Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Teória veľkého tresku nakopala Hru o tróny do...Takto sa robí koniec seriálu!

Ukončenie dlhoročného seriálu, ktorý je navyše celosvetovým fenoménom, býva vždy pod drobnohľadom fanúšikov. Pričom každý má svoju predstavu o záverečnej bodke. Všetko zostáva na pleciach tvorcov, ktorí musia citlivo napísať scenár, ktorý uspokojí masy.

23.05.2019 07:00
teória veľkého tresku, big bang theory, Foto:
Najsledovanejší sitkom sveta sa skončil po dvanástich sériách.
debata (5)

Fanúšikovia sa v minulých dňoch rozlúčili s dvoma seriálovými fenoménmi. Svoj posledný príbeh povedala nielen kritizovaná, ale aj ospevovaná Hra o tróny, ale aj najsledovanejší komediálny seriál na svete – Teória veľkého tresku. Sitkom povedal svoj posledný príbeh po dvanástich sezónach a 279 častiach, čím získal titul najdlhšie vysielaného hraného sitkomu. Prekonal aj seriál Na zdravie (Cheers), ktorý sa skončil po 275 častiach.

Najväčšie prekvapenie finále! Penny a Leonard... Foto: CBS
teória veľkého tresku, big bang theory, penny, leonard, Najväčšie prekvapenie finále! Penny a Leonard čakajú prvé bábätko!

S Teóriou veľkého tresku sa skončila jedna veľká komediálna epocha klasických štúdiových sitkomov, aktuálne televízie nemajú adekvátnu náhradu, ktorá by sa obľubou a kvalitou tomuto seriálu čo i len priblížila. Hlavný showrunner Chuck Lorre pripravil scenár, ktorý bol snom pre každého skalného fanúšika.

Bol to práve Lorre, ktorý musel spraviť ťažké rozhodnutie o ukončení nakrúcania, keď ho herec Jim Parsons (Sheldon) požiadal, aby ho po dvanástej sezóne z deja odstránil. Vtedy prebiehali intenzívne rokovania medzi televíziou CBS a hlavným predstaveľmi, cieľom bolo obnovenie Teórie na ďalšie dve série.

Sheldon a Amy sa dozvedeli, že zvíťazili a... Foto: CBS
teória veľkého tresku, big bang theory, Sheldon a Amy sa dozvedeli, že zvíťazili a Nobelovka je ich!

Nebyť (ne)čakaného rozhodnutia seriálového Sheldona, zrejme by vznikla trinásta, aj štrnásta séria. Hlavný showrunner musel spraviť ťažké, ale rázne rozhodnutie. Teória veľkého tresku bez Sheldona by nebola tou Teóriou veľkého tresku, ktorú chcú diváci vidieť. Stanici nezostala nič iné, len sklopiť uši a ohlásiť dvanástu sériu ako finálnu.

Scenáristický veterán Lorre stojací za legendami ako Dharma & Greg alebo Dva a pol chlapa dobre vedel, čo seriál potrebuje povedať počas posledných epizód. Diváci videli finále 16. mája, CBS sa so svojou komediálnou vlajkovou loďou lúčila len veľmi ťažko. Vzniklo dokonca špeciálne dvojité finále a aj následný dokument o zákulisí o Teórie veľkého tresku a fanúšikovia videli zákutia, ktoré boli doteraz skryté.

Najväčšia premena! Amy si tesne pred koncom... Foto: CBS
teória veľkého tresku, big bang theory, raj, amy, Najväčšia premena! Amy si tesne pred koncom dopriala zmenu imidžu.

