Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Markíza slávi úspech! Ktorý z jej seriálov mieri k českým divákom?

Rok a pol od slovenskej premiéry smeruje jeden z najdrahších seriálov z markizáckej stajne za hranice. Diváci v Čechách sa môžu tešiť na milostnú drámu. Televízia Nova chňapla po Milenkách! Seriál uvedie od štvrtka 20. júna v hlavnom vysielacom čase. Prvá epizóda je naplánovaná na 21:30.

20.06.2019 07:00
milenky, pauhofová, lišková, norisová, marcinková, Foto:
Milenky majú namierené k našim západným susedom.
debata (1)

Milenky sú slovenskou adaptáciou úspešného britského formátu Mistresses z knižnice BBC Worldwide, ktorých lokálne verzie vznikli tiež v USA a Rusku. V hlavných úlohách sa predstavili Táňa Pauhofová, Gabriela Marcinková, Zuzana Norisová, Antónia Lišková pod režisérskou taktovkou Jakuba Kronera.

Milenky ukázali životy štyroch priateliek – právničky, lekárky, realitnej maklérky a ženy v domácnosti – vo veku medzi 30 – 40 rokov, ktoré sú plné protikladov. Každá z nich hľadá svoju vlastnú cestu na komplikovanej ceste životom, ktorou prechádzajú spoločne a sú si navzájom veľkou oporou. Seriál je plný dramatických zvratov, napätia (niekedy až s prvkami krimi), ale aj vtipných situácií a láskavého humoru.

Markíza nakrútila dve série po šesť epizód a odvysielala ich pokope od marca do mája minulého roka. Hoci sledovanosť nebola rekordná, najväčšie problémy seriálu robili konkurenčné jojkárske Prázdniny, ukázala sa dôležitý fakt. Slovenský divák, najmä diváčky sú hladné po takomto type seriálu. Televízia zasiahla mladšie publikum, ktoré je snom každej televízie a je ho čoraz ťažšie zacieliť. Minulú jeseň, ako čiastočná náhrada, ponúkla seriál Sestričky, ktorá je adaptáciou fínskej predlohy. Druhá séria bude mať premiéru v septembri tohto roka.

Hoci má britská predloha až štyri sezóny, Markíza sa rozhodla etablovať iba vzťahové aspekty a sústrediť ich do dvanástich epizód. Tvorcovia sa chceli vyhnúť zápletkám, ktoré by slovenské publikum neprijalo. Aj napriek tomu dlho diváci volali po pokračovaní. Možnou útechou má byť vianočný film od tvorcov seriálu a s hlavnými predstaviteľkami, ten však nebude pokračovaním seriálu. Do kín pôjde pred tohtoročnými vianočnými sviatkami.

„Výmena“ seriálov medzi slovenskými a českými televíziami nie je nič výnimočné. Viac ju využíva napríklad verejnoprávna RTVS, ktorá vysiela programy Českej televízie. Nezaostáva ani televízia JOJ s Primou. Hoci televízia Markíza a Nova patria do rovnakej mediálnej skupiny, seriály si až tak často nemenia.

V minulosti Nova skúšala vysielať Susedov. Túto sezónu Markíza vyskúšala Kameňák, ten naši diváci neprijali. Je viac ako pozitívne, že Nova siaha po Milenkách, ktoré spracovaním patria medzi top seriály z dielne Markízy. Slovenčina tak zaznie na Nove a to rovno v hlavnom vysielacom čase.

Seriál Milenky Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Táňa Pauhofová v seriáli Milenky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #TV Nova #oseriáloch #Milenky #televízia Markíza