Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Dokonalá retro nádielka aj do tretice. Tento seriál snáď nikdy neomrzí!

Je len veľmi málo seriálov, ktoré sú schopné uchvátiť milióny fanúšikov a spôsobiť celosvetový ošiaľ. Tieto silné formáty by sa dali spočítať na prstoch jednej ruky. Bezpochyby jedným z nich je megahit Stranger Things z dielne Netflixu, ktorého dlhoočakávanú osemdielnu tretiu sériu vypustil začiatkom júla. Toto je typ seriálu, na ktorý si fanúšikovia museli počkať, takmer dva roky, rovnako ako na Hru o tróny.

26.07.2019 07:00
stranger things, Foto:
Tretia séria zožala megaúspech, Netflix oznámil vznik aj štvrtej série.
debata (1)

Tvorcovia – bratia Dufferovci – odmietli produkovať každý rok jednu sezónu, víziu o svojom diele mali vopred jasne danú. Chceli priniesť špičkovú kvalitu, ťažko porovnateľnú s konkurenciou a na tú si treba dlhšie počkať. Práve preto medzi druhou a treťou sériou bola takmer dvojročná pauza.

V konečnom dôsledku to seriálu aj prospelo, formát si oddýchol a medzičasom sa vyburcovala zvedavosť divákov na pokračovanie. Proces bol celkom prirodzený a najmä sa podarilo utajiť takmer všetko z tretej série, čo s blížiacim sa dátum premiéry len podčiarklo dohady o tom, akým smerom sa dej poberie.

Stále dychberúci fenomén

Zo Stranger Things sa stal fenomén už po niekoľkých epizódach prvej série. Prinášať nové príbehy, ktoré by obecenstvo nesklamalo je náročná úloha a tvorcovia si na seba ušili bič. Nateraz sa im však darí uspokojiť divácke chúťky. Otázne je, čo prinesie budúcnosť.

Netflix veľmi rýchlo potvrdil vznik štvrtej série, zo začiatkom nakrúcania už počas tohtoročného októbra, o premiére sa však mlčí. Je celkom reálne, že v roku 2020 novú sériu nevypustí a podrží si ju dlhšie. Opäť len preto, aby sa zopakoval scenár pri tretej sérii a dlhšej pauze. Panuje tu istota, že pauza sledovanosti neuškodí, práve naopak. Natíska sa však iný problém. Práve štvrté pokračovanie narazí na hranicu, ktorú si tvorcovia dali.

Stranger Things zrejme nebude ten typ seriálu, ktorý aj napriek obrovskému celosvetovému úspechu bude nasilu pokračovať x sezón. Dufferovci to povedali jasne – ich retro sci-fi dráma bude mať obmedzený počet sérií a práve štvorka bola ich finálnou métou. Či bude reálne aj poslednou je ťažko odhadnúť.

Netflix sa nechal počuť, že by chcel aj piatu sériu, scenáristi sú však opatrní. Hovoria jasne, ak sa má udržať kvalita bolo by absurdné predpokladať, že by diváci verili opakujúcim sa príbehom, že by sa ich obľúbeným postávam diali „zvláštne veci“ rok čo rok.

Expresný rekord

Kým fanúšikmi lomcujú emócie okolo tretej série, v zákulisí sa rozbehol boj o prežitie seriálu. Je pochopiteľné, že Netflix nechce prísť o jedno zo svojich zlatých vajec. Seriálu aj s pribúdajúcimi sériami spôsobuje čoraz väčší ošiaľ a najnovšia séria zlomila všetky doterajšie rekordy. A stačili jej na to len tri dni. Za tento krátky čas si osmičku nových častí pustilo 40 miliónov užívateľov Netflixu. V čase, keď v oblasti streamovacích médií sa výrazne vyostruje konkurencia, vznikajú nové televízie a boj o diváka je čoraz náročnejší, potrebuje Netflix stabilné piliere svojej ponuky ako je hit Stranger Things.

