Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Mal to byť seriálový návrat plný drsných politických atakov, realita je potupná

Po katastrofálnych výsledkoch sledovanosti a kritike zo strany divákov nie je prekvapením, že Murphy Brownová ide opäť do televízneho dôchodku. Aktuálna vlna revivalov si tak na konto pripisuje jeden z mála neúspechov. Väčšine návratov starých seriálov totiž oživenie vyšlo.

12.06.2019 07:00
murphy brown, murphy brownová, candice bergen, Foto:
Z pompézneho návratu je potupný koniec. Murphy Brownová s novou verziou seriálu neuspela a končí.
debata (1)

Takto pred rokom televízia CBS vyrukovala s plánom vrátiť po niekoľkých desiatkach rokov svoj niekdajší seriálový hit, ktorý bol ovenčený niekoľkými cenami Emmy. Murphy Brownová vedela zaťať do živého a stala sa tŕňom v oku viacerým vrcholovým politikom. Kedysi bol tento seriál akýmsi symbolom politickej satiry. Jeho návrat po dvadsiatich rokoch mal byť pompézny, tvorcovia akosi zabudli, že odvtedy sa svet zmenil a už dávno nefunguje to, čo kedysi. Nielen v politike, ale aj televízii.

Tvorcovia, ale aj televízia dostala studenú sprchu hneď po prvej epizóde. Iné seriály, ktoré sa postupne vracajú v minulých rokoch väčšinou zvalcovali rebríčky. Nad všetkými kraľuje návrat Roseanne, ktorú si pozrelo takmer 30 miliónov divákov. Pre CBS, ktorá sa stále pýši titulom najsledovanejšej stanice v USA výsledok Murphy Brownovej, nebol hit. Prvú epizódu si pozrelo 7.5 milióna divákov s ratingom 1.1, čo je v konečnom dôsledku pomerne vlažný štart.

Mizéria pokračovala aj počas nasledujúcich týždňov, až do úplného konca. Publikum sa ešte zmenšilo a ratingy prepadli. Tesne pred Vianocami sa Murphy „rozlúčila“ s divákmi poslednou epizódou, sledovalo ju čosi vyše piatich miliónov divákov, rating 0.7. Tieto výsledky len podčiarkli neúspech celého projektu. Kde sa stala chyba?

Samotná myšlienka návratu tohto formátu nebola vôbec zlá. Najmä v dnešnej turbulentnej dobe, keď sa množia útoky na médiá a prevalili sa mnohé politické škandály a v konečnom dôsledku silnejú extrémistické nálady. Akýsi vtipný protipól, ktorý by poskytol nadhľad a zároveň poučenie. Lenže tvorcovia nezvládli preniesť „staré časy“ do tých nových, aj keď sa všemožne snažili brnkať na nostalgickú nôtu, nedarilo sa im to.

Pointou revivalu bolo prinávratiť do moderného mediálneho sveta novinárov zo „starého“ sveta, kde sa písalo na strojoch, internet neexistoval a jediným spojením zo svetom bola pevná linka. Lenže dobre navrhnutý námet sa v skutočnosti uskutočňoval len veľmi ťažko. Pozornosť na seba pútala Murphy, čo bolo pochopiteľné a žiadúce, ostatné postavy hrali druhé husle a boli len akousi malou ozvenou v scenári, aby len „doťukli“ vtípky. Väčšinu času len sa objavovali a mizli zo záberov a ich pôvodná úloha sa akosi nedostavila.

Pôvodný seriál bol nápaditý, prefíkaný, správne jedovato vtipný a medzi divákmi správne vyvolával rôzne názory vzhľadom na politické názory. Túto ambíciu mal aj tohtoročný revival, vzhľadom na to, že k moci sa dostal kontroverzný republikánsky prezident s názormi, s ktorými súhlasí len málokto.

„Vďaka“ nefungujúcemu scenáru trinásťdielna séria pôsobila ako prvoplánovo, vágne, sucho, bez iskry, neraz nedôstojne. Jednotlivé epizódy na seba nenadväzovali, každá z nich sa venovala iným témam, ako je migrácia, voľby, LGBTI problematika, boj s fake news, kontroverznými výrokmi jednotlivcov, ktoré zaváňali xenofóbiou.

Samozrejme Murphy so svojim legendárnym slovníkom sa so všetkým vysporiadala spôsobom sebe vlastným, len akosi to všetko do seba nezapadalo. Umelé motivačné výkriky do tmy boli skôr trápne a nové spracovanie oproti pôvodnému seriálu pôsobilo ako chudobný príbuzný, ktorého nikto neberie vážne a myslí si o ňom svoje.

Preto nebolo prekvapujúce, keď CBS oznámila, že Murphy sa v ďalšej sezóne nevráti. Avšak väčšie prekvapenie spôsobilo vyjadrenie, že stanica je otvorená seriál ešte raz reštartovať s pôvodným obsadením. Minimálne v sezóne 2019/2020 to nebude. Vďakabohu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #Murphy Brownová #Candice Bergen