Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Netflix podľahol tlaku. Scenzuroval jeden zo svojich najväčších hitov

Téma vyobrazenia kontroverzného obsahu sa viac dostala do popredia s príchodom streamovacích televízií. Ako poňať seriály? Tváriť sa, že násilie, smrť, sex, šikana, rasizmus, diskriminácia, problémy sexuálnych menšín neexistujú a zaobaliť pálčivé témy do neškodnej vaty? Alebo ukázať divákom možno aj ich pravú tvár bez servítky? To sú dilemy tvorcov, ktorí musia a chcú zaujať publikum a práve šokujúci obsah je vstupenkou k cieľu.

18.07.2019 07:00
13 reasons why, hannah baker, clay, Foto:
Dojemný príbeh o Hannah Baker, ktorá dúfala v lepší život sa skončil tragicky.
debata

S rozmachom online televízií prišiel aj trend nakrúcať seriály novým spôsobom, kde sú kontroverzné témy spracované veľmi naturálne. Jeden tábor velebí streamovacie služby, ten druhý ich zatracuje. Veľký rozruch spôsobil seriál 13 Reasons Why spred dvoch rokov, keď Netflix vypustil prvú sériu.

Názov seriálu a počet epizód prvej série nie je náhodný. Trinásť epizód postupne odkrýva surovú šikanu, ohováranie, hádky, zrady, znásilnenia, nedorozumenia, ale aj vznikajúcu lásku, ktorá sa nestihne rozvinúť pre vedomé rozhodnutie zomrieť. Celá séria je jedna veľká mozaika a každá epizóda je vystavaná ako dôležitá časť skladačky a divák je vtiahnutý do sveta skupiny teenagerov na prahu dospelosti, ktorí sú súčasťou zlatej mládeže, ale aj vyvrheľov, lebo sa odlišujú svojim obyčajným a normálnym životom. Nemajú potrebu utláčať iných, preto sú tými utláčanými.

Príbeh je inšpirovaný románom Prečo? a divák spozná krutý svet mladej generácie, ktorá je schopná čohokoľvek pre záchranu vlastnej reputácie. Poodkryje svet zúfalcov, ale aj tých normálnych, ktorí sú terčom posmechu. Hlavná pozornosť je však venovaná iba 17-ročnej Hannah Baker, ktorá sa rozhodla v mladom veku ukončiť svoj život a vysvetliť svoj čin prostredníctvom trinástich audiokaziet, ktoré sú jej posledným odkazom. Hlasom, ktorý vysvetlí, prečo ju život omrzel.

Výnimočné na 13 Reasons Why je spôsob, akým sa tvorcovia rozhodli divákom naservírovať. Téma šikany, problematického dospievania teenagerov, samovraždy mladých sú síce veľmi závažné a vždy aktuálne, no boli už nespočetne veľakrát už prepierané a nepriniesli nič nové. Tentokrát konečne plynú z jednotlivých epizód dôležité až naliehavo alarmujúce posolstvá, ponaučenia, výzvy, ktoré burcujú obete, aby hovorili o svojich problémoch, aby nemlčali.

Nosná je smrť na konci série, ktorá je nevyhnutná, nezvratná a divák vie, že nakoniec nastane. Čaro príbehu je, že sa sám prichytí, aby tento tragický koniec nenastal a postupne v ňom rastú nádeje, že Hannah to nespraví. Spraví.

Tragický príbeh o Hannah Bakerovej (Katherine... Foto: Netflix
13 reasons why, hannah baker, katherine langford, Tragický príbeh o Hannah Bakerovej (Katherine Langford) bol súčasťou prvých dvoch sezón. V tretej sa už Hannah objavovať nebude.

A práve téma samovraždy rozvírila obrovskú vlnu nevôle zo strany konzervatívnej časti publika, ale aj odbornej verejnosti. Posledná epizóda totiž zachytáva detailný postup samovraždy, keď zúfalá dievčina sa rozhodla ukončiť svoje trápenie. Kritici to považujú za alarmujúci prešľap. Netflix sa bráni a tvrdí, že prostredníctvom tohto seriálu šíri osvetu a ponúka potrebné kontakty pre divákov, ktorí prežívajú niečo podobné a potrebujú vyhľadať odbornú pomoc.

Po dvoch rokoch nakoniec ustúpil a trojminútovú scénu so samovraždou Hannah z prvej série vystrihol. Po novom diváci uvidia ako si Hannah sadá do vane plnej vody a následne príde scéna, keď ju tam nájde, bez známok života jej zdesená matka. Dôvodom vystrihnutia je presvedčenie kritikov, že kvôli seriálu sa zvýšil počet samovrážd teenagerov.

Tretia séria sa dostane k divákom počas tohtoročného októbra. Po dvoch sériách, ktoré boli zamerané na tému samovrážd dôjde k zmene a nový príbeh zatne opäť do živého – strieľanie a masakre na stredných školách. Zaujímavosťou je, že Netflix pripravuje už aj štvrtú sériu, pričom 13 Reasons Why malo byť iba jednu sériu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #13 Reasons Why #oseriáloch