Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Blúdiaci zombíci a udupaní hrdinovia ešte majú čo povedať. Dlho to trvať nebude

Leto bude patriť zombíkom! Televízia AMC začiatkom júna vrátila do vysielania seriál Fear the Walking Dead a jeho piatu sériu, ktorý je prvým spin-offom. Stanica avizuje pre rok 2020 vznik ďalšej seriálovej odnože, ktorá sa má tentokrát zamerať na dvojicu ženských postáv putujúcich zničenou krajinou. Rovnako sa čaká aj na filmovú trilógiu s hercom Andrewom Lincolnom alias Rickom Grimesom, ktorý opustil pôvodný seriál po deviatich rokoch a jeho príbeh dostane bodku prostredníctvom nového filmového formátu.

04.07.2019 07:00
fear the walking dead, walking dead, zombie,... Foto:
Nedávno odštartovaná piata séria Fear the Walking Dead má svoju pointu. Avšak neustále sledovanie potácajúcich sa mŕtvol nie je ťahúňom. Diváci si už zvykli, tento formát už nič nové neprináša.
debata

Fear the Walking Dead (FTWD) má za sebou poriadne turbulentný minulý rok. Seriál prebrali noví tvorcovia, ktorý otočili smerovanie o 180 stupňov, zbavili sa takmer všetkých pôvodných, priviedli úplne nové a štvrtú sériu poňali ako tvrdý reštart. Podarilo sa.

Sledovanosť je síce stále nižšia v porovnaní s pôvodným seriálom, ale tento stav bol od začiatku vysielania. Avšak svoje publikum si FTWD našlo a úspešne prežilo aj ťažké časy, keď reštart pod paľbou tvrdej kritiky, tú však striedali aj pochvaly. Na nové pomery si bolo nutné len zvyknúť. Vyznieval „dospelejšie“, temnejšie a viac konzistentnejšie. Nové duo tvorcov malo jasnú ideu celého príbehu a bez kompromisov ho pretavili aj do vizuálnej podoby.

Oproti pôvodného Walking Dead seriálu nie sú viazaní komiksovou predlohou, čo sa im otvára more možností priniesť originálnejšie príbehy, nové spôsoby prezentovania pochodujúcich mŕtvol a to v snahe odlíšiť sa a vybudovať si vlastnú identitu.

Hoci štvrtá séria bola kvalitatívne rozťatá na dve polovice a za kratší koniec ťahala jej druhá polovica, televízia schválila aj piatu sériu a v súvislosti s rozširovaním zombie seriálov sa dá očakávať, že FTWD bude pokračovať aj naďalej.

Pôvodná myšlienka seriálu je fuč, kráča novým smerom

Pôvodná myšlienka prvého spin-offu vyšumela dostratena už v začiatkoch vysielania a teraz sa seriál neodlišuje pointou od staršieho seriálového súrodenca, aj napriek tomu sa odlišuje. Skupina preživších okolo Morgana putuje zombie zdecimovanou krajinou, sú však v inej situácii ako postavy z Walking Dead.

Akási hustnúca temnota a beznádej a neustála neschopnosť nájsť si bezpečné útočisko, avšak omnoho väčšia snaha pomôcť ostatným preživším sú hnacím motorom najnovšej piatej série.

Stroskotanie lietadla s celou skupinou v novom prostredí dodáva seriálu novú dynamiku. Odvážni hrdinovia šíriaci myšlienku obnovenia sveta s normálnym správaním sú v smrteľnom zovretí. Ocitli sa v kontaminovanom prostredí, kde zlyhala jadrová elektráreň. Nielenže sú v obkľúčení rádioaktívnych chodiacich mŕtvol, sú v neustálom ohrození svojho života a popritom objavujú nového nepriateľa, ktorému vstúpilo na teritórium.

Postavy sa stále trápia a nevedia si nájsť... Foto: AMC
fear the walking dead, walking dead, zombie, zombík, zombíci, Postavy sa stále trápia a nevedia si nájsť útočisko. Príjemnou zmenou by bol opak a budovanie nových zápletiek.

Neustále haprujúce šťastie

Smola, ktorá sa im neustále lepí na päty nemá konca kraja a začína si vyberať svoju daň na ich mentálnej kondičke. Niektorí vedia neustály boj o život ustáť pevnejšie, iní nie. Piata séria prináša ukážku toho, ako pri prvej príležitosti zlyhávajú ľudské vzorce správania sa, absentuje spolupatričnosť, pomoc druhým. Každý sa stará len sám o seba, prípadne chce prevziať lepšie vybudované útočisko, čo sa stalo aj hlavným postávam. Tie si naivne mysleli, že si niekto bude ich pomoc vážiť.

Hoci mnohí volali po tom, aby seriál radšej skončil štvrtou sériou, teraz sa ukazuje, že ešte má predsalen čo povedať. Originalita síce rýchlo vyprcháva, diváci si už akosi zvykli na strašidelné pochodujúce mŕtvoly a prestávajú sa ich báť. Publikum v tomto smere už zhrublo. Neustály útek, snaha prežiť už vychádza z módy. No Fear the Walking Dead môže pokojne ešte jednu-dve sezóny prežiť a pokúsiť sa dať bodku za celým príbehom.

Bolo by na škodu, keby televízia a tvorcovia prepásli príležitosť dôstojne skončiť a nepodľahnúť tlaku umelo predlžovať trápenie len v snahe silou mocou udržať nažive formát, ktorý už dávno nespôsobuje ošiaľ. The Walking Dead čaká na jeseň už desiata séria a pri ňom už je cítiť, že sa tlačí na pílu, Fear ešte v tomto štádiu nie je, ale rýchlo sa k nemu blíži. Snáď bude mať viac šťastia a skončí sa so cťou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Walking Dead #Fear the Walking Dead #THE WALKING DEAD #oseriáloch