Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Prečo ženy vraždia? Lebo muži ich vždy zradia a rozdupú srdce na dlani

Prečo by žena – najmä manželka - zabíjala? A koho by zabila? Muža, ktorý jej ublížil? Alebo tú „druhú“ ženu? Možno priateľku, ktorá ju zradila? Aby ste našli odpoveď, potrebujete počuť príbeh tej ženy. Objaviť jej tajomstvá. Až potom dokážete pochopiť jej rozhodnutie. Možno ju odsúdite. Možno ju pochopíte. Možno si pomyslíte, že by ste spravili to isté. Ale pre ženu, ktorá zabíja je dôležitá jediná otázka. Vyviazne z toho? S touto dilemou sa prihovára trojica žien, seriálových manželiek z novinky Why Women Kill (Prečo ženy zabíjajú).

06.09.2019 07:00
debata (1)
Tvorca Zúfalých manželiek v novinke Why Women... Foto: CBS All Access
why women kill, lucy liu, ginnifer goodwin, Tvorca Zúfalých manželiek v novinke Why Women Kill znova stvoril, tentokrát, trojicu zúfalých žien uväznených v čudných vzťahoch.

Nový seriál v polovici augusta uviedla čoraz úspešnejšia a známejšia streamovacia služba CBS All Access, ktorá má pod palcom hity ako Star Trek: Discovery, Tell Me a Story (Nerozprávky), The Good Fight (Dobrý boj), teda seriály, ktoré sú ľahko dostupné aj slovenského diváka. Prostredníctvom novej kriminálno-komediálnej novinky sa k divákom vrátili zvučné mená.

Overený showrunner, overený formát, overené hviezdy

Za seriálom stojí showrunner Marc Cherry, ktorý kedysi stvoril legendárne Zúfalé manželky (Desperate Housewives). Cherrymu sú súdené príbehy zúfalých žien uväznených vo zvláštnych vzťahoch. Okrem Zúfaliek pred rokmi vytvoril úspešný seriál Prefíkané slúžky (Devious Maids) a teraz sa vrátil s Why Women Kill.

Pointou deja je jeden dom, tri rôzne časové obdobia a príbehy troch žien s rovnakou pointou. Ich manželstvá sa nejakým spôsobom dostanú do slepej uličky. Jeden príbeh sa odohráva v roku 1963, keď manželky boli pilierom domácnosti, stabilným prístavom, majákom istoty a najmä držia emócie hlboko v sebe.

V druhom príbehu sledujú diváci príbeh z roku 1984, keď téma homosexuality ešte nebola v spoločnosti úplne tolerovaná a muži sa ženili, aby svoju orientáciu skryli. Len, ako to býva zvykom, všetko sa prevalí v tú najhoršiu chvíľu.

Tretí príbeh je zo súčasnosti, v ktorom hlavnú úlohu hrá bisexuálny manželský pár s otvoreným, pre mnohých nepochopiteľným, vzťahom. Na oko fungujúce pravidlá naruší príchod tretej osoby a čuduj sa svete, nefalšovaných citov s príchodom tretej osoby.

Herečka Lucy Liu je v novej úlohe neprekonateľná. Foto: CBS All Access
why women kill, lucy liu, Herečka Lucy Liu je v novej úlohe neprekonateľná.

Zaujímavé charaktery

Seriál púta pozornosť aj hereckým obsadením plným známych tvárí. Po viac ako dvojročnej pauze sa na obrazovky vrátila herečka Ginnifer Goodwin, známa zo seriálu Kde bolo tam bolo (Once Upon a Time), v ktorom stvárňovala Snehulienku. Teraz z nežnej, ale aj sebavedomej rozprávkovej postavičky sa stala oddaná, udupaná, ale najmä milujúca manželka Beth Ann, ktorá sa znenazdajky dozvie, že jej manžel nasadil parohy.

Veľkým spestrením je prítomnosť herečky Lucy Liu ako Simone, našinci ju majú najviac zafixovanú z Ally McBeallovej. Trojicu žien uzatvára a vhodne dopĺňa neopozeraná tvár v podobe herečky Kirby Howell-Baptist – Taylor, ktorá má mimoriadne neštandardný vzťah so svojou polovičkou.