Nováčikom v tretej sérii je mladá herečka Maya... Foto: Netflix
stranger things, stranger things 3, Nováčikom v tretej sérii je mladá herečka Maya Hawke alias Robin. Je dôkazom, že jablko nepadá ďaleko od stromu, je totiž dcérou Umy Thurman a Ethana Hawkea.

Najlepšia séria?

O tretej sérii sa hovorí ako najlepšej doteraz, po prvýkrát sa ozývajú aj kritické hlasy, že seriál stratil svoj šmrnc. Pravdou však je, že minimálne prvé dve epizódy z ôsmich si tvorcovia vyhradili na rozbeh príbehu a následná šestka bola zbesilou jazdou plnou akcie, humoru, skvelých kultúrnych narážok na filmy, seriály, hudbu.

Nezabudnuteľným momentom je narážka na nesmrteľný song z Nekonečného príbehu. Nové pokračovanie jednoznačne svoju úlohy do bodky splnilo, aj keď boli zjavné už prvé zakopnutia. Na druhú stranu sa nedá vytvoriť dielo v pokročilej fáze pokračovania bez chýb, predsalen to povestné tajomno fanúšikovia okúsili počas prvej série a ostatné diely sú len nadstavbou a rozširovaním celého univerza.

Z deciek sú tínedžeri, musia však bojovať s... Foto: Netflix
stranger things, Z deciek sú tínedžeri, musia však bojovať s démonmi z detstva.

Posun v životoch postáv

Heslom trojky bolo rozlúčka hlavných hrdinov s ich detstvom. Mike (Finn Wolfhard), El (Millie Bobbie Brown), Dustin (Gaten Matarazzo), Lucas (Caleb McLaughlin), Will (Noah Schnapp), Max (Sadie Sink) sa predstavili ako tínedžeri s novými problémami a novou životnou fázou. Niektorí prijali prekročenie novej méty rýchlo, iní nie. Nové situácie postretli aj zvyšok obsadenia. Šerif Hopper (David Harbour) „statkovatel“ s rastúcim bruškom sa stal otcom El na plný úväzok.

Joyce (Winona Ryder) bola súčasťou krachujúceho obchodu, Nancy (Natalia Dyer) spolu s Jonathanom (Charlie Heaton) nastúpili do miestnych novín, Steve (Joe Keery) sa postavil za zmrzlinársky pult spolu s výraznou posilou novej série – Robin (Maya Hawke). Billy (Dacre Montgomery) očaril miestne dievčatá a dámy ako plavčík. Mimo nezostalo aj mestečko Hawkins, kde v lete 1985 otvorili veľké nákupné centrum a obyvatelia zostali ako očarovaní. Život presunul pod jednu strechu a uličky plné života zívali prázdnotou. Práve nákupná galéria bola pointou nových epizód.

Do očí bijúce zmeny

Tretia séria bola iná a zároveň nebola. Novinkou bolo, že postavy sa rozdelili do skupiniek a „bojovali“ proti novým a starým nepriateľom v rôznych, neraz nevšedných, zoskupeniach. Preto sa vytratili povestné slovné bitky jednotlivých postáv. Avšak tradične bitka na rôznych frontoch mala svoju pointu, aby sa všetci vo finále stretli a porazili nové monštrum ako zohratá skupinka.

Mestečko terorizovalo nové monštrum, ktoré, tentokrát, bolo úplne iné, premyslenejšie, ako tie doteraz. Posadlo ľudských hostiteľov a ich telesné schránky využilo ako potravu, aby potom vznikla zdanlivo neporaziteľná chladnokrvná kreatúra, ktorá sú brúsila zuby na El. Práve ona síce zatvorila hranicu medzi našim svetom a druhou dimenziou a toto monštrum zostalo uväznené u nás, aby si teraz vybudovalo armádu a ovládlo náš svet.

