Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Prečo televízie žmýkajú seriály do nemoty? Hrozí to ďalšiemu hitu?

Niektoré seriály jednoducho nemajú pokračovať. No aj napriek tomu dostávajú ďalšie série, o ktorých sa pôvodne neuvažovalo. "Podojí" HBO ďalší svoj hit?

05.08.2019 07:00
big little lies, veľké malé klamstvá, Foto:
Druhá séria zožala skvelé ohlasy. Otázka pokračovanie visí vo vzduchu.
debata

Pôvodne zamýšľaná jednorázová sedemdielna miniséria Big Little Lies (Veľké malé klamstvá) sa nakoniec dočkala svojho pokračovania, ktoré HBO uviedlo počas predchádzajúcich týždňov. Už prvá séria mala obrovský úspech. Nečudo, hviezdne nabité obsadenie v zložení Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Zoë Kravitz, Laura Dern doslova zhypnotizovalo milióny divákov, ktorí si vydupali ďalšiu sedmičku epizód.

Big Little Lies je knižnou adaptáciou rovnomenného diela, pod ktoré sa podpísala Liane Moriarty. Jej kniha mala svoj záver, ktorý sa pretavil aj do televíznej podoby, hoci posledné scény prvej série si ponechali malý priestor pre možné pokračovanie. Seriál však zozbieral prestížne ceny a tlak divákov bol dostatočne silný, aby HBO začalo koketovať s myšlienkou pokračovanie. Hoci nikdy nebolo v pláne.

Riešenie sa našlo pomerne rýchlo. Spisovateľka napísala špeciálne pokračovanie primárne určené pre televízne potreby. Presvedčiť hviezdy nebolo takisto ťažké. Herečky sa počas nakrúcania prvej série zblížili a stali sa veľkými priateľkami, po možnosti vrátiť sa chňapli bez rozmýšľania. Big Little Lies je vzácny typ seriálu, do ktorého sa podarilo do nohy zlákať všetky postavy.

Už pri druhej sérii sa však ozývali hlasy, že sa opakuje „klasická“ sitácia, keď jednorázová miniséria sa dočkala pokračovanie. Našťastie pri tomto seriáli sa podarilo zrelizovať mimoriadne kvalitnú sedemdielnu druhú sériu. To však nebýva pravidlom. Televízie jednoducho pri závane úspechu neraz prehodnotia svoje rozhodnutie a vyžmýkajú úspešné projekty do stavu, keď kvalitatívne podlezú všetky štandardy.

O to zarážajúcejšie znejú úvahy o možnej tretej sérii. Finále druhej série a celého seriálu dostalo, tentokrát, adekvátnu bodku a priestor na trojku nie je potrebný. Televízia a tvorcovia pred premiérou dvojky tvrdili, že už naozaj nebudú pokračovať. Stačilo pár týždňov a dohady o pokračovaní sa však množia, najmä z nespokojného tábora, ktorí nie je stotožnený s koncom seriálu.

HBO spravilo zásadné vyhlásenie o budúcnosti seriálu. „Milujem celú zostavu seriálu, robil by s nimi akékoľvek projekty. Je však pravdou, že účinkujúce patria k najvyťaženejším herečkám v Hollywoode. Myslím si, že tretia séria nie je reálna,“ uzavrel Casey Bloys. Zdá sa, že aspoň tento seriál sa vyhne násilnému predlžovaniu. Mnohé seriály také šťastie nemali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HBO #Big Little Lies #Veľké malé klamstvá #oseriáloch