Pán profesor.

Nikto od tohto formátu nečaká drámu a filozofické dialógy o nesmrteľnosti chrústa, avšak drvivá časť prvej epizódy nefungovala. Či už pointovo, scenáristicky. Naozaj je to výjav školy a profesorov, ktorých by si každý prial, no nikdy to tak nebude. A už vonkoncom nie na Slovensku. Potom všetko zaklincuje pocit trápnosti a snaha o dobrý dojem je fuč. V podstate veľmi rýchlo sa na pretras dostáva otázka, čo chce básnik, v tomto prípade televízie, týmto seriálom povedať?

Zopár svetlých momentov

Pritom v tých dobrých momentoch, tých je však výrazne pomenej, sa dá aspoň pousmiať, pretože sú hodnoverne zreprodukované situácie dobre známe každému, čo má strednú školu za sebou alebo ju prežíva. Dobre to je vidieť práve na mladých hercoch, ktorí sa zhostili úlohy študentov. Moderná doba verzus zle nastavený systém výučby, ktorý nudí a nemotivuje nikoho sa zapojiť. Plus samozrejme životne dôležité problémy násťročných sú tie svetlé momenty, ktoré prvá epizóda priniesla. A aspoň vyvážili nefungujúce momenty, čo však len podporilo rozpoltenosť celého tohto počinu.

Tomáš Maštalír ako Samo si, v drvivej väčšine, kradne pozornosť na seba, veď názov seriálu cieli práve naňho. Postava mu sadla, rovnako ako prejav. Vdýchol jej presne to, čo si tvorcovia vypýtali. Jednoducho mu úlohy s kvapkou arogancie, nezáujmu, povrchnosti a pritom s dávkou empatie sedia ako uliate. Hlášky sú tiež dobré, avšak – žiaľbohu – scenár ho neraz „vyflusne“ do situácií, kde to nevie herecky zachrániť. A potom to celé nedobre vyznie.

Ostatné postavy sú jasne zadefinované, od začiatku každý vie, čo má od nich čakať, žiadne prekvapenia sa nekonajú. Marcinkovej Klaudia je spočiatku tvrdá a drží si odstup, s koncom epizódy prichádza neprekvapivý posun. Luknár ako riaditeľ je jednoducho bizarný jedinec, ktorý síce formálne riadi školu, no tá ide zo zotrvačnosti a príbehovo v prvej epizóde len slúžil ako prostredník v dialógoch s absenciou príbehu.

Najmä sú kulisou pre hlavnú postavu. Možno by prvej epizóde viac prospelo, keby bola kreatívne inak poňatá a viac by lákala na ďalšie epizódy. Pretože, ak niekto vydržal pozerať toto celé, tak dostal x dôvodov spraviť definitívne rozhodnutie o ďalšom osude. A zrejme negatívneho charakteru. A to by tak nemalo byť.

Predsalen by mala visieť vo vzduchu aspoň malá motivácia skúsiť aj ďalšie epizódy. Avšak prvá časť obsahovala až príliš veľa situácií extrémne pritiahnutých za vlasy a tým sa vytvoril značný priestor pre pochybujúcich divákov, aby si v najbližších týždňoch zvolili iný program na sledovanie.

Verdikt

Veľkou útechou je, že Markíza nakrútila tento seriál moderne, tak ako sa patrí na súčasnú dobu a najmä, keď je určený pre hlavný vysielací čas. Všetko je nakrútené v reálnych priestoroch, nerušia umelé interiéry, doplňuje to hudba zložená zo súčasných hitov. Pán profesor by mohol skôr zafungovať medzi najmladšími divákmi, ktorí prežívajú stredoškolské obdobie a vedeli by sa stotožniť s príbehmi a budú kvitovať toto sci-fi spracovanie.

Pre starších divákov bude Pán profesor nestráviteľné sústo, ktorému neuveria všetko od A po Z. Či to však bude stačiť na úspech je otázne. Ak by Pán profesor dostal druhú sériu, tvorcovia by mali spraviť výrazné kreatívne zmeny a posadiť ho pevne na zem. Ak nebude pokračovať, v podstate sa nič nestane.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Maštalír #Gabika Marcinková #oseriáloch #televízia Markíza #seriál Pán profesor