Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ovácie, ale aj sklamanie! Tento seriál rozdelil svet, zo Zaklínača nová Hra o tróny nebude

Súboj o nového kráľa seriálového sveta sa naplno začal! A to ešte tesne pred minuloročnými Vianocami, keď streamovací gigant Netflix vytasil prvú sériu extrémne očakávaného nového seriálu Zaklínač (The Witcher). Kto preberie žezlo a sadne si pomyselný televízny piedestál po Hre o tróny?

23.01.2020 07:00
the witcher, witcher, zaklínač, geralt, henry... Foto:
Netflix opäť trafil do čierneho, Henry Cavill ako seriálový Zaklínač je skvelo herecky zvládnutý.
debata (2)

Mnohí predpokladali, že to bude práve Zaklínač, ktorý je adaptáciou rovnomennej kultovej knižnej série, pod ktorú sa podpísal poľský autor Andrzej Sapowski. Vyzerá to tak, že Zaklínač rozhodne nebude nová Hra o tróny a to z viacerých dôvodov. Niektoré sú pozitívne, niektoré negatívne.

Kto bude seriálový kráľ?

Keď HBO vypratalo seriálové pole a Hra o tróny sa skončila, už vtedy televízie intenzívne brojili, aby si uchmatli vytúžené miesto na kvalitatívnom vrchole a priazeň miliónov divákov po celom svete. Ako prvý sa o to pokúsil Netflix, ktorý na Zaklínačovi v žiadnom smere nešetril a patril k najväčším highlightom minulého roka. Tesne pred premiérou dokonca prišlo potvrdenie, že vznikne aj druhá séria a k divákom sa dostane v roku 2021. Tvorcovia deklarujú snahu vytvoriť, minimálne, sedem sezón. Nateraz sa ich úmysel javí ako reálny. Avšak aj oni dostali studenú sprchu.

Očakávalo, že prvá osmička epizód Zaklínača spôsobí len pozitívny ošiaľ, dostavili však aj tvrdé kritiky a spracovanie prvej série rozdelilo fanúšikov. Kým tí, ktorí majú načítanú knižnú sériu, tak sú nadšení, druhý tábor, ktorý o predlohu nezavadil, mal výrazný problém. Jednoducho chaotickému spracovaniu nerozumel.

Druhá séria sa objaví v roku 2021. Foto: Netflix
the witcher, witcher, zaklínač, geralt, henry cavill, Druhá séria sa objaví v roku 2021.

Nie každý je spokojný

Tvorcovia sa rozhodli pomerne striktne držať sa predlohy, aby sa vyhli odvekým kritikám o rozdielnosti televízneho spracovania a knižného námetu. Vo výsledku jednotlivé epizódy skákali v čase, neexistovalo väčšie prepojenie, každá z nich prinášala iný príbeh a prišlo oprávnené sklamanie. Všetko sa akosi pozliepalo v posledných dvoch epizódach, ktoré predviedli epické divadlo a tí, ktorí vydržali a nenechali znechutiť dostali odmenu v podobe skvelého vyvrcholenia.

Avšak vo výsledku Zaklínač zanechal veľkú časť publika chladným, hlavne tých, ktorí nepoznajú knihy Určite nepomohlo ani neustále porovnávanie s Hrou o tróny. Zaklínač je iný, už na prvý pohľad, keďže sa odohráva v krajine plnej nadprirodzených bytostí, pôsobí viac rozprávkovo. Všade sú čarodejníci, príšery, démoni, rôzne kreatúry, ale aj ľudia, ktorí samozrejme sú hnacím motorom šíriacej sa vojny.

Slovensko výrazne pomáha

Vizuálne v mnohom evokuje „konkurenčnú“ krvavú ságu, špeciálne efekty sú vyšperkované do posledných detailov, nakrúcalo v úžasných exteriéroch, interiéry sú takisto prepracované. Štáb vo veľkej miere nakrúcal v Maďarsku, dokonca sa hovorí o tom, že niekoľko scén vzniklo aj na Slovensku, to však oficiálne Netflix nepotvrdil. Nechýba krviprelievanie, ale aj erotika.

Bojové scény sú veľkolepé, na prvej série spolupracoval Vladimír Furdík, teda Nočný kráľ z Hry o tróny a zároveň choreograf pri práci s mečom. Dokonca bol dvorným učiteľom hlavného predstaviteľa Henryho Cavilla alias Geralta z Rivie. Výsledok bol naozaj skvelý. Furdík odviedol excelentnú prácu a bola radosť pozerať sa na scény prepracované do posledného detailu a pohybu. V mnohom akčné scény zachraňovali neustále preskakujúci príbeh medzi rôznymi časovými líniami.

Práve postava čarodejnice Yennerfer v podaní... Foto: Netflix
the witcher, witcher, zaklínač, yennefer, Anya Chalotra Práve postava čarodejnice Yennerfer v podaní herečky Anyy Chalotry je po hlavnom hrdinovi to najlepšie, čo prvá séria ponúkla.