Dvojica epizód s názvami The Change Constant a The Stockholm Syndrome vytvorila dokonalý, emóciami nabitý, uspokojivý, prijateľný a najmä dôstojný záver, ktorý sa len málokedy podarí zrealizovať. Teória veľkého tresku sa rozlúčila veľmi rozvážne, nekonali sa zbytočné dejové zvraty, scenáristi skôr uzavreli životné kapitoly postáv, ktoré fanúšikovia milovali dvanásť rokov. Pričom vznikol obrovský priestor pre pokračovanie, avšak už len v predstavivosti každého jedného diváka. Teda, jeden veľký zvrat nastal. V poslednej časti začal premávať výťah!

Dvojité finále prinieslo aj fungujúci výťah. Po... Foto: CBS
teória veľkého tresku, big bang theory, sheldon, penny, leonard, Dvojité finále prinieslo aj fungujúci výťah. Po 12 sezónach!
Tvorcovia neskĺzli do nasilu vyrobených ukončení. Postavy zostávajú „žiť“ naďalej vo svojich bytoch, výrazne sa zmenili ich životy. Sheldon s Amy získali Nobelovu cenu za fyziku s ich teóriou o superasymetrii. Ešte predtým však Sheldon bol klasickým Sheldonom. Necitlivým, egocentrickým vedátorom, ktorého vystrašila medializácia. Vytvoril 90-minútový príhovor oslavujúci jeho dokonalú a bystrú myseľ a nedbal na ostatných. Tradične.

Leonard a Penny tajili sladké tajomstvo o prvom tehotenstve. Penny, ktorá doteraz odmietala deti, zmenila názor. Do scenára sa vsunula legendárna veta z úplne prvej epizódy, keď Leonard prvýkrát stretol Penny. Ich deti budú krásne a múdre. Amy, vďaka Rajovi, zmenila svoj imidž a diváci po prvýkrát videli deti Bernadette a Howarda. Najviac zarezonovali posledné minúty 24. epizódy, keď Sheldon a Amy prezvali medailu.

Sheldon dal bokom svoj príhovor a povedal ďakovné slová od srdca. Tento moment vohnal úprimné slzy nielen hercom, ale aj prizerajúcim sa divákom. Teória veľkého tresku dokonale predviedla, ako sa robí posledná epizóda celého seriálu. A schovala do vrecka aj Hru o tróny, ktorej je vyčítaná malá emočná angažovanosť. Čerešničkou na torte bola účasť herečky Sarah Michelle Gellar alias Buffy, premožiteľky upírov.

Najdojemnejší moment celého finále seriálu.... Foto: CBS
teória veľkého tresku, big bang theory, amy, sheldon, Najdojemnejší moment celého finále seriálu. Záverečný príhovor Sheldona svojej žene a priateľom. Slzy hercov neboli hrané.
Počas záverečných scén seriálu slzy hrané neboli. Foto: CBS
teória veľkého tresku, big bang theory, Počas záverečných scén seriálu slzy hrané neboli.

Sheldon a spol. sa s gráciou rozlúčili s divákmi. Vďaka dobre napísanému príbehu je to len na nich, ako budú existovať ich obľúbené postavy aj naďalej. Za dvanásť rokov vysielania sa jednotlivé charaktery stali prirodzenou súčasťou domácností a teraz budú môcť žiť aj mimo obrazoviek a možno raz sa vrátiť v plnej paráde. Priestor na revival je ako stvorený.

Seriál sa s divákmi rozlúčil, ako inak, rekordne. Celkovo si poslednú epizódu Teórie veľkého tresku pozrelo 18 miliónov divákov, priemer dvanástej série bolo 12 miliónov.

Nebola by to Teória veľkého tresku, keby sa... Foto: CBS
teória veľkého tresku, big bang theory, raj, sarah michelle gellar, Nebola by to Teória veľkého tresku, keby sa neobjavila nejaká hviezda. Tentokrát to bola "Buffy, premožiteľka upírov" - herečka Sarah Michelle Gellar, ktorú Raj "zbalil" v lietadle.
Koniec Teórie veľkého tresku v obrazoch Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Nadšenie z opraveného výťahu nemalo konca....

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Teória veľkého tresku #oseriáloch