Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

David Nykl z Hviezdnej brány: Bolo neuveriteľné hrať Čecha v americkom seriáli

Bezpochyby ide o najúspešnejšieho českého herca, ktorý prerazil v zahraničí. Herec David Nykl je známy po celom svete vďaka americkým seriálom, v ktorých vystupuje po boku najväčších hviezd súčasnosti. Paradoxne v česko-slovenskom teritóriu ho televízie neobsadzujú do svojich projektov. Zmenilo sa to až teraz, keď ho oslovilo HBO s ponukou zahrať si jednu z hlavných úloh v špionážnej dráme Bez vedomia s Táňou Pauhofovou. O svojej najnovšej úlohe, o živote, ale aj o Hviezdnej bráne alebo Arrowovi porozprával v exkluzívnom rozhovore pre denník Pravda.

01.12.2019 07:00
david nykl, Foto:
Herec David Nykl sa najnovšie českým a slovenským divákom predstavil v seriáli HBO - Bez vedomia.
debata

Ako sa máte? Nie ste unavený z neustáleho cestovania medzi Kanadou a Českou republikou?

Ďakujem, mám sa veľmi dobre! Bývam vo Vancouveri, cestu medzi oboma krajinami som tento rok absolvoval päťkrát. Nielen na nakrúcanie Bez vedomia, ale popritom nakrúcam aj druhú sériu Carnival Row pre Amazon. Produkcia prebieha v štúdiách na Barrandove. Je to taký intenzívny návrat pre mňa po veľmi dlhom čase.

Aký to je pocit?

Začalo to ako nostalgia. Najprv som tu bol pred 20 rokmi, strávil som tu dlhší čas. V 90-tych rokoch som hrával v divadle. Boli to zaujímavé časy, keď sa živočíšne odohrávali všetky politicko-spoločenské zmeny. Mal som 20 – 25 rokov.

Keď som sa sem opäť vrátil pred dvoma-troma rokmi, tak sa mi vrátila nostalgia. Pamätal som si miesta a tie sa neuveriteľným spôsobom zmenili. Teraz už som si zvykol. Bez vedomia som nakrúcal celý minulý rok, k tomu sa pridal Carnival Row, nostalgia pominula a mám všetko zafixované ako „novú“ Prahu. Som tu znova ako doma.

Znamená to, že Vás diváci budú môcť vidieť viac v seriáloch vysielaných v Čechách a na Slovensku? Otvárajú sa vám dvere do televízií?

Poviem to veľmi stručne – dúfam v to! (smiech) Bolo to veľmi milé. Pre herca je dôležitá práca. V dobrom slova zmysle závidím svojim kolegom z Bez vedomia, keď hovoria, koľko majú práce a neustále pendlujú medzi divadlom, nakrúcaním, prípadne dabingom. Tiež veľa nakrúcam vo Vancouveri, ale nie je to vôbec tak pohlcujúce. Tu je to úplne iné. Je bežná prax, že herec je súčasťou niekoľkých predstavení, popritom nakrúca. Vtedy si hovorím, že neviem, či by som to zvládol.

Každopádne, seriálových príbehov je čoraz viac, štartujú nové televízie, nové streamovacie platformy a všetci chcú kvalitný obsah. Príležitostí je viac ako dosť, čo ma veľmi teší. Svoju prácu milujem, robím ju odjakživa. Akúkoľvek možnosť mám, či už v Čechách alebo vo Vancouveri, tak som za ňu rád.

David Nykl spolu s kompletným obsadením seriál... Foto: HBO
david nykl, bez vedomia, David Nykl spolu s kompletným obsadením seriál Bez vedomia.

Prečítajte si recenziu nového seriálu Bez vedomia: Komunizmus v predsmrtnom kŕči! Toto je česko-slovenský seriál roka…

Aký bol Váš prvý návrat do Čiech? Mali ste niečo po dvadsiatke, komunizmus, jeho pád, príchod demokracie ste vnímali zvonku a zrazu ste sa ocitli uprostred toho…

Bolo to zvláštne. Najmä aj preto, že ovládam češtinu a pritom som tu nikdy predtým nebol. Počúval som tu rádio, televíziu. Obrovský problém som mal s tykaním a vykaním. (smiech) Nerozumel som tomu rozdielu.

