Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nové Beverly Hills? Totálne herecké peklo a nekonečná trápna pohroma

Netrpezlivo na ich návrat čakali milióny fanúšikov po celom svete, trvalo to 19 rokov. A dočkali sa. Presne pred týždňom sa na televíznych obrazovkách objavila ikonická zvučka niekdajšieho hitu Beverly Hills 90210. Tentokrát však už upravená, aby korešpondovala s časom, ktorý uplynul. A práve už prvé minúty úvodnej epizódy špeciálneho šesťdielneho eventu naznačili, že pred fanúšikmi stojí veľký problém.

14.08.2019 07:00
beverly hills, 90210, bh 90210, beverly hills... Foto:
Známa partia je späť! A radšej nemusela prísť.
debata (1)

A rozporuplný popis celého „doku-seriálu“ je predzvesťou celkom slušného paškvilu. Pôvodní herci, ktorí hrajú samých seba, sa zišli po takmer dvoch dekádach, aby sa ukázali ako stroskotaní zúfalci. Navyše, nikdy neprekročili tieň postáv a teraz, aby ich pochybné existencie dostali pointu, chcú ponúknuť televíziám novú verziu Beverly Hills.

Jason Prestley, Shannen Doherty, Jennie Garth, Ian Ziering, Tori Spelling, Brian Austin Green a Gabrielle Carteris mali radšej zostať zapadnutí prachom, ako sa pokúšať vrátiť na obrazovky vo formáte, ktorý sa môže oprieť len o nostalgiu tých, ktorí na legendárnom teenage seriáli vyrástli. Inú kvalitu by divák hľadal márne, či už hereckú alebo nedajbože náznak reálnej pointy.

Tori Spelling a Jennie Garth sa rozhodli vrátiť... Foto: FOX
tori spelling, jennie garth, beverly hills, Tori Spelling a Jennie Garth sa rozhodli vrátiť seriál na obrazovky.

Zostarnuté ikony ostatné roky sa márne snažili zaujať divákov v iných úlohách, nikdy nič nezabralo. Niekomu nevyšlo x manželstiev, iný má finančné problémy, ďalší bojuje s tým, že je už starým rodičom alebo rodičom na plný úväzok.

Pravdou je, že klame aj veta, že herci hrajú samých seba, lebo aj ich „reálne“ vykreslenie sa neraz nezakladá na pravde a je upravené potreby neprítomného, respektíve ťažko pochopiteľného deja. Ten je mixom pohľadu na reálnych hercov smerujúcich na jubilejné stretnutie s fanúšikmi pri príležitosti 30-ročného výročia štartu seriálu a pohľadom potom na postavy, ktoré hrali a naznačuje, ako Brandon, Brenda, Kelly, Steve, Donna, David a Andrea by vyzerali v súčasnosti.

Seriálový Brandon je v nových častiach... Foto: FOX
Jason Priestley Seriálový Brandon je v nových častiach vykreslený ako pomerne zúfalý herec, ktorý nevie prekročiť tieň niekdajšej postavy.

Prím v celom BH 90210, ako sa po novom seriál volá, zohráva Tori Spelling (Donna) a Kelly (Jennie Garth). Obe herečky sú priateľkami aj v reálnom živote a na popud Spellingovej vznikol tento revival, ktorý má fanúšikom pripomenúť staré časy ich mladosti a predstaviť zážitky hercov, ktoré sa nikdy nedostali na verejnosť. Lenže všetko to vyznieva akosi amatérsky.

Neustála pozornosť na Spellingovú, ktorej herecký talent nie je súčasťou jej osobnosti, je veľmi rýchlo otravná, celý prejav je primitívne teatrálny a „prirodzený“ ako umelý necht. Väčšina scén, v ktorých sa objaví, sú hereckým a diváckym utrpením.

Herečka Shannen Doherty po vyhadzove z... Foto: FOX
shannen doherty, beverly hills, Herečka Shannen Doherty po vyhadzove z pôvodného seriálu sa zaprisahala, že sa viac neobjaví ako Brenda. Jej rozhodnutie zmenila smrť Lukea Perryho.

Veľmi zvláštne pôsobí aj „reálna zápletka“, keď sa všetci herci nemajú v láske. Nie je tajomstvom, že Shannen Doherty mala konflikty najmä s Jennie Garth a údajne neraz došlo aj na fyzické násilie, čo bol aj dôvod, prečo sa Brenda pratala z deja po niekoľkých sériách. Ale – že sa nemuseli aj ostatní medzi sebou – pôsobí päsť ako na oko. Prečo potom prikývli na účasť na stretnutí s fanúšikmi? Prečo potom spolu oslavovali a tvárili sa ako najlepší priatelia?

Prvá epizóda zruinovala akúkoľvek pozitívnu atmosféru tých, ktorí na Beverly Hills vyrástli. Tieto postavy nepoznajú a hlavne nechcú ich spoznať, lebo poväčšinou sú to zostarnutí a nevyrovnaní zúfalci, ktorí musia platiť účty a preto potrebujú zresuscitovať značku, ktorá ich môže zahojiť. Celkovo ide o dehonestáciu spomienok miliónov divákov a nejednej generácie. Ak to hlavné producentky Tori Spelling a Jennie Garth mysleli celé ako vtip, tak tento pokus im absolútne nevyšiel a pôsobí mimoriadne nedôveryhodne, priam trápne.

Steve si myslí, že žije v šťastnom manželstve,... Foto: FOX
ian ziering, beverly hills, Steve si myslí, že žije v šťastnom manželstve, veľmi rýchlo zisti, že to tak nie je.

Práve trápnosť sa bude spájať minimálne s prvou epizódou, zostáva ich ďalších päť, v ktorých sa má naplno rozbehnúť kolotoč stretnutí s televíziami a rozvadenými hercami, aby investovali do rebootu seriálu. Dá sa však očakávať, že zadefinovaný paškvil bude pokračovať aj naďalej a nové epizódy neprinesú nič prevratné, skôr všetko pôjde v štýle akéhosi nezmyselného pátosu bez štipky atmosféry.

Jediný uveriteľný motív vzniku celého BH 90210, ktorý sa zrejme zhoduje aj s týmto seriálom sú finančné suchoty hercov. Je pravdou, že žiaden z nich po skončení seriálu nezažiaril v iných projektoch a vždy udržiavali pri živote ducha Beverly Hills. Tento 6-dielny seriál stavil len na jednu kartu a to je, že priláka tých, ktorí partičku hercov pred rokmi milovali. Lenže spoliehať sa na nostalgiu je žalostne málo.

Gabrielle Carteris alias Andrea je v seriáli už... Foto: FOX
Gabrielle Carteris, beverly hills, Gabrielle Carteris alias Andrea je v seriáli už starou mamou a rozmýšľa, či jej život bol naplnený.

Premiéra seriálu však splnila účel, bola jednotkou na trhu, bezmála si ju pozrelo 4 milióny divákov a to je uprostred televíznej uhorky veľmi slušný výkon. Otázne bude, akým smerom sa krivka sledovanosti vyberie v nasledujúcich týždňoch. Teraz sa BH 90210 ešte mohlo oprieť o prirodzenú zvedavosť publika, po naservírovaní tohto sklamania sa nedá očakávať valný prílev nových prizerajúcich sa.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #Beverly Hills 90210