Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Na toto sa dlho čakalo! Nový seriálový hit je mixom Mentalistu a Hannibala

Seriálový svet je nevyspytateľný a najmä plný prekvapení. Niekedy sa stane, že na ňom neplatia zabehnuté pravidlá a tento stav prinesie veľmi potešujúce rozuzlenia. Dôkazom je stále horúca novinka tejto jesene s názvom Prodigal Son (Márnotratný syn) z dielne televízie FOX. Nevšedná kriminálna dráma, podľa traileru, spočiatku nejavila extrémne zaujímavý potenciál, čo neveštilo nič dobré.

31.10.2019 07:00
prodigal son, tom payne, Foto:
V hlavnej úlohe exceluje niekdajšia hviezda The Walking Dead - herec Tom Payne.
debata

Pri nových seriáloch, ktoré vstupujú do ostrého a pre nich neistého boja diváka je životne dôležité, aby prvotné upútavky zaujali potenciálne publikum a v pársekundových traileroch ukázali to najlepšie.

Spočiatku vyzerajúca nuda

Hoci dráma Prodigal Son patrila medzi najočakávanejšie seriály tejto jesene, extrémne nadšenie neprevládalo, keďže celonárodné televízie (ABC, NBC, CBS, FOX, The CW) predstavili novinky, ktoré ani prvý, ani na druhý pohľad nevykazovali „hitový“ potenciál. Skôr to vyzeralo na vlažné prijatie. Platí pravidlo, že ak trailer má problémy chytiť diváka, tak samotný seriál nebude o nič lepší.

Prišiel koniec septembra a v USA odštartovala nová televízna sezóna 2019/2020 a hneď v prvých dňoch sa odprezentovala aj novinka Prodigal Son a na scéne sa objavil ojedinelý jav, keď neplatia zabehnuté štandardy. Televízia FOX trafila do čierneho a uviedla ambiciózny, dobre nastavený seriál s veľkým potenciálom.

Negatívny prvý dojem – našťastie – zlyhal

Na trhu bola dlhší čas malá medzera v kriminálnom žánri. Po konci seriálu Mentalista sa nič podobné v ponuke staníc neobjavilo až doteraz a pritom Prodigal Son nie je žiadnou lacnou kópiou, má v sebe veľa originality, čo trailer vôbec neukázal. Našťastie diváci dali seriálu šancu, aby mohol ukázať všetky svoje klady.

Navyše v prípade tohto seriálu do seba zapadli všetky kúsky skladačky, aby vytvorili pestrofarebnú mozaiku, máme tu zaujímavé herecké obsadenie, lákavé príbehy a zápletky, ktoré nedovolia publiku stratiť pozornosť s pribúdajúcimi odvysielanými epizódami. Spracovaním je to mix chladnokrvnej kriminálky s beštiálnymi vrahmi, mierne „vyšinutými“ hlavnými postavami a nechýba ani rodinná dráma založená na úplne neštandardnej situácií.

V tomto prípade nevadí ani fakt, že táto kriminálka je postavená na epizódnych príbehoch. Tie sú len nutnou barličkou, ktoré sú vstupenkou do sveta hlavných postáv, ktoré v sebe majú obrovský potenciál a čím viac ich divák spozná, tým viac chce vidieť.

Mix Hannibala a Mentalistu

Prodigal Son je akýmsi mixom spomínaného Mentalistu, ale dajú sa tu spozorovať aj prvky zo seriálového Hannibala, no má v sebe aj veľa originality, čo je v preplnenom priestore kriminálnych seriálov veľkým pozitívom. Príbeh predstavuje rodinný klan Whitlyovcov, zdanlivo idylická rodina. Otec prestížny chirurg, matka v luxusnej domácnosti vychovávajú syna a dcéru. Užívajú si gýčové rodinné chvíle a zároveň sú súčasťou newyorskej smotánky. Lenže niečo nie je v poriadku, každá rodina má skrytých kostlivcov v skrini a Whitlyovci skrývajú reálnych!