Vtipné bolo to, že všetci si naokolo na mňa zazerali a mysleli si, že som namyslený alebo čo. Vnímali to, že hovorím ich rečou, nebrali ma tým pádom ako cudzinca. Nechápali, že sa všetkému čudujem. Bol som zmätený a spoznával som fungovanie celého systému. Boli tu zabehnuté zvyky, doslova vyjazdené koľaje, ako ľudia fungujú.

Vnímal som to, aké tu všetko ponuré, sivé. Nikde neboli reklamy, cedule. Nevedel som poriadne nájsť reštaurácie, obchody. Bolo zvláštne vidieť, ako bol svet rozdelený a ako rozdielne sa v ňom žilo. Strávil som tu deväť rokov a videl som obrovské zmeny, ktoré sa tu začali diať.

Začala sa výstavba, všade bilboardy, reklamy, čo bol zase druhý extrém. Ľudia mali pocit, že sa musia kapitalizmu nahltať, čo najviac. Dnes je tu už tridsať rokov a všetko sa stabilizuje. Máme slobodu a skôr vzniká problém, že sa začína zabúdať na časy, ktoré boli. Dúfam, že sa minulosť nezabudne úplne. Aby ľudia nezabudli nato, že sloboda je dôležitá a nie je samozrejmé, že ju máme.

Hovoríte bezchybne česky, bez prízvuku. Aké bolo Vaše detstvo v Kanade?

Bolo úplne normálne. V Kanade multikulturizmus nie je nadávka. Je to základ štátu. DNA Kanady je, že sused je z Filipín, Nemec je za rohom, oproti žijú Američania. O Kanade sa hovorí, že je ako mozaika. Nikdy sa neriešilo, že niekto je cudzinec. Práve naopak. Doslova sa ctí, že každý má nejaký pôvod. Stále platí, že sa vítajú imigranti. Kanada si jedna z mála krajín, ktorá si uvedomuje fakt, že svet „zmenšuje“ a ľudia majú právo dopriať si lepší život. Ak spĺňajú podmienky, tak nie je problém, aby tam žili.

Vy sa považujete za Čecha alebo Kanaďana? Nemáte v sebe rozpoltenosť?

Rodičia odišli z Česka, keď som mal rok a pol. Celý život som prežil tam, tak sa považujem aj za Kanaďana. Zároveň hovorím česky, som z Prahy a som nato hrdý. Takže som oboje. Problém v dnešnom svete je, že sa všetko musí pomenovať. Som človek na našej planéte, sem patrím a tak by to malo byť. Dúfam, že svet týmto smerom pôjde. Hoci sa ukazuje, že idem opačným smerom. Ľudia sa uzatvárajú so svojich ulít, krajiny stavajú múry. Je to veľká škoda.

Vráťme sa k seriálu Bez vedomia. Čo Vás prvé napadlo, keď prišla ponuka. Vzali ste ju hneď?

V prvom rade ma prekvapilo, že ma oslovili. Že si niekto vôbec na mňa spomenul. (smiech) Z HBO mi volali, keď som bol na chate. Vôbec som neočakával, že na tom mieste príde telefonát z Prahy. Potrebovali herca, ktorý plynule hovorí anglicky a česky bez prízvuku. Keď som si prečítal scenár, ktorý je fantastický, napínavý, dobrý, neváhal som.

Po tretej epizóde som ním bol natoľko pohltený, potreboval som vedieť, čo bude ďalej. Zaujala ma aj moja postava, o ktorej som nevedel, akým smerom sa bude vyvíjať. Viem, že som bol jeden z prvých oslovených hercov do tohto projektu. Celý ten proces dohadovania a upresňovania pred nakrúcaním trval rok. Produkcia trvala ďalší rok, takže som súčasťou Bez vedomia dva roky. Navyše to bolo krásna rola, čo bol bonus.

David Nykl ako Radek Zelenka v seriáli Hviezdna... Foto: Metro Goldwyn-Mayer
david nykl, radek zelenka, hviezdna brána, stargate, stargate atlantis, David Nykl ako Radek Zelenka v seriáli Hviezdna brána: Atlantída.

Brali ste ponuku na účinkovanie ako satisfakciu? Predsa len vo svete ste mimoriadne známy a paradoxne v česko-slovenskom teritóriu ste sa neobjavili v žiadnej úlohe…

Možno aj áno. Najmä dúfam, že sa otvoria nejaké dvere a objavia sa príležitosti. Pri takých seriáloch ako Hviezdna brána: Atlantída alebo Arrow, toho času na pendlovanie nie je veľa. Na druhú stranu práce nikdy nie je dosť a uvítam akúkoľvek príležitosť zahrať si v seriáloch aj tu.

