Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ani ste netušili, že ste rukojemníkmi televízie! Top seriál jesene vás obarí

Rok 2019 sa zapíše do televíznej histórie aj tým, že odštartovali dve nové online streamovacie platformy a tento segment trhu sa navždy zmenil. Konkurencia sa vyostrila na nové maximum a ešte tomu nie je koniec. Budúci rok znova zmení pravidlá hry. Kým v zákulisí televízneho súboja to vrie, diváci pred obrazovkami dostávajú čoraz viac kvalitného obsahu a príval nových seriálov sa zväčšuje.

28.11.2019 07:00
jennifer aniston, steve carell, the morning show, Foto:
Idylka pred kamerami je iba hraná pretvárka. Nemilosrdná realita sa ukáže, keď sa vypnú kamery.
debata (4)

Začiatok novembra znamenal štart pre nového hráča, technologický gigant Apple splnil svoj sľub a predstavil novú televíziu Apple TV+ plnú najznámejších televíznych tvorcov a najväčších hviezd súčasnosti.

Rekordne drahá nádielka

Hoci nová platforma je zatiaľ najmenšia v rámci konkurencie, jej obsah patrí k tomu najdrahšiemu. Vedelo sa, že keď chce nový projekt uspieť, nebude sa môcť šetriť. Vlajkovou loďou je dráma The Morning Show s Jennifer Aniston, Reese Witherspoon a Stevenom Carrelom. Rozpočet na jednu epizódu je neuveriteľných 15 miliónov dolárov, hlavné ženské predstaviteľky zhrabli za jednu epizódu po dva milióny. Desaťdielna prvá séria vyšla Apple na 150 miliónov dolárov, pričom ešte pred prvou klapkou bolo jasné, že vzniknú minimálne dve série. Tristo miliónov dostali tvorcovia do pomerne neistého projektu, hoci všetkým bolo jasné, že toto prepadák nebude.

The Morning Show však vzbudzovala rozruch pred samotnou premiérou. Keď sa v roku 2018 prevalila informácia, že Apple pripravuje hviezdne nabitý seriál, mnohí si mysleli, že pôjde o rýdzo komediálny seriál. Ústredné trio hercov bolo toho dôkazom. Keď však prišiel prvý trailer, mnohým zamrzol úsmev na tvári.

Našťastie to nie je komédia!

Tvorcovia sa prefíkane pohrali s divákmi a pripravili si čistokrvnú drámu, tá nabúrala všetky zažité stereotypy, ktoré sa viazali k hercom. Vďakabohu za to! Ak by išlo o klasický sitkom, zrejme nikto by nevyšiel zo svojej komfortnej zóny, s dramatickým spracovaním The Morning Show šokuje od prvej minúty. Bezpochyby ide o jeden z najlepších seriálov posledných rokov.

Seriál je inšpirovaný knihou žurnalistu Briana Stelterta Top of the Morning: Inside the Cutthroat World of Morning TV a prináša jedinečný, mrazivý, autentický, bezútešný, šokujúci, dychberúci, avšak častokrát veľmi smutný pohľad do zákulisia tvorby najsledovanejšej rannej šou v USA. Kto by nechcel byť jagavou hviezdou televíznej relácie, ktorú sledujú milióny?

Moderátori sú modly, diváci ich milujú, sú neskutočne bohatí, robia rozhovory s najväčším osobnosťami sveta, sami sú pod drobnohľadom a radi ukazujú svoje dokonalé súkromie. Všetko je priam dokonalé. A hlavne falošné! Je to iba do bodky premyslená ilúzia na divákov, aby si v hojnom počte sadali pred televízne obrazovky a prinášali stanici obrovskú sledovanosť a ona mohla na tom ryžovať. Po vypnutí kamier je všetko iné.

Základný príbeh je založený na škandále MeToo,... Foto: Apple TV+
jennifer aniston, steve carell, the morning show, Základný príbeh je založený na škandále MeToo, keď po 15 rokoch vyhodia z televízie hlavného moderátora. Jeho kolegyňa zostáva opustená a bojuje o svoju žiarivú budúcnosť na obrazovkách.