Tvorcovia zvolili postupnú gradáciu deja a tým znova dokázali „namotať“ každého diváka, ktorý sa prirodzene nemohol nasýtiť a chcel stále viac a viac. A to aj dostal. Do ôsmich epizód sa podaril „narvať“ všetko. Od posunu jednotlivých postáv a neustáleho podčiarkovania dospievania hlavných hrdinov, ale aj vznikajúcu lásku medzi Joyce a Hopperom, nechýbala šovinistická diskriminácia Nancy. Kto to kedy videl, aby v roku 1985 sa žena pokúšala byť reportérkou?

Billy sa stal poslom zápornej zápletky a pokračoval v pozícii nepochopeného mladého muža, ktorému rodičia zničili život a vyrástol z neho odporný človek, čo využilo nové monštrum, aby sa stal jeho hlavným poslíčkom.

Počas tretieho pokračovania sa inak nerozlučná... Foto: Netflix
stranger things, Počas tretieho pokračovania sa inak nerozlučná skupinka rozdelila. Diváci sa dočkali nevšedného pohľadu.

Úsmevné absurdity

Mierne úsmevne, neraz až triviálne pôsobila zápletka s ruskou infiltráciou a nepovšimnutím si americkej armády, že pod malým mestečkom prebiehajú experimenty, ako otvoriť opäť bránu medzi dvoma svetmi. Prípadne naopak infiltráciu prísne stráženej základne troma tínedžermi. Akýmsi vrcholom absurdnosti bol záverečný súboj už spojenej skupiny s monštrom v obchodnom dome. To si naozaj nikto z civilistov nevšimol niekoľkometrovú ozrutu na streche obchodu?

Avšak dej potreboval „osvieženie“ a Rusi poslúžili svojmu účelu a súdiac podľa konca tretej sérii, budú hnacou silou aj vo štvrtej sérii. Práve toto boli momenty, keď v deji chýbal pohľad „do druhého sveta“, kde sa mohli odohrávať aj hororové scény, prípadne hru na mačku a myš a tvorcovia mohli popustiť uzdu uveriteľnosti. Tentokrát až na pár sekúnd sa celý dej odohrával v našej realite. Čo je koniec koncov škoda.

Znova všetko prepracované do detailu

Ako náhradu diváci dostali dokonalý farebný, oku lahodiaci vizuál, uchu lahodiaci a chytľavý soundtrack, potrebnú dávku hororu najmä pri scénach v nemocnici. To patrilo k vrcholom tretej série. Neustály dôraz na životný posun už nie detských hrdinov bol chvíľami už otravný, no bolo jasné, že tvorcovia potrebujú neustále dávať najavo dospelejšie smerovanie a vyznenie deja a „nenápadne“ si chystať pôdu pre ďalšiu sériu.

Vycibrený scenár opäť fungoval, aj keď dynamika medzi postavami bola rozdelená inak. Vážnejšie chvíle striedali tie úsmevné, divák v jednu chvíľu bavil, v druhú mu naskakovala jemná husia koža a pritom stále ide oddychovku, pri ktorej sa má prizerajú primárne zabaviť a oddýchnuť a to Stranger Things opäť do bodky splnilo.

Tretia séria Stranger Things mala premiéru len... Foto: Netflix
Stranger things, Tretia séria Stranger Things mala premiéru len 4. júla, za krátky čas si ju pozrelo rekordný počet divákov.

Posledná séria na obzore?

Veľmi zaujímavo však vyzerajú vyhliadky na štvrtú sériu. El bez schopností, dej bez výraznej hlavnej postavy Hoppera. Hoci všetci vedia, že žije a zdanlivú smrť neberie nikto vážne, ten dramatický a dojemný moment rozlúčky tam bol. Je vidno, že tvorcovia sa rozhodli ísť ruskou stopou a tajné zariadenie na Kamčatke skrýva Demogorgrona (monštrum z prvej série) v novej podobe, no s rovnakou krvilačnosťou. Nič nenasvedčuje tomu, že dej mal zložiť nohu z plynu, no zároveň sa nedá vytesniť myšlienka, že príbeh by mohol dostať definitívnu bodku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #Stranger Things #oseriáloch