Ako ste vnímali samotné nakrúcanie? Bez vedomia je seriál o konci komunizmu. Rodičia utiekli pred týmto režimom. A teraz máte rolu, ktorá sa ocitla v kritických časoch a zažíva reálie, ktoré tu boli bežnou praxou.

Komunizmus a všetko okolo toho som poznal len rozprávania. Rozprávali mi o tom rodičia. Keď som sa sem prvýkrát vrátil tesne po jeho páde, tak ono to tu v mnohom vyzeralo ešte veľmi autenticky. Najmä myslenie ľudí, to trvá niekoľko generácií, kým sa nadobro zmení. V niečom je to aj moja história. Hovoriť, prečo bol svet rozdelený, ako sa rozdelil a potom ako prišla sloboda, ktorú, našťastie, dodnes máme.

Poďme k Hviezdnej bráne, k seriálu, ktorý je dodnes kultom a vy ste boli jeho veľkou súčasťou a vďaka nej vás pozná celý svet. Ako ste sa dostali k úlohe Radka Zelenku? Postavy, ktorá v americkom seriáli nadávala po česky…

Zelenka prišiel ku mne. Objavil som sa asi v druhej alebo tretej epizóde prvej série. Jedna z hlavných úloh bol vedec Rodney McKay (David Hewlett). Jeho úlohou bolo reprodukovať a vysvetľovať technické a sci-fi hlášky. Scenáristi rýchlo pochopili, že to potrebujú odľahčiť. Zaujímavosťou je, že v tom čase si vymysleli ruského fyzika. Oni jednoducho majú východnú Európu v jednom vreci. (smiech)

Keď však prišli nato, že som Čech a hovorím plynule po česky, tak zmenili svoje plány a z ruského fyzika sa stal český vedec Radek Zelenka. A začali pribúdať legendárne scény s Rodneym, ako sa hádame a sú tam slovné prestrelky.

Myslím si, že najmä to sa fanúšikom najviac páčilo a nakrúcanie som miloval. Bola to obrovská zábava. Nakoniec sa z malej úlohy, ktorá bola pôvodne uvažovaná za jednu-dve časti, stala päťročná záležitosť a bol som tam do konca.

Zostrih najlepších scén zo seriálu Hviezdna brána, v ktorej David Nykl nadáva po česky.

Poznali ste Hviezdnu bránu predtým? Prvý seriál Hviezdna brána: SG-1, z ktorého Atlantída vychádza bol už obrovský fenomén a sledovali ho milióny divákov po celom svete. Spin-off seriál štartoval až spolu s jej ôsmou sériou…

Nepoznal som Hviezdnu bránu, pretože v tom čase som bol už v Prahe a tu sa to ešte nevysielalo. Keď som sa v roku 1999 vrátil do Vancouveru, tak SG-1 bola v plnom prúde, ale nesledoval som to. Hviezdna brána: Atlantída štartovala v roku 2004. Keď som robil prvé scény, tak som netušil, či vôbec budem pokračovať v nakrúcaní. V podstate som to netušil až do konca. Nikdy som nemal dlhodobú zmluvu. Vždy to bolo zo dňa na deň. (smiech)

Aké bolo nakrúcanie Hviezdnej brány? Predsa len, ste herec, ktorého poznajú na celom svete… Dobré bolo, že myšlienka seriálu bola založená na pôsobení medzinárodného tímu, ale vzhľadom na fakt, že to bolo americká produkcia, tak hlavný hrdina musí byť Američan. Ostatní sú ako komparz, ktorý má na ramene vlajky z krajín, odkiaľ pochádzajú. Divák sa preto rád stotožnil s postavou, ktorá reprezentovala domovskú krajinu.

Navyše je to svojim spôsobom budúcnosť. Práve vesmír je miesto, kam ľudstvo môže ísť, je to nádej na lepšie zajtrajšky. Je to sci-fi v tom najlepšom možnom modeli. O Radkovi Zelenkovi sa písalo, že je to prvý Čech v inej galaxii. Som hrdý na túto rolu. Ľudia sa neustále pýtajú na túto postavu. Keď som bol v Austrálii, v Nemecku, kdekoľvek, tak fanúšikovia sa pýtajú na Zelenku.

Celosvetovú slávu priniesol hercovi seriál... Foto: Metro Goldwyn-Mayer
hviezdna brána, stargate, stargate atlantis, Celosvetovú slávu priniesol hercovi seriál Hviezdna brána: Atlantída.