Základom perfektne vyskladaných dialógov je... Foto: FOX
prodigal son, tom payne, martin sheen, Základom perfektne vyskladaných dialógov je toxický vzťah psychopatického otca a mentálne zlomeného syna.

Výborne vykreované charaktery

Malý syn Malcolm náhodou vstúpi do otcovej „pracovne“ a zisťuje, že je beštiálnym masovým vrahom tzv. chirurgom. Je to práve bezbranné a vydesené dieťa, ktoré volá políciu a udáva svojho otca. Ten sa dostáva za vraždu 23 ľudí do väzenia, kde si odpykáva doživotný trest. Rodina sa snaží žiť ďalej. Ubehnú roky a desivé spomienky prenasledujú každého jedného, pričom každý sa s nimi vyrovnáva diametrálne odlišne.

Matka sa nastaví do polohy povrchnej, chladnej, uzavretej osoby, ktorá si užíva bohatstvo a pod maskou zľahčovania celej situácia v sebe maskuje obrovskú bolesť, sklamanie, ale aj temné tajomstvo. Dcéra, naopak, chce bojovať za spravodlivosť a stáva sa rešpektovanou televíznou reportérkou a ako jediná v sebe vyriešila traumy. Syn je najviac zasiahnutý. Stal sa súčasťou prestížneho vyšetrovacieho tímu, vie sa vcítiť do mysle beštiálnych vrahov a na mieste činu vie robiť doslova zázraky. Berie si to však krutú daň, jeho mentálny stav je priam bezútešný.

Berie silné lieky, v noci nespáva, prenasledujú ho nočné mory ako našiel v krabici rozporcovanú ženu. Ak sa uloží k spánku, tak sa musí priviazať putami, dať si ochranu úst, aby si v nočnom delíriu neublížil, nie je schopný nadviazať vzťahy, každé sociálne interakcie sú veľkým problémom. Skonsolidovať sa vie len po profesionálnej stránke, keď prepne do „vyšetrovacieho módu“ a nevykazuje žiadne psychické problémy a nezainteresovaný človek nepostrehne, že má problém.

Násilie bez servítky

Prodigal Son ponúka príbehy, ktoré síce ukazujú tvrdé násilie bez servítky, čo je na pomery štandardnej televízie veľmi nezvyklé. Jednotlivé epizódy majú neskutočný spád, príbehy fungujú ako dobre namazaný stroj, neexistuje premárnená minúta a na veľké prekvapenie sú zaujímavé aj hlavné postavy, ktorým tvorcovia pripravili zaujímavé individuálne príbehy a všetko sa to mieša s vyšetrovaním šialených zločinov. Obsadenie zapasovalo do bezútešného deja na jednotku.

Hlavnú úlohu zlomeného „syna“ Malcolma stvárňuje herec Tom Payne, niekdajšia hviezda The Walking Dead. Na veľké prekvapenie sa ukázalo, že Payne má obrovský talent, ktorý mu zombie dráma nedovoľovala úplne rozvinúť. Jeho prevedenie Maxa je dokonalé, so znepokojujúcou samozrejmosťou a ľahkosťou hrá psychické problémy svojej postavy, ktorá vyvoláva prirodzený smútok, ale aj znepokojenie z ďalšieho vývoja. Nedobrovoľne musí spájať sily so svojim psychopatickým otcom Martinom Whitlym (Michael Sheen), ktorý mu pomáha riešiť kriminálne prípady, keďže práve on položil, pre mnohých vrahov, základy smrti a teraz ho napodobňujú.

Každá epizóda obsahuje prípad beštiálnej a... Foto: FOX
prodigal son, Každá epizóda obsahuje prípad beštiálnej a bizarnej vraždy. Policajný tím sa musí vysporiadať s tými najhoršími psychopatmi.

Očarujúci psychopat

Martin Whitly je rodený sociopat, psychopat, manipulátor, despota s neuveriteľným šarmom. Deptá nielen svojho syna šialeným spôsobom, ktorý sa nedá nazvať bezhraničnou láskou, pričom si dobre uvedomuje, čo mu spôsobuje a bezohľadne pokračuje, len aby si uchmatol jeho pozornosť. Je to zvrátená hra na mačku a myš.

Michael Sheen s vľúdnym výzorom vie ukázať priam démonickú tvár, jeho postava je zvrátená všetkými možnými spôsobmi a pritom z nej divák nevie spustiť pozornosť, herec akoby vedel hypnotizovať. Dialógy medzi otcom a synom sú dojemné a desivé zároveň. Chémia medzi hercami absolútne funguje. Je vidno, že jeden druhého potrebuje, každý má inú predstavu o láske, no obaja ju chcú, nevedia si ju dať. Práve tento element vnáša do seriálu potrebnú emočnú zložku, ktorá chytá za srdce a núti k zamysleniu.

S veľkým potenciálom sa derie do popredia aj postavy matky Malcolma – Jessica (Bellamy Young). Tvorcovia sa pohrávajú s myšlienkou, že nie je nevinnou a naivnou obeťou svojho manžela, ale všetko vedela, aj zverstvá, ktoré stvára s vlastnými deťmi. Kým dcére Ainsley (Halston Sage) sa nevenuje ešte veľká pozornosť a je vyslovene vedľajšou postavou, Malcolm si odkrútil svoje.

Šialené praktiky

Otec ho pravidelne mámil rôznymi prípravkami, aby „upravil“ jeho detskú myseľ podľa potreby, aby náhodou neodhalili jeho ohavné činy. Práve toto položilo základy, z ktorých sa v dospelosti vyvinuli šialené traumy hlavnej postavy. Je len otázkou času, kedy sa začnú viac venovať aj mladšej dcére a jej minulosti. Jej vyrovnaná osobnosť nepasuje do rozvrátenej rodiny a určite jej psychika skrýva mnohé zaujímavé.

Ako vedľajšie postavy sú vysunutí vyšetrovatelia, ktorí sú novým tímom pre Malcolma. Sú akýmsi protipólom a ukážkou „normálneho“ sveta a fungovania a samozrejme je to zdroj vtipných situácií v inak temnom deji. Strety medzi „normálnymi“ a „nenormálnymi“ jedincami, vzájomné nepochopenie, diametrálne odlišné pohľady na svet a život sú príjemným spestrením a nádejou pre hlavného hrdinu, že by preňho mohla zaiskriť nádej na lepšie zajtrajšky a raz sa zbaví tráum, ktoré ho drvia.

Herec Martin Sheen zvláda úlohu vraždiaceho... Foto: FOX
prodigal son, martin sheen, Herec Martin Sheen zvláda úlohu vraždiaceho monštra s neuveriteľnou ľahkosťou.

Verdikt

Prodigal Son sa javí ako najlepšia novinka tejto jesene, tento seriál má všetko, čo potrebuje k úspechu. Herecké obsadenie, príbeh, veľký potenciál do budúcnosti. A úspech sa dostavil expresne rýchlo. Stačili len dve odvysielané epizódy, aby televízia FOX prvú sériu predĺžila. Pôvodná objednávka trinástich epizód narástla na štandardných 22.

Prvý krok k žiarivej budúcnosti má seriál za sebou. Má garantovanú plnohodnotnú úvodnú sériu. Teraz zostáva spraviť ďalší krok a to je predĺženie aj na druhú sériu. Vzhľadom na expresne rýchly postup pri prvej sérii sa dá potvrdenie ďalšieho nakrúcania očakávať v najbližších týždňoch. Svet tak spoznal nový seriálový hit.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #THE WALKING DEAD #oseriáloch #Prodigal Son #Tom Payne