Všetko je kruté a povrchné

A tu sa začína skvostný príbeh a prevedenie, ktoré vtiahne diváka do deja. Ten nemá dosť, epizódy sú napísané tak, že neexistuje hluché miesto, počas hodiny sa neustále valia nové a nové informácie, zápletky, narážky a strácajú sa všetky zábrany, ktoré by presviedčali o tom, že televízny svet je idylickým miestom.

Navonok to môže byť tak, že veľa ľudí by pre podobnú prácu spravilo čokoľvek, tí čo sú v ňom však márne hľadajú únik. Sú rukojemníkmi obrovskej mašinérie, ich životy im nepatria, sú len bábkami, ktoré riadia producenti, ich dni sú vopred nalinkové. To, čo majú rozprávať, ako sa majú správať je vopred dané. Musia sa držať umelo vybudovaného imidžu, aj keď vo svojom vnútri sú citovo absolútne rozorvaní a mnohí aj prázdni.

Revolúciu v rannej šou spôsobí príchod... Foto: Apple TV+
reese witherspoon, the morning show, Revolúciu v rannej šou spôsobí príchod nespútanej Bradley Jackson (Reese Witherspoon).

Falošné televízne zákulisie

Dej seriálu sa začína v momente, keď najmilovanejší moderátor rannej šou Mitch Kessler (Steve Carell) dostáva expresného padáka. Je obvinený zo sexuálneho obťažovania a po 15 rokoch na výslní padá v sekunde na samé dno. Rozpadáva sa mu manželstvo, stráca zdroj príjmu, celá Amerika ho nenávidí a jeho kariéra sa skončila.

Všetko musí zachrániť jeho verná kolegyňa Alex Levy (Jennifer Aniston). Je poslednou iskričkou nádeje pre šou, ktorá udáva trendy, hovorí, čo je správne a pre divákov je akousi morálnou autoritou. Nič, čo sa stalo však nie je náhoda! Ide o premyslenú mašinériu, ktorá sa veľmi rýchlo vymkne spod kontroly nielen vedeniu televízie, ale aj dokonalej Alex.

Relácii postupne začala klesať sledovanosť, pripravovala sa pôda na výmenu hlavnej moderátorky a zrazu prišlo šokujúce odhalenie o jej kolegovi. Nikto netuší, kto bol zradca. Televízny tím je ako rodina. Musí byť. Všetkých viažu prísne zmluvy, musia mlčať o nechutnom zákulisí, ktoré je plné pretvárky, nenávisti, súboja o moc a vydobytia si čo najvyššej pozície. Každý chce byť na výslní, aj za cenu, že predá vlastnú osobnosť, česť.

Jennifer Aniston podáva v seriáli svoj životný... Foto: Apple TV+
jennifer aniston, the morning show, Jennifer Aniston podáva v seriáli svoj životný výkon. Jej úloha neurotickej moderátorky jej sedí ako uliata.

Otrasné vzťahy

Dej ukazuje expresné hľadanie nového nástupcu, tvrdé boje medzi v zákulisí nenávidenej moderátorky, ktorá si upevnila svoju pozíciu a to nehrá do karát vedeniu. Tím za kamerami nemá vlastný život. Producenti sú nonstop k dispozícií a pripravujú jagavú šou pred kamerami, nacvičujú láskyplné scenáre a tvoria dojem, že všetci sú jedna rodina. Tvorcom sa podaril husársky kúsok, keď autenticky ukazujú až nenormálne machinácie a obraty, pričom všetko dáva zmysel a ono to tak zrejme aj funguje. A to pre bežného diváka pôsobí ako obarenie vriacou vodou.

Televízny svet je neúprosný a nič sa v ňom nedeje náhodne, všetko je premyslené, pripravené. To, že všetko navonok vyzerá idylicky je úlohou marketingu. Televízna kuchyňa nemôže ukázať svoju pravú tvár, bola by to katastrofa. V dnešnom svete práve televízia plní úlohu dôveryhodného partnera pre bežných smrteľníkov a tak to musí zostať. Ak by sa dozvedeli, že sú len využívanými bábkami a rukojemníkmi, ktoré prinášajú sledovanosť a miliardy pre celý nikdy nespiaci kolos, spôsobilo to revolúciu.