Výborný kasting

Netflix je známy aj svojim precíznym výberom hercov, čo sa vo výsledku vždy pretaví do mnohých prekvapení. Väčšinou ide o stávku na istotu medzi známou tvárou, ale dáva šancu aj novým talentom a neopozeraným tváram. Pri Zaklínačovi to znova vyšlo. Hollywoodska superstar Henry Cavill vyzliekol supermanovský trikot a naplno sa prevtelil do Geralta, zaklínača, ktorý je vo svojej krajine vyvrheľom. Cavill sa netajil tým, že do tejto úlohy vložil veľa energie, nielen fyzickej. Dôkladne si naštudoval podklady k svojej postave a výsledok sa dostavil. Hoci mnohí pochybovali, či Cavill bude dobrým Zaklínačom, pravdupovediac je ešte lepším.

V prvej sérii sa premlelo veľa vedľajších postáv, mnohé z nich boli zbytočné, otravné a nezanechali hlbší dojem, na niektoré si bude nutné si zvyknúť, lebo sa vrátia. Avšak tu vyvstáva ďalší problém, že akosi sa na zvyšok seriálovej „posádky“ ťažko zvyká. Viac menej sa všetko točilo okolo hlavnej trojice v zložení Geralt – Ciri (Freya Allan) – Yennefer (Anya Chalotra).

Postava Ciri skrýva v sebe veľký potenciál, v... Foto: Netflix
the witcher, witcher, zaklínač, ciri, Freya Allan Postava Ciri skrýva v sebe veľký potenciál, v prvej sérii toho veľa nepredviedla.

Poriadne zamotaný príbeh

Geralt putuje krajinou a pomáha obyvateľom s rôznymi kreatúrami ich ohrozujú, pritom spája sily s čarodejnicou Yennefer, ktorou lomcuje pomsta, túžba po moci a najmä láske. Práve postava Yennefer pôsobí veľmi zaujímavo. Herecky je zvládnutá opäť na jednotku, mladá herečka Anya Chalotra je obrovským talentom. Yennefer predal jej otec za polovičnú cenu ako prasa v hnoji, pretože dievča bolo mentálne postihnuté. Dostáva sa jej čarodejníckeho výcviku, v ktorom je spočiatku outsiderom. Neskôr sa z nej stáva mocná bytosť, ktorá podstúpila strašnú premenu. Výmenou za plodnosť dostala krásu a sebavedomie.

Mladej čarodejnici sa to, pochopiteľne, všetko vráti a beznádejne hľadá možnosť, aby jedného dňa mohla mať deti a pritom prahne po moci a zaujať miesto najmocnejšej bytosti. Cesty sa jej skrížia s Geraltom, prepukne medzi nimi láska, avšak zlomené osobnosti nevedia spolu existovať. Osud to však zariadil tak, že budú musieť.

Navyše princezná Ciri (Freya Allan) je opradená rúškom tajomstva a skrýva v sebe obrovskú moc a musí nájsť Geralta. Je to jej osud, po tom, čo nepriatelia zničili jej kráľovstvo. Prvá séria Zaklínača je rozvetvená, neraz neprehľadná, ťažko stráviteľná. Ten, kto sa rozhodne pustiť si ju, musí sa nastaviť na fakt, že tomu chce dať šancu, pretože tento seriál bude miešať kartami ešte dlho.

Pokračovanie je isté

S blížiacim sa koncom sa však príbeh začne spájať, prichádza k veľkej konfrontácií, vraždenia, predvádzania moci a je to skvelý vrchol. Niektoré postavy sa konečne stretnú, s inými sa cesty rozídu, avšak všetkým je jasné, že len dočasne. Zaklínač je vo výsledku poriadne rozkolísaný, čo nie je dobré vzhľadom na fakt, že svoju púť iba začal. Druhá séria v roku 2020 nehrozí, to Netflix povedal pri potvrdení pokračovania, čakanie teda bude dlhé, čo môže seriálu aj poškodiť. Rozporuplné reakcie a neraz chladné prijatie môže spôsobiť, že pozornosť divákom sa presmeruje inam.

Napríklad k Pánovi prsteňov, ktorého pripravuje konkurenčný Amazon a mnohí dúfajú, že do Stredozeme sa vrátia ešte koncom tohto roka. Vyzerá to tak, že HBO uniká vlak, keďže stanica ohlásila, že pripravovaný spin-off Hry o tróny uvedie až v roku 2022. Vytvára sa veľký manévrovací priestor pre vyhrotenie seriálovej produkcie, pričom víťaz rozhodne nie je jednoznačný. Veľké očakávanie ešte nemusia znamenať bombastický a jednoznačný úspech.

Seriál The Witcher na prvých záberoch Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Postava Ciri zo seriálu The Witcher.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #Henry Cavill #zaklínač #oseriáloch #The Witcher