Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Hra o tróny tesne pred koncom: Nekonečné krviprelievanie a ohnivé peklo

Už len sedem dní delí svet od momentu, keď sa dozvie, kto vyhrá Hru o tróny. Predposledná epizóda celého seriálu ukázala, že nie je dôležité, kto zasadne na Železný trón, ale kto vôbec prežije smrtiace besnenie. Kto si myslel, že tretia epizóda s bojom o Zimohrad a stretom s Nočným kráľom bola tým najväčším, čo záverečná séria predvedie, tak sa „ohnivo“ zmýlil.

13.05.2019 06:28
hra o tróny, game of thrones, cersei, Foto:
Cersei čakal krutý koniec, jej plány a sebavedomie sa v sekunde rozsypalo. Uvedomenie si porážky bolo pre ňu fatálne.
debata (23)

Nasledujúci text prezrádza dej najnovšej epizody. Článok čítate na vlastné riziko!

Tesne pred koncom celého seriálu, ôsma séria potvrdzuje, že krvavá hra o nadvládu o Západozem je rovnako nevyspytateľná ako sám autor George R.R. Martin. Ten mal dať tvorcom záchytné body toho, ako si predstavuje ukončiť knižnú sériu a následne, aby David Benioff a D.B. Weiss dokázali jeho predstavy pretaviť do vizuálnej podoby.

Posledná vojna o Železný trón však predčila všetko, čo sa doteraz odohralo na televíznych obrazovkách. Epická vojna s ľadovou mŕtvou armádou bola dychberúca, Posledná vojna odohrávajúca sa v Kráľovom prístavisku bola epická a navždy sa zapíše do histórie. Nielen nečakanými a ťažko predvídateľnými zvratmi, ale aj dokonalým filmárskym spracovaním.

Kedysi dávno zaznela veta, ktorej len málokto venoval pozornosť. Posolstvo znelo desivo – Osamotený Targaryen je tá najhoršia vec na svete. Piata epizóda s názvom The Bells (Zvony) toto tvrdenie doviedla do tragickej bodky. Západozem neohrozila zima a ľad, ale pravý opak – nekonečné ohnivé peklo.

Len málokto by čakal, že z Daenerys sa stane... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, daenerys, Len málokto by čakal, že z Daenerys sa stane hrozba. Rany, ktoré dostala ju nezvratne zmenili. Zo zlomenej panovníčky sa stala krutovládkyňa.

Smrť hneď na začiatku

Na svoju zradu hneď v prvých minútach doplatil Varys. Jeho koketovanie so zradou svojej kráľovnej Daenerys sa skončilo jeho popravou, ako inak ohňom v podaní Drogona. Tyrion Lannister sa chcel poslednýkrát zachovať správne a uveriť ideálom svojej panovníčky o lepšom svete, presvedčiť ju o správnosti mierovej cesty prevzatia trónu.

Cersei mala všetky esá v rukách, jej bezchybný... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, cersei, Cersei mala všetky esá v rukách, jej bezchybný plán sa veľmi rýchlo rozsypal.

Lenže matka drakov po tom všetkom, čo sa stalo po jej príchode „domov“, do Západozeme, už stratila svoju vnútornú brzdu. Smrť draka Rhaegala a Missandei boli poslednou kvapkou, jej súdnosť pominula a pohltilo ju šialenstvo a túžba po pomste. Varys pre ňu predstavoval iba symbol zrady, ktorý spálila na popol, hrozbu pomenovala jasne – Jon Sneh. To jej však nezabránilo k tomu, aby jeho silu a oddanosť jeho armády využila, aby sa dostala na piedestál.

Kráľovo prístavisko bolo obkľúčené, Tyrion sa márne snažil presvedčiť Daenerys, aby nedokončila odkaz svojho šialeného otca. Do posledného momentu sa snažil zachrániť svoju sestru Cersei, ale aj Jaimeho. Dala mu jasne najavo, stačí už len iba jedno zakopnutie a bude jeho posledné. „Malý“ a lojálny radca sa rozhodol podpísať si rozsudok smrti, zajatého brata dezertéra Jaimeho oslobodil a dal mu poslednú úlohu. Dostať sa k Cersei a zachrániť ju, zabezpečil im únikovú cestičku, musel sa k nej dostať včas.

Obe znepriatelené strany boli pripravené na... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, kráľovo prístavisko, Obe znepriatelené strany boli pripravené na posledný stret.

Úsvit predznamenal skazu

S prvými lúčmi sa nad hlavným mestom Západozeme rozpútala vojna, akú svet doteraz nevidel! Ešte stále sebavedomá Cersei spokojne sledovala svoje dobre „obrnené“ mesto a vernú armádu pripravenú ochrániť ju. Euron Greyjoy mal jedinú úlohu, zostreliť z mora Daenerys a jej posledného draka. Práve ona s Drogonom boli najväčšou hrozbou, ktorá mohla pomyselné misky váh prevážiť zlým smerom.

Z jasnej oblohy sa znieslo peklo, Drogon nedal flotile s dračími kušami šancu. Ako prvá ľahla popolom. Kým Daenerys eliminovala dračiu smrteľnú hrozbu, pred hradbami proti sebe stáli jej vojská a jej protivníčky. Zlatá armáda mala byť devