Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zaujímavé! Toto je jediný seriál, v ktorom sa nič nedeje a aj tak ho všetci milujú

Počas neskorej jesene do online televízneho sveta vstúpil nový hráč a to nie hocijaký. Novú streamovaciu službu spustil gigant Disney a nenechal nič na náhodu. Vytvoril obrovskú platformu, ktorá veľkosťou obsahu konkuruje Netflixu, avšak má jednu slabinu – vlastnú tvorbu. To sa však postupne zmení. Pri svojom štarte v novembri ako najväčšieho ťahúňa Disney + predstavil fanúšikom prvý hraný Star Wars seriál s názvom The Mandalorian. Nedočkaví fanúšikovia sa tak mohli pozrieť do vzdialenej galaxie na príbeh, ktorý doteraz nevideli.

30.01.2020 07:00
the mandalorian, mandalorian, star wars, pedro... Foto:
Nájomného lovca Mandaloriana stvárnil herec Pedro Pascal známy aj z Hry o tróny, zaujímavosťou je, že jeho tvár videli diváci len pár sekúnd. Lovci si totiž za žiadnych okolností nemôžu dať dole helmu.
debata (2)

Tvorcovia dostali rekordný rozpočet, 15 miliónov dolárov na epizódu, čím sa novinka zaradila k najdrahším seriálom sveta a pripojila sa k poslednej sérii Hry o tróny alebo novinkám z produkcie Apple+ TV – The Morning Show a See. Značný rozpočet dovolil vytvoriť seriál, ktorý patrí k špičke sci-fi žánru, teda aspoň po vizuálnej stránke, príbehovo neraz poriadne pokrivkával.

Značka Star Wars, ktorá posledné roky utŕžila nepeknú ranu, keď pohoreli jej spin-off filmy si musela napraviť pošramotenú reputáciu a svet seriálov predstavuje ideálnu možnosť. Príbeh o Mandalorianovi nie je súčasťou hlavnej ságy o Skywalkerovcov, ktorá v decembri minulého roka vyvrcholila na strieborných plátnach. Tvorcovia stavili na úplne neznáme postavy, planéty, lokácie, ktoré ukazujú svet obyvateľom vzdialenej galaxie, ktorí nezasiahli do ikonického súboja medzi Odbojom a Impériom.

Zaujímavo zvolený formát

Tvorcovia zasadili príbeh po konci Epizódy VI., teda do času, keď Impérium, Darth Vader, Imperátor Palpatine a Sithovia boli porazení. V galaxii zostalo mocenské a politické vákuum. Jednotlivé planéty majú v područí rôzne frakcie, prípadne jednotlivci, avšak nepriateľov treba stále chytať. Do toho prichádza nájomný lovec Mandalorian, ktorý lieta z planéty na planétu a plní úlohy výmenou za odmenu. Lovci majú prísnu hierarchiu, zvyky, prísne pravidlá. Vždy musia splniť misiu, za každú cenu. Avšak jedna sa vymkne hlavnému hrdinovi spod kontroly a poruší všetko, na čo kedysi prisahal.

The Mandalorian od začiatku pôsobí ako netradičný seriál a to nielen dĺžkou epizód, ktoré sa vymkli tradičnej stopáži okolo 45 minút. Osmička epizód má iba čosi vyše pol hodiny a celkovo výsledok pôsobí ako jeden extrémne dlhý Star Wars film, ktorý je rozdelený na jednotlivé kapitoly tvoriace epizódy a príbehy v nich obsiahnuté.

Dôvod prečo má seriál celosvetový úspech - je... Foto: Disney/Lucasfilm
the mandalorian, mandalorian, baby yoda, Dôvod prečo má seriál celosvetový úspech - je to Baby Yoda.

Zdanlivá nuda

Na prvý pohľad to môže pôsobiť pomerne neatraktívne. Predsalen, čo už môže byť také zaujímavé na príbehoch neznámeho lovca, ktorý nemá oporu vo filmoch a chytá pofidérne existencie? Navonok to vyzerá, že absolútne nič. Lenže prvá epizóda v sebe skrývala prekvapenie, ktoré opantalo všetkých fanúšikov Hviezdny vojen. Postavičku, ktorej príchod rozhodne nikto nečakal, že sa objaví.

The Mandalorian je seriál šitý na mieru pre fanúšikov Star Wars, ťažko si predstaviť, že by ho sledoval niekto, koho by hviezdne príbehy nebavili a nevenoval im ani minútu zo svojho času. To však vôbec nevadí. Po celom svete sú milióny fanúšikov, ktorí stále bažia po nových dobrodružstvách a tak Disneymu oplatilo zainvestovať aj do hraného seriálu.

