Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Jojkárski Slovania sa nakrúcajú! Štáb sa preniesol v čase a minulo ho tornádo

Televízia JOJ spustila výrobu svojho najdrahšieho a najambicióznejšieho seriálu v dejinách slovenskej televíznej zábavy. Doteraz sa nikdy žiadna televízia nepustila do nakrúcania dobrodružno-historického projektu s rozpočtom 4 milióny eur.

29.05.2019 07:00
seriál slovania, slovania, Foto:
Pohľad na prvé zábery zo seriálu Slovania.
debata (3)

Prvá klapka padla len pred pár dňami a celá produkcia sa presunula za slovensko-ukrajinské hranice. Nakrúca sa na severozápade Ukrajiny, kde boli pre účely seriálu postavené dve historické slovanské drevené dediny. Kulisy vznikli len potreby nakrúcania, zaujímavosťou je, že Slovania budú čisto exteriérový seriál. Dej sa bude tiež odohrávať na hradisku Veľký stôl a Furnau.

Produkcia 12-dielneho seriálu, pôvodne sa v brožúre pre inzerentov hovorilo o 16 epizódach, bude trvať pol roka, čiže ide o jednu z najdlhších výrob za hranicami Slovenska. Medzinárodný koprodukčný seriál v spojení s našimi východnými susedmi prinesie pohľad na život Slovanov, obyvateľov Karpatskej kotliny v 7. storočí nášho letopočtu, ktorý bol plný dramatických zvratov a udalostí.

Pohľad na kulisy zo seriálu Slovania. Foto: TV JOJ
seriál slovania, slovania, Pohľad na kulisy zo seriálu Slovania.

Réžie sa ujal Peter Bebjak, ktorý opäť spojil s producentkou Wandou Adamík Hrycovou, ich prvým spoločným dielom je oceňovaný film Čiara. Za kameru sa postaví Martin Žiaran. Scenáristicky vytvorili príbeh Slovanov manželia Jozef a Veronika Kolejakovci a Jan Luterán.

Jojka do výpravného seriálu s prvkami fantasy angažovala viacero známych slovenských hercov a herečiek, nebudú však chýbať ani ukrajinskí kolegovia. V rôznych úlohách sa predstaví Dušan Cinkota, Zuzana Fialová, Juraj Loj, Richard Autner, Michal Režný či Andrej Hryc. Lákadlom má byť aj účasť českého herca Marka Vašuta a pre Slovákov, možno, menej známa tvár – Jana Kvantiková, ktorá žije dlhodobo u našich západných susedov.

Seriál Slovania sa nakrúca výhradne v exteriéroch. Foto: TV JOJ
seriál Slovania, slovania, Seriál Slovania sa nakrúca výhradne v exteriéroch.

Prvé dni nakrúcania sprevádzala štáb nepriazeň počasia. V tomto období na miestach filmovačky zvyčajne prevláda vľúdne a slnečné počasie. Namiesto toho štáb privítal výdatný dážď, ktorý komplikoval stavbu kulís, ale samotné nakrúcanie jednotlivých scén. Navyše neďaleko sa prehnalo dokonca tornádo. Počasie teda začiatok prác najdrahšieho slovenského seriálu rozhodne neuľahčil.

Režisér Peter Bebjak a producentka Wanda Adamik... Foto: TV JOJ
seriál slovania, slovania, peter bebjak, wanda adamik hrycová, Režisér Peter Bebjak a producentka Wanda Adamik Hrycová spustili nakrúcanie najdrahšieho seriálu v histórii Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #televízia JOJ #Peter Bebjak #Wanda Adamik Hrycová #oseriáloch #seriál Slovania