Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ktorý to je? Najprv škrípanie zubami nad kvalitou, na konci je tento seriál skvelý

Všetko má svoj koniec, aj Rozvod. Teda ten seriálový z produkcie HBO, v ktorom si svoj návrat na televízne obrazovky „strúhla“ Sarah Jessica Parker, niekdajšia hviezda Sexu v meste. Dalo by sa očakávať, že herečka pritiahne väčšiu pozornosť, nakoniec sa Rozvod (Divorce) skončil len po troch sezónach a 24 epizódach, pričom sa nikdy nenaplnil status veľkého seriálového hitu.

27.08.2019 07:00
sarah jessica parker, divorce, rozvod, Foto:
Dôvod na úsmev Sarah Jessica Parker asi nemá. Jej seriálová návrat mal podobu len troch sezón a 24 epizód, čo je naozaj málo.
debata

Parker stvárnila Frances Dufresne, manželku a matku, ktorej manželstvo s Robertom (Thomas Haden Church) sa po rokoch dostalo do slepej uličky. Mali roky idylický život, dom pri jazere, no keď vychovali dve deti, pointa ich spolužitia sa dostala do slepej uličky. Muselo prísť nevyhnutné rozhodnutie dať za manželstvom a tragickým spolužitím bodku.

HBO pôvodne vykreslilo Rozvod ako komediálny seriál, preto zvedaví diváci spočiatku očakávali spŕšku vtipov a nadčasových posolstiev, niečo v štýle Sexu v meste, kde by niekdajšia Carrie Bradshaw štýlovo preskákala trampoty komplikovaného rozdelenia spoločného života.

Každá séria iná, kvalitatívne

Realita desaťdielnej prvej série bola však diametrálna odlišná a zrejme tu vznikol problém tiahnuci sa zvyškom seriálu. Nenaplnili sa očakávania a publiku jednoducho zostalo sklamané. Úvodná séria bola plná nedorozumení, napriekov, snahy zachovať sa ako civilizovaný človek, no vtipné to nebolo. Sem tam sa objavil dobrý vtip, prípadne dobre vyskladaná situácia hodná úprimného smiechu, no frekvencia humoru bola až príliš riedka.

Následne si dal seriál ročnú pauzu a vrátil sa v roku 2018 s druhou už len osemdielnou sériou. Menší počet častí už vtedy neveštil nič dobré. Prišli aj pozitívne zmeny, seriál bol omnoho vtipnejší, avšak stále pôsobil ťažkopádne. Znova to nebol druhý Sex v meste, ktorý by väčšina očakávala. Rozhodnutie o tretej sérii prichádzalo veľmi opatrne, už sa mohlo zdať, že stanica dá ruky preč od seriálu. Nakoniec pre rok 2019 schválilo tretiu sériu už len so šiestimi epizódami. To, čo sa šepkalo dlhšiu dobu sa nakoniec potvrdilo, Rozvod mal pred sebou poslednú sériu.

Tri série a dosť! HBO nedalo šancu seriálovému... Foto: HBO
sarah jessica parker, divorce, rozvod, Tri série a dosť! HBO nedalo šancu seriálovému Rozvodu na ďalšie pokračovania.

Tvorcovia dostali šancu napísať dostatočnú bodku a tá sa jednoznačne najlepšia! Keby sa podarilo namiešať podobnú štruktúru príbehu už na začiatku, možno sa seriálu darilo omnoho lepšie. Záverečná séria ukázala už postrozvodový stav hlavných hrdinov, keď už vojnová sekera bola dávno zakopaná a už aj hrdzavá.

To najlepšie na záver!

Po komplikovanom období našli k sebe exmanželia akési pochopenie, súcit, rešpekt a začali stavať nové vzťahy. Robert sa „omylom“ stal tretíkrát otcom, keď nečakane čakal potomka s priateľkou Jackie (Becki Newton), s ktorou sa poznal žalostne málo na to, aby s ňou vytvoril rodinu.

Ako správny charakter sa k tomu postavil ako chlap, vzal si ju, nasťahovali sa do nového domu a chceli byť rodinou. No vôbec im nešlo. Frances opustila predrozvodový a predvojnový dom pri jazere a išla žiť do New Yorku, kde bola bližšie svojim verným priateľkám Diane (Molly Shannon) a Dallas (Talia Balsam). A nielen im. Snažila sa opäť nadviazať vzťahy s mužmi, no nedarilo sa jej.

Vlastne sa jej nedarilo vo všetkých smeroch, mala pocit, že Robert sa z rozvodu expresne zotavil. Deti si robili čo chceli, jej galéria vyhorela a ona nemohla získať ani prácu, o ktorú nemala záujem. Nakoniec zakotvila v organizácii na ochranu vtákov v New Yorku, čo len podčiarklo začiatok jej absurdného životného obdobia.

Viac priestoru dostali aj priateľky hlavnej... Foto: HBO
sarah jessica parker, divorce, rozvod, Viac priestoru dostali aj priateľky hlavnej hrdinky a bol cítiť akýsi závan Sexu v meste. A to bolo dobre, seriál dostal úplne nový a najmä vtipný nádych.

V najlepšom prišiel koniec

Tvorcovia dali viac priestoru aj jej priateľkám a ich spoločným stretnutiam v uliciach mesta. A prišiel konečne spontánny humor, ktorý fungoval. Jednotlivé epizódy razom začali baviť a mali spád. Po dvoch rozporuplných sériách prišla tá, ktorá sa našla.

Bolo mimoriadne roztomilé pozerať príbehy jednotlivých postáv, ich pokusy a omyly byť šťastnými a zároveň láskavými, hoci pred časom si išli po krku. Ich povahy dozreli, vyvinuli sa, aby mohli byť lepšími osobami a možno mohli ísť príkladom pre tých, ktorí si prešli krušným rozchodom alebo rovno rozvodom.

Navyše sa netlačilo na pílu v podobe núteného happy endu pre všetky postavy, pretože šťastný koniec má rôzne podoby. Pre niekoho je to nájdenie zmierenia so samým sebou alebo útek z manželstva, ktoré sa nikdy nemalo stať. Prípadne začať úplne od nuly, vystavať si život podľa vlastných predstáv a byť aj chvíľu sám, užiť si pocit nezávislosti a prirodzene prísť k tomu, že je opäť pripravený mať po svojom boku partnera.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozvod #Sarah Jessica Parker #HBO #oseriáloch #Divorce