O to väčšiu radosť spôsobila prítomnosť pilieru celého seriálu. Malá postavička spôsobila, že kvôli nemu hlavný hrdina porušil svoje zásady a odmietol príkaz a odovzdať obeť tomu, ktorý za ňu zaplatil. Práve táto pointa rozbehla galaktickú naháňačku, v ktorej musí lovec prchať, skrývať sa a chrániť to najcennejšie, čo priľahlý vesmír skrýva.

Kľúčová scéna z prvej epizódy, ktorá zmenila... Foto: Disney/Lucasfilm
the mandalorian, mandalorian, star wars, baby yoda, Kľúčová scéna z prvej epizódy, ktorá zmenila všetko. Prvé stretnutie Mandaloriana a Baby Yodu.

Všetci milujú jednu postavu!

Tvorcovia predstavili najroztomilejšie stvorenie, ktoré fanúšikovia hneď pomenovali na „baby Yoda“, keďže ide o tvora z rasy, z ktorej pochádzala ikonická postava z hlavnej ságy Star Wars. Zaujímavosťou je, že ani vo filmoch nikdy neodznelo nič o pôvode Yodu, meno rasy, ani kde žijú, predpokladalo sa, že práve on je posledný z celého druhu. Tým, že je príbeh seriálu zasadený po udalostiach Epizódy VI., ktorej Yoda aj zomrel. Seriál prostredníctvom mláďatka ukázal, že vesmír skrýva veľké tajomstvo a navyše premostil filmový a seriálový svet.

Kuriozitou je, že ani v prvej sérii neodznelo reálne meno tejto postavy a preto „baby Yoda“ sa naplno udomácnil medzi fanúšikmi a pracuje s ním aj Disney pri tvorbe suvenírov. Ani samotný koncern nečakal, aký ošiaľ malý Yoda spôsobí a narýchlo začína chrliť merch s ním. Medzičasom je potvrdená aj druhá séria, ktorá odštartuje na jeseň 2020 a vo vzduchu visí obrovský potenciál pre veľké odhalenia pôvodu celej rasy, z ktorej pochádza táto najrozkošnejšia postava celého sci-fi sveta. Príbeh poslal Mandaloriana pátrať po príbuzných a planétach, kde by mohli títo tvorovia žiť a vrátiť tak mláďa domov.

Stačí iba rozkošné stvorenie

Prvá séria, nebyť malého Yodu, by asi nebola až takou atraktívnou nádielkou. Neraz jednotlivé epizódy boli plné vaty a zachraňoval to pohľad na nemotorné, ale milé stvorenie, ktoré sa stalo okamžite miláčikom celého sveta. Podarilo sa trafiť s týmto seriálom do čierneho.

Razom nie je nutný ani Darth Vader, ani rytieri Jedi, ani súboje so svetelnými mečmi nato, aby všetci bez dychu sledovali niečo zo Star Wars sveta. Tento seriál neponúkol z toho absolútne nič, stačila iba jedna postavička a dostavila sa prirodzená zvedavosť. Razom fungovali aj kratšie epizódy. Vyzerá to tak, že tvorcovia dobre vedeli a poznali svoje slabiny a nepredlžovali umelo jednotlivé časti.

Akékoľvek gesto malého stvorenia - Baby Yodu -... Foto: Disney/Lucasfilm
the mandalorian, mandalorian, star wars, baby yoda, yoda, Akékoľvek gesto malého stvorenia - Baby Yodu - ostro sledoval celý svet. Postavička sa stala miláčikom internetu.

Pasáže, ktoré nudili sa dali pretrpieť, aj tak všetci čakali na zápletky a zábery s malým Yodom, ktoré boli zdrojom vtipu, ale brnkania na emočnú nôtu. Pri vybičovaných scénach, keď ho mu hrozilo neustále nebezpečenstvo a lovili ho, tŕpli aj tí najväčší skeptici. Nikto by nedopustil, aby tak milému stvoreniu nepriatelia skrivili čo i len vlások na jeho zlatunkej hlavičke. Podarilo sa priam nemožné, vytvoriť seriál postavený na jednej postave, o ktorej sa nič nevie, avšak všetko je postavené na absolútnych sympatiách a emóciách divákov.

Publikom razom odpustí všetky prešľapy, ktorých rozhodne nebolo málo a mnohé epizódy nenaplnili svoj potenciál. Náprava môže prísť v pripravovanom pokračovaní, ktoré sľubuje viac vesmírneho putovania, menej otravného prenasledovania a najmä informácie o malom Yodovi a celej jeho rase. A možno, keď neprídu ani v druhej sérii, opäť budú stačiť pohľady na utešenú stvorenie a znova sa roztopia srdcia fanúšikov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Star Wars #oseriáloch #The Mandalorian #Disney+ #Baby Yoda