Z toho vyplýva, že nie ste typ herca, ktorý časom znenávidí ikonickú rolu…

V prvom rade je to na režisérovi, ktorý by mal vidieť, či daný herec má nato byť niečo iné, nebyť zavretý pomyselnej škatuľke. Herec berie prácu, aká prichádza a je jedno, či budem hrať dookola fyzika alebo doktora. Keď raz producenti vidia, že viem hrať aj niečo iné, tak potom z toho môžu vyplynúť aj iné ponuky. V Amerike je obrovské množstvo hercov a v mojom prípade určite zavážil aj fakt, že, z ich pohľadu, som z východnej Európy. Potom ma obsadzujú do podobne ladených úloh. Rád však hovorím svojmu agentovi, že viem hovoriť po anglicky. (smiech)

Trailer k finálnej sérii hitu Arrow, v ktorom niekoľko rokov David Nykl účinkoval.

Vaša úloha v Hviezdnej bráne je dnes kultová z dôvodu, že Radek Zelenka pravidelne nadáva po česky. Pre nás, ktorí sme tomu rozumeli, tak to bolo neuveriteľné, že niečo podobné sa dostalo a nakoniec udomácnilo v americkom seriáli. Ako to celé vzniklo?

To bolo skvelé. V scenári bolo len napísané, že Zelenka nadáva česky. Na začiatku som sa preto pýtal, či sú si istí, že to chcú. (smiech) Oni povedali, že hej. Tak som si povedal: ok, poďme nato! Nedávno, keď som bol na festivale v Chotěboři, tak mi púšťali zostrihy všetkých mojich vtipných viet, ktoré vznikli za päť sezón. Bolo to obrovská zábava.

Tušili tvorcovia, čo reálne hovoríte?

Nie! Nepovedal som im to. (smiech) Tým, že oni chceli, aby som nadával po česky, pre nich bolo dôležité, že počuli reč, ktorej absolútne nerozumejú. A zato som rád. Bolo veľmi zaujímavé, keď sa sem dostala Hviezdna brána: Atlantída, tak ma dabovali do češtiny a prekladatelia sa trošku zapotili, kým upravili dialógy. Vznikol tam paradox, že keď postava hovorí po česky a zrazu prídu inkriminované pasáže, keď nadávam po česky. Každopádne hrať Čecha v americkom seriáli bolo obrovská zábava.

S hercami, s ktorými ste hrali ste naďalej v kontakte? Pretože bolo cítiť cez obrazovky, že ste tam naozaj zohratá partia…

Samozrejme! Nedávno som dokonca stretol Davida Hewletta (Rodney McKay). On býva v Toronte, ja vo Vancouveri. Zhodou okolností, Bez vedomia sa uvádzalo aj na festivale v Toronte, tak vznikla príležitosť sa stretnúť. Vo Vancouveri žije Paul McGillion, ktorý hral Carsona Becketta, tak s ním sa veľmi často stretávam a sme dobrí priatelia. Často s hercami jazdíme sa rôzne stretnutia s fanúšikmi po celom svete. Budúci rok v máji pôjdeme do Nemecka.

Fanúšikov Hviezdnej brány zarmútil koniec seriálu, keď televízia prišla s rozhodnutím v čase, keď už bolo všetko natočené a tvorcovia nestihli pripraviť si adekvátny koniec. Atlantída sa skončila s otvoreným koncom pripraveným na ďalšiu sériu. Istý čas sa hovorilo, že príde záverečný film, nikdy sa to nestalo. Mrzí vás to, že ste „nestihli“ povedať záverečný príbeh?

Veľmi! Navyše posledná časť bola šitá ako keby horúcou ihlou. Bolo to neprirodzené. Viem, že to veľa fanúšikov sklamalo. Nikto nebol pripravený na koniec. Tvorcov samých prekvapilo, že dostali stopku. Je to škoda, pretože ten príbeh sa mohol rozvíjať ďalej. V tomto mali seriály z prostredia Hviezdnej brány skvelú vlastnosť, boli to rozprávky pre dospelých. Bolo tam všetko, bol tam vynikajúci humor, dôvod sa zasmiať. Nebolo to žiadne sci-fi, v ktorom neustále hrozil koniec sveta.

