Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Absolútny šok! Toto nikto nečakal, že sa stane s Hrou o tróny

Televízny svet je plný pozitívnych, ale aj negatívnych prekvapení. Niekedy sa stane, že dokáže poriadne šokovať a dokázať, že ani tie najväčšie hity nemajú garantovanú žiarivú budúcnosť.

03.11.2019 07:00
game of thrones, hra o tróny, jon, daenerys, Foto:
Televízia HBO vykonala poriadny obrat. Dala stopku rok pripravovanému spin-off seriálu.
debata (3)

O najnovšiu ľadovú sprchu pre fanúšikov sa postaralo HBO, ktoré dalo nečakanú stopku pre rok pripravovaný prvý spin-off Hry o tróny s názvom Bloodmoon. Najnovší príbeh mal vyplniť dieru po pôvodnej Hre o tróny, ktorá sa skončila v júni tohto roka. Stanica si je dobre vedomá sily tejto značky a preto začala s dostatočným predstihom pracovať na viacerých námetoch, ktoré by sa mohli na televízne obrazovky a stať sa dostatočne atraktívnym nasledovníkom krvavej ságy.

Televízia dokonca rozbehla prípravy až piatich námetov, z ktorých sa postupne vykryštalizoval jeden vhodný na objednávku pilotnej epizódy. Nový seriál mal divákov zaviesť o niekoľko tisícročí do minulosti. Do čias, keď v Západozemi vrcholili zlaté časy a rody prosperovali, no blížil sa nezvratný koniec a príchod prvej zimy. Seriál mal ukázať úplne novú krajinu, nové postavy, nové príbehy a najmä pôvod Nočného kráľa. Zápletky mali byť začiatkom príbehu, ktorý ovplyvnil aj pôvodný seriál.

Ako blesk z čistého neba

Vyzerá to tak, že sa Bloodmoon na obrazovky nikdy nedostane. Nakrúcanie pilotnej časti sa začalo tesne po poslednej klapke ôsmej série Hry o tróny. HBO vystavalo megalomanské kulisy v Titanic Studios v Belfaste, teda na miestach, kde dovtedy nakrúcali scény pre šokujúcu bodku záverečnej série. Okrem toho filmári zavítali aj do Talianska. Štáb potreboval nájsť úplne nové a inak vyzerajúce lokácie, aby sa podčiarkla ilúzia úplne inej Západozeme. Len málokto by čakal, že tento seriál dostane stopku. Navyše HBO ide o čas.

Už v decembri konkurenčný Netflix uvedie dlhoočakávaného Zaklínača, o ktorom sa hovorí ako o najväčšom seriálovom hite najbližšieho obdobia. Aby toho nebolo málo, streamovacia spoločnosť Amazon pre rok 2020 pripravuje najdrahší seriál svete, diváci sa vrátia do Stredozeme a znovu ožije Pán prsteňov. Práve Pán prsteňov má najväčší potenciál byť adekvátnou náhradou za Hru o trónu. HBO si nemôže dovoliť stratiť strategickú výhodu.

Posledná epizóda Hry o tróny v obrazoch Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Nové časy, nový svetový poriadok. Odteraz...

Navyše, zákulisné informácie hovorili o tom, že pilotná časť potenciálneho seriálu zhltla rekordný rozpočet na úrovni 15 miliónov dolárov. Je to rovnaká cifra, koľko stále jedna epizóda finálnej série Hry o tróny. Ide o enormnú sumu prihliadnuc na fakt, že televízia išla do rizika a zainvestovala projekt s neistou budúcnosťou. Do seriálu sa podarilo angažovať zaujímavé obsadenie kombinujúce veľkú hereckú superstar a hercov, z ktorých mohol seriál spraviť hviezdy, podobne ako pri Hre o tróny.

Zdá sa, že ani účasť oscarovej herečky Naomi Wattsovej nebola pre seriál priama vstupenka do televízneho sveta. Okrem nej v Bloodmoon účinkovali Josh Whitehouse, Naomi Ackieová (Lady Macbeth, objaví sa v deviatej epizóde Star Wars), Denise Goughová (Colette: Príbeh vášne), Jamie Campbell Bower (Smrteľné stroje, seriál Sweeney Todd), Sheila Atimová (seriál Neviestky), Ivanno Jeremiah (seriály Humans a Pán času), Georgie Henleyová (filmová trilógia Letopisy Narnie), Alex Sharp (To the Bone) a Toby Regbo (seriál Reign a Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny).

Piata epizóda ôsmej série Hry o tróny v obrazoch Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Len málokto by čakal, že z Daenerys sa stane...

Koniec októbra priniesol nečakaný a rázny verdikt zo strany HBO. Bloodmoon zostáva stopku. Verdikt s týmto verdiktom by čakal málokto a očakával sa presný opak, keďže Hra o tróny ako artikel prinesie nadpriemernú kvalitu aj do seriálových odnoží. Dôvodom zrušenia mali byť viaceré prekročenia pôvodného rozpočtu, s ďalším potenciálom rastu pri objednávke prvej série.

Seriál si totiž vyžadoval veľké investície do špeciálnych efektov, vytvorenie úplne novej krajiny niečo stojí. K tomu sa pridali kreatívne rozpory medzi tvorcami a televíziou a vzniklo vákuum, do ktorého HBO nebolo ochotné ísť. Situácii nepomáha ani fakt, že oficiálne odmieta televízia komentovať svoj postoj k celej situácii.

Tretia epizóda ôsmej série Hry o tróny v obrazoch Fotogaléria - 4 fotky Všetky fotky
Nočný kráľ prišiel efektne, skrytý v snehovej...

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Hra o tróny #Game of Thrones #oseriáloch