Ukazuje vývoj vzťahov

Why Women Kill je skvelou ukážkou viac ako 50-ročného vývoja manželských vzťahov a najmä postavenia žien bez toho, aby bol dej plný pátosu. Každá časová rovina odráža vtedajšie pomery, vnímanie spoločnosti, nastavenie vzťahov a vďaka retro vizuálu dvoch časových línií vie dobre vtiahnuť do deja každého diváka. Tvorcom sa podarilo udržať nenútené poučenie a najmä vystrčiť do popredia komediálnu zložku, ktorá je myslená ako nosná a nič túto ideu nenarúša.

Obľúbená herečka Ginnifer Goodwin sa... Foto: CBS All Access
why women kill, ginnifer goodwin, Obľúbená herečka Ginnifer Goodwin sa prostredníctvom nového seriálu vracia na obrazovky. Po dvojročnej pauze.

Razom 50-minútová epizóda ubieha bez hluchých miest, dej baví a postupne, hlavne bez zmätkov, preskakuje medzi jednotlivých príbehmi. Originálne pôsobia aj prechody medzi obdobiami. Seriál dostáva štvrtú hlavnú postavu a to je dom, honosné sídlo, ktoré neprináša šťastie. Pred očami sa vizuálne rýchlo mení a divák hneď vie, do akého príbehu z trojice žien nakuknú.

Postavy divákov chytia a zabavia

Jednotlivé postavy žien, ale aj ich manželov sú veľmi zrozumiteľne vyskladané, hoci zápletky sú staré ako ľudstvo samo, bavia. Najmä rôzne spôsoby boja manželiek o svojich manželov. Zarytá puritánka sa razom mení na prefíkanú beštiu, ktorá sa spriatelí s manželovou milenkou a chystá pomstu, hoci konzervatívna doba jej poriadne nič nedovoľuje, len stáť pri sporáku a „držať hubu a krok“. Ginnifer Goodwin vdýchla Beth Ann navonok nevinnosť, ale skvele stvárňuje koketovanie s myšlienkami, ktoré sa jej pred časom hnusili. Nevera manžela mení charaktery.

Trojicu známych herečiek dopĺňa menej opozeraná... Foto: CBS All Access
why women kill, Kirby Howell-Baptist, Trojicu známych herečiek dopĺňa menej opozeraná tvár - Kirby Howell-Baptist ako bisexuálka Taylor.

To isté platí aj pre Lucy Liu alias Simone. Tento príbeh baví, zrejme, najviac a to vďaka stvárneniu trikrát vydatej, povrchnej ženy, ktorej primárne záleží na dokonalej reputácii. Keď sa dozvie, že jej manžel je gay a nevyšlo jej ďalšie manželstvo a všetkému na vine je závistlivá „priateľka“, v prvom rade kamufluje pred susedmi a priateľmi. Medzitým sa zapletie s 18-ročným pomocníkom v dome a hneď sa stane súčasťou sveta, ktorému sa vyhýbala.

Lucy Liu predvádza skvelé komediálne výkony, afektuje, teatrálne rozhadzuje rukami, kričí, teda klasická fúria s natupírovanými vlasmi, aké sa v tých časoch nosili. Celá táto postavička pôsobí prirodzene komicky a ponúka divákov iný pohľad na herečku, ktorá je preslávená skôr prísnejším prejavom. Tento fakt podporuje oddychový charakter seriálu, pretože Why Women Kill rozhodne sa nepasuje do úlohy drámy, ktorá má otriasť divákom. Ponúka, podobne, ako Zúfalé manželky, neraz jednoduchú zábavu a pocit, že si každý môže vyložiť nohy na stôl a na pár desiatok minút vypnúť.

Najslabším článkom je, paradoxne, príbeh so súčasnosti, ktorý je akýmsi protipólom ostatných dvoch. Otvorene sa hovorí o sexualite, rôznych formách vzťahov, uvoľnených mravoch a narúša retro atmosféru.

Verdikt

Why Women Kill je zaujímavým a lákavým prekvapením v rámci končiaceho leta. Overený showrunner, známe herecké tváre v úlohách, v ktorých doteraz nevystupovali, svižný dej, retro atmosféra a vizuál. Skvelá kombinácia na oddychovku, pri ktorej netreba namáhať mozgové závity, len sa unášať príbehom a baviť sa.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ginnifer Goodwin #Lucy Liu #oseriáloch #Why Women Kill