Kým vyhodený Mitch Kessler bojuje o svoju česť a je linčovaný bulvárom a tým pádom aj bežnými divákmi, ktorí ho ešte pred pár hodinami bezpodmienečne milovali, Alex Levyová bojuje s vedením a drží opraty pevne v rukách. Do celého boja vstupuje pomerne beznádejná reportérka lokálnej televízie Bradley Jacksonová (Reese Witherspoon), ktorej video s mentálnym kolapsom valcuje internet. Alex využíva jej chvíľkovú popularitu a menuje ju ako novú moderátorku The Morning Show, samozrejme bez vedomia vedenia, ktorému to robí natruc.

Bradley sa stáva prostriedkom pomsty, pričom na túto prácu nie je pripravená. Osobnostne táto šou popiera všetky jej životné postoje, no televízia rozbehla okolo nej obrovskú mašinériu a ona sa v okamihu stala jej súčasťou a musí skákať ako iní pískajú.

Tento seriál je skvelý v mnohých pohľadoch. Nielen spracovaním. Ide o mimoriadne ojedinelý počin, ktorý na obrazovkách dlhodobo chýbal a je doslova spôsobil veľký tresk v tomto žánri. K tomu treba prirátať herecké obsadenie, ktoré netreba nikomu predstavovať. Tvorcovia využili ich zaškatuľkovanie z ľahších formátov a ukázali, že vedia hrať v plnohodnotnej dráme. Najviac prekvapuje Jennifer Aniston, ktorá bez pochýb predvádza svoj životný výkon.

Dynamika medzi nenávidenými kolegyňami je... Foto: Apple TV+
reese witherspoon, jennifer aniston, the morning show, Dynamika medzi nenávidenými kolegyňami je neuveriteľná.

Jennifer Aniston je kráľovná!

Jej Alex Levyová je prvotriedna mrcha, pričom skrýva v sebe všetky pocity a bolesti. Drží si masku odpornej, manipulatívnej, egocentrickej a rozpoltenej osoby, kým sa nepustia kamery. Vtedy je milá, láskavá osoba, ktorú milujú davy. Práve táto schizofrenická poloha Aniston svedčí ako uliata. Scény s ňou patria k tomu najlepšiemu a kradne si všetku pozornosť, keď v jednej scéne predvádza doslova horskú dráhu hereckých polôh a ide jej naozaj ľahko. Tí, čo pochybovali o jej hereckom talente účasťou v tomto projekte jasne ukázala, kam si svoj názor majú strčiť.

Zahanbiť sa nenecháva ani Steve Carell, ten síce dostáva menej priestoru, avšak využíva ho naplno. Rovnako ako Aniston je jeho postava ukážkou toho, ako človek dopadne, keď svoj život obetuje v prospech bohatstva a falošnej slávy. Reese Witherspoon už neraz ukázala, že vie zapôsobiť aj v iných úlohách, ako len natvrdnutých blondín, dôkazom je jej úloha v seriáli Big Little Lies (Veľké malé klamstvá), kde si „strúhla“ úlohy poriadnej xantipy.

V The Morning Show predvádza novú fúriu. Kombinuje v sebe súboj jednoduchej osoby, ktorá pochádza z rozorvanej rodiny a pritom má pevne dané názory a hodnoty. Tie sú nasmerované voči zabehnutým štandardom fungovania súčasného sveta. Je pre ňu ťažkým orieškom zmieriť sa s tým, že sa sama stala súčasťou sveta, proti ktorému bojuje a razom číta uchu lahodiace vopred pripravené scenáre a tvorí umelú idylku pre divákov.

Verdikt

Seriál bez škrupúľ ukazuje aj smutné životy moderátorov, ktorých zbožňujú davy, oni sú však extrémne nešťastní. Nepatrí im vlastný život. Denný program je rehoľa, ktorú musia dodržiavať ako stroje. Ich rodiny sú disfunkčné, stretávajú sa iba kvôli spoločným foteniam. Neustále panuje strach o sledovanosť, o vlastnú budúcnosť. Čo ak sa jedného dňa zobudia a skončia na svojej miliónovej stoličke? Tvorcom sa podarilo do jedného seriálu vtesnať svet, o ktorom sa doteraz takto otvorene nehovorilo a The Morning Show patrí k špičke. Radosť sa pozerať!

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Jennifer Aniston #Reese Witherspoon #Steve Carell #oseriáloch #Apple TV Plus #The Morning Show