David Nykl účinkoval aj po boku hviezd zo... Foto: Metro Goldwyn-Mayer
david nykl, amanda tapping, stargate, hviezdna brána, David Nykl účinkoval aj po boku hviezd zo seriálu Hviezdna brána: SG-1. Po boku s herečkou Amandou Tapping (Samantha Carter).

Myslíte si, že sa Hviezdna brána jedného dňa vráti s pôvodným obsadením? Posledné roky sú hitom návraty starých seriálov…

Máte pravdu, televízie robia veľmi veľa rebootov. Na Hviezdnu bránu vlastní štúdio Metro-Goldwyn Mayer (MGM), je to ich vec, čo s tým robia. Viem, že pred dvoma rokmi vydali webový seriál, ktorý bol skúškou pre fanúšikov, či ešte reagujú na Hviezdnu bránu. Ja skôr vidím to, že ako jazdím po svete a ako je to stále populárne, x rokov po skončení. Všade po svete.

Trailer k seriálu Carnival Row, v ktorom David Nykl účinkuje.

Išli by ste do toho?

To viete, že hej! Záležalo by na tom, čo by mienili s tým robiť. Problém je, že sme všetci starší. Veľmi rád by som sa k Zelenkovi vrátil.

Prejdime teraz k ďalšej výraznej postave Anatolya Knyazeva, ktorého stvárňujete v seriáli Arrow. Ten dobre poznajú diváci aj na Slovensku. Aká bola vaša cesta k tejto postave?

Vývoj tejto postavy bol veľmi podobný ako pri Zelenkovi. Išlo to veľmi postupne. Najprv sa táto postava spriatelila so Stephenom Amellovi, ktorý hrá Olivera Queena alias Arrowa a vôbec som netušil, že tvorcovia majú prichystaný rozsiahly ďalší príbeh pre moju postavu.

Prvýkrát som sa objavil v druhej sérii a bol som väzeň. Myslel som si, že to bude mať veľmi krátke trvanie. O rok neskôr, keď sa pripravovali už ďalšie série, tak mi volali producenti, že Anatoly sa vráti do deja a či mám čas. Zhodou okolností som mal čas, tak sa mohla táto postava vrátiť a rozvinúť najmä prostredníctvom flashbackov, ktoré sú pre tento seriál charakteristické.

Bola to diametrálne odlišná úloha, hral som Rusa s prízvukom. Keď som hral Zelenku, tak som takisto musel hrať s iným prízvukom. Keď vo Vancouveri potrebujú niekoho s východoeurópskym prízvukom, tak ma volajú. Bol som rád, že moja rola v Arrowovi pokračovala niekoľko rokov.

David Nykl v seriáli Arrow. Foto: The CW
david nykl, arrow, David Nykl v seriáli Arrow.

Nedávno padla posledná klapka finálnej ôsmej séria, v ktorej sa mnohé postavy vracajú. Objavíte sa v nej?

Máte pravdu, v týchto dňoch prebieha nakrúcanie úplne poslednej epizódy. Čo sa týka môjho návratu, tak neviem vám povedať, či sa Anatoly objaví. Nepamätám si. (smiech)

Čo sa týka budúcnosti. Aké nakrúcania seriálov vás čakajú?

Stále pracujem na Carnival Row s Orlandom Bloomom. Bohužiaľ v druhej sérii sa moja rola zmenšila, tak neviem ako to bude ďalej. Opakuje sa situácia, ktorú zažívam pravidelne, keď neviem, čo bude ďalej. Ak niekto má ponuku na ďalšie nakrúcanie, pokojne nech mi zavolá! (smiech)

David Nykl

Narodil sa 7. februára 1967 v Prahe. Keď mal rok a pol, tak s rodinou opustil vtedajšie Československo a emigroval do Kanady, kde aj vyrástol. Hovorí plynule po česky. Na svoje korene nikdy nezabudol a po páde komunizmu sa niekoľkokrát vrátil do Česka. Preslávil sa účinkovaním v amerických seriálov ako Hviezdna brána: Atlantída, Arrow, Supernatural, Sanctuary, Once Upon a Time, Salvation. Aktuálne hviezdi v novom česko-slovenskom seriáli z dielne HBO – Bez vedomia. Popritom nakrúca druhú sériu Carnival Row, v ktorom hrá po boku Orlanda Blooma a Cary Delevingne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HBO #HBO Europe #STARGATE ATLANTIS (Hviezdna brána: Atlantída) #STARGATE SG-1 (Hviezdna brána) #oseriáloch #hviezdna brána #Bez vedomia #David Nykl