Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nevyhnutnosť alebo prekvapenie? Kriminálka Za sklom sa končí

Televízia JOJ oznámila, že kritikmi, aj divákmi oceňovaná kriminálka Za sklom, povie svoj posledný príbeh počas nadchádzajúcej tretej sezóny. Tá bude mať premiéru v utorok, 1. októbra. Celkovo sa diváci dočkajú až desiatich epizód. Predchádzajúce dve série mali po osem častí.

26.09.2019 07:00
ján koleník, za sklom, za sklom 3, Foto:
Kriminálka Za sklom povie tento rok svoj posledný príbeh. Tretia séria je finálna.
debata (1)

Informáciu potvrdil na sociálnych sieťach aj riaditeľ televízie – Marcel Grega, posolstvo o finálovej sérii je zahrnuté aj v prvej upútavke, ktorá objavuje vo vysielaní. Za sklom je charakteristické tým, že veľmi otvorene v príbehoch koketuje medzi fikciou a slovenskou realitou.

Unikátna kriminálka Za sklom ide do finále. Oceňovaný seriál inšpirovaný reálnym príbehom dvojice policajtov, prepojením biznisu na politiku a skutočnými celospoločenskými udalosťami prichádza so svojimi záverečnými desiatimi časťami, ktoré prinesú najviac akcie a zvratov zo všetkých sérií. Príprava scenárov bola mimoriadne intenzívna a dôkladná a aj v kontexte turbulentnej spoločenskej situácie reflektovala aktuálne dianie. Práve odvážny dej kriminálky, ktorá sa nevyhýba ani známym kauzám, je to, čo bude Za sklom vystihovať aj v tretej sérii, ktorá sa začne tam, kde sa Slovensko zmenilo – vraždou novinára, tak znie Gregove stanovisko.

Škandalózna druhá séria?

Už druhá séria má za sebou turbulentné obdobie a spája sa s ňou škandál so stiahnutím z vysielania. Druhé pokračovanie malo veľkú premiéru v novembri 2017 minulého roka. O to väčšie bolo prekvapenie, keď deň po premiére, televízia prekvapujúco oznámila stiahnutie druhej série z obrazoviek. Vtedy zmenu v programe vysvetľovala spätnou väzbou divákov. Podľa hovorkyne Lucie Kulihovej rozhodnutie súviselo s tým, že kriminálka je kvalitným počinom, preto sa televízia rozhodla seriál odsunúť na neskôr.

Divákom nevyhovoval vysielací čas v stredu o 21.20 po komediálnom seriáli Naši, preto Za sklom zmizlo z obrazoviek, keďže mu televízia nevedela garantovať atraktívnejší vysielací slot vzhľadom na preplnenosť aktuálnej vysielacej štruktúry. Fanúšikovia sa dočkajú pokračovania v roku 2018 v hlavnom vysielacom čase. Odvtedy sa množili len dohady o tom, kedy Jojka vráti seriál späť na obrazovky.

Špekulácie zašli až tak ďaleko, že krátko po stiahnutí vznikla kauza o možných politických tlakoch, ktorým nevyhovoval obsah seriálu. Tieto dohady televízie jasne odmietla. Hovorkyňa televízie zdôraznila, že žiadne externé tlaky za stiahnutím Za sklom nie sú. Je pravdou, že druhá séria je inšpirovaná reálnymi udalosťami 90-tych rokov a práve pre túto podobnosť si Za sklom zaslúži odvysielanie v hlavnom vysielacom čase.

Nakoniec sa celá „kauza“ skončila v máji 2018 a Za sklom dostalo priestor v hlavnom vysielacom čase. Vybičované emócie a tieň podozrenia priniesli pre televíziu potrebný osoh. Mohlo by sa zdať, že po novembrovom stiahnutí seriálu po prvej epizóde sa úspech pokračovania nedostaví. Dostavil sa. Za sklom si budovalo v novom vysielacom čase z týždňa na týždeň divácku základňu, ktorá postupne rástla.

Sledovanosť dvojky rástla

Prvé epizódy štartovali na 15% trhovom podieli, postupne sa krivka začala dvíhať a tretia a štvrtá epizóda prekonala 16% hranicu a atakovala 17% podiel. Samotné finále bolo najúspešnejšou epizódou celej druhej série. Celkovo si ho pozrelo 376-tisíc Slovákov (podiel 19.4%), v komerčnej cieľovke 12–54 sa so seriálom rozlúčilo 210-tisíc divákov (podiel 20.4%). Práve táto epizóda ako jediná prekročila hranicu dvadstiatich percent.

Druhá séria bola charakteristická aj tým, že sledovanosť kontinuálne rástla, narozdiel od prvej série, ktorej výkon postupne klesal, aj napriek tomu si udržala takmer 19% podiel.

Nadchádzajúca tretia séria bude najviac vyhrotená, keďže scenáristi Valéria Schulczová a Roman Olekšák dajú vizuálnu podobu tragickej udalosti, ktorá navždy zmenila Slovensko a odštartovala najväčšie celospoločenské a politické zmeny od Nežnej revolúcie. Smrť novinára Jána Kuciaka jeho snúbenice Martiny Kušnírovej dostane vizuálnu podobu po roku a pol od ich vraždy.

Aj v tretej sérii diváci uvidia viaceré postavy z minulých sezón. Okrem štvorice hlavných postáv – Tomáš Maštalír, Ján Koleník, Kamila Magálová, Zuzana Kanócz – pokračuje aj Táňa Pauhofová, Zuzana Mauréry a v neposlednom rade Maroš Kramár ako Vozner. K obsadeniu sa pridáva herečka Jana Kolesárová, ako nová vyšetrovateľka.

Vražda investigatívneho novinára a jeho snúbenice všetko zmení. Mení sa nielen atmosféra v spoločnosti, ale aj tlaky na vyšetrovateľov sú horšie, ako kedykoľvek predtým. Preskupil sa pomer síl a nové rozloženie zvýšilo pocit strachu a znížilo istoty beztrestnosti. O čo sú obavy väčšie, o to s väčšou razanciou treba reagovať. Strach z toho, že táto hostina je posledná, spôsobuje, že bitka o každú odrobinku zo stola sa stáva súbojom na život a na smrť. Na pozadí takejto atmosféry sa odohráva náš fiktívny príbeh, ktorý má však veľa podobností s realitou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #televízia JOJ #Tomáš Maštalír #Ján Koleník #Za sklom #oseriáloch