Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Netflix chce byť zrozumiteľný aj pre Slovákov. K filmom a seriálom pridáva dabing

Postupne sa aj na Slovensku rozširuje trend streamovacích online televízií. Najsilnejším hráčom je HBO so službou, Netflix sa v posledných mesiacoch mobilizuje. Ten ešte donedávna úplne ignoroval Slovensko. Bol dostupný pre našich užívateľov, avšak chýbali titulky, dabing pôsobil ako sci-fi.

26.06.2019 07:00
netflix, Foto:
Netflix sa snaží dobehnúť konkurenciu. Pridáva k filmom a seriálom dabing.
debata

Lenže časy sa menia a konečne aj slovenskí diváci si budú môcť vybrať z viacero možností, ako sledovať televíziu. Či dajú prednosť štandardným staniciam alebo si predplatia online televízie, respektíve zvolia kombináciu. Aj u nás sa teda udomácňuje to, čo je v zahraničí úplne bežnou záležitosťou.

Najdlhšiu tradíciu a určitú devízu má HBO, ktoré v našom regióne pôsobí už niekoľko desaťročí a postupne ku klasickým staniciam pridal aj svoju online službu GO, ktorá od začiatku ponúka české titulky a aj dabing. Medzičasom GO sa posilňuje o nové seriály a naberá na atraktivite.

Iná situácia panovala okolo Netflixu. Zatiaľ najväčší hráč na poli streamovacích médií nejavil o česko-slovenské teritórium extrémny záujem. Neskôr aspoň aktívnejšie začal pracovať na českej lokalizácii, tá však pre Slovensko nebola dostupná. Začiatkom tohto roka vznikla online petícia požadujúca sprístupnenie českého znenia, ktoré medzičasom rapídne narástlo, aj pre nás.

Netflix, prekvapujúco, rýchlo zareagoval a Slováci môžu už niekoľko mesiacov pozerať filmy a seriály v zrozumiteľnom jazyku. Stále totiž drvivá väčšina užívateľov a potenciálnych nových divákov preferuje lokalizáciu, na tom nie je nič zlé.

České titulky sa pár mesiacoch po tom, čo Netflix prijal tridsať prekladateľov, stali štandardom a okrem nových programov, v ktorých sú automaticky súčasťou, sa pridávajú aj k starším titulom. Zdá sa, že predsalen spoločnosť objavil potenciál aj v našom regióne a snaží sa expresne dobehnúť konkurenciu, ktorá si medzičasom vybudovala pevnú pôdu pod nohami. Navyše na jeseň štartuje ďalší veľký hráč – Apple+ TV a do Európy časom určite príde aj online služba od spoločnosti Disney.

Na našom malom trhu, zatiaľ, nie je priestor pre viacerých veľkých hráčov a platí porekadlo, kto prv príde, ten prv melie. Netflix si to očividne uvedomil a chce si svoje miesto poistiť. So snahou to myslí vážne, keďže nedávno začal k novým programom pridávať aj český dabing. Na túto skutočnosť upozornila česko-slovenská stránka na Facebooku. Streamovací hráč investuje do profesionálneho dabingu, ktorý sa má stať štandardom pre užívateľov, rovnako ako to má HBO.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #oseriáloch