Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Rekordná suma! Netflix vysolil milióny za nenávidených tvorcov Hry o tróny

Mená hlavných tvorcov najsledovanejšieho a najkomentovanejšieho seriálu sveta Hry o tróny sú aktuálne najdrahším artiklom v zábavnom priemysle. S koncom krvavej ságy dali po desiatich rokoch zbohom televízii HBO a tak sa mohla rozpútať bitka televízií.

09.08.2019 07:00
david benioff, daniel weiss, Foto:
David Benioff a Dan Weiss majú dôvod na úsmev. Dohoda s Netflixom im vyniesla rekordnú sumu.
debata (2)

David Benioff a Dan Weiss – dve mená, ktoré zmenili vnímanie produkcie seriálov. Ich Hra o tróny a najmä jej posledná séria, ktorá s rekordným rozpočtom predviedla doteraz nevidenú akciu na televíznych obrazovkách sa zapíše do histórie televíznej zábavy. Bez ohľadu na vnímanie posledných šiestich epizód. Fanúšikovia vyčítajú obom showrunnerom expresné ukončenie dokonale prepletených príbehov zo Západozeme a zruinovanie odkazu celého seriálu, ktorý jedno desaťročie pracne budovali.

Na druhú stranu je celkom prirodzené, že Benioff a Weiss po dlhých rokoch sa chceli kariérne a kreatívne posunúť novým smerom a Hru o trónu vyprevadili spôsobom, ktorý sa im zdal najlepším. Posledná séria bude už navždy rozdeľovať fanúšikov tohto seriálového fenoménu. Kým tábor odporcov očakával prepracovanejšie zápletky, tábor zástancov je so záverečnou bodkou spokojný a daný záver im vyhovoval.

Každopádne s koncom Hry o tróny sa skončila ich zmluva s HBO a konkurencia nikdy nespí. Aktuálne títo dvaja páni patrí medzi najvychytenejších showrunnerov. Ako prvý uspel koncern Disney. Preňho majú pripraviť novú trilógiu zo sveta Star Wars, ktorá nebude mať nič spoločné s predchádzajúcou ságou. Tá však nepríde do kín skôr ako v roku 2022.

O Benioffa a Weissa bojovalo aj HBO, k nemu sa pridal Amazon, ktorý pripravuje miliardového Pána Prsteňov, ale aj Netflix. Situácia na televíznom trhu v zámorí sa postupne vyhrocuje a dramatizuje. Nové streamovacie televízie sa objavujú ako huby po daždi a prví hráči na trhu ako spomínaný Netflix, Amazon alebo Hulu začínajú strácať pevnú pôdu pod nohami. Vzniká silná konkurencia, ktorá si k sebe stiahla filmy a seriály. Reč je napríklad o novej stanici Disney +, HBO Max z dielne štúdia Warner Bros. alebo Apple TV +.

Tým pádom taký Netflix stratil výsadu streamovať programy silných filmových štúdií, ktoré sa chopili príležitosti a budú zarábať na svojich programoch prostredníctvom vlastných televízií. Hráčom nezostáva nič iné, len sa ešte viac zamerať na vlastnú televíznu tvorbu, ktorá predčí aj konkurenciu. Kľúčom k úspechu je získanie renomovaných a najlepších showrunnerov súčasnosti. Nechať si utiecť príležitosť so získaním Benioffa a Weissa do svojej stajne by bola obrovská strategická chyba.

Veľký súboj nakoniec vyhral Netflix, ktorému aktuálna situácia na online televíznom trhu môže najviac uškodiť a pripraviť ho o líderstvo. Televíznym tvorcom predložil ponuku, ktorá prekonala aj konkurenciou. David Benioff a Dan Weiss sú súčasťou Netflixu. Cena? Neuveriteľných 200 miliónov dolárov! Za túto sumu budú pripravovať pre tento streamovací gigant viacero projektov, samozrejme pozornosť sa sústredí na seriály. Dostane Netflix od nich podobne silný formát ako bola Hra o tróny?

„Sme nadšení z toho, že môžeme na Netflixe privítať majstrov vo svojom odbore, Davida Benioffa a Dana Weissa. Predstavujú kreatívnu silu, vďaka ktorej potešili divákov po celom svete. Nemôžeme sa dočkať, k čomu dospeje ich predstavivosť u nás,“ povedal Ted Sarandos, riaditeľ programu Netflix.

„Posledných desať rokov sme si na HBO skutočne užili a sme vďační za tých, vďaka ktorým sa tam vždy môžeme cítiť ako doma. Počas posledných niekoľkých mesiacov sme hovorili s množstvom dôležitých ľudí, ale predstavitelia Netflixu majú rovnaký zápal pre možnosti v rozprávaní príbehov ako my. Netflix vybudoval niečo ohromujúce a nevídané, a preto sme poctení tým, že nás prizval k spolupráci,“ uzavrel Benioff s Weissom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Hra o tróny #David Benioff #Dan Weiss #Game of Thrones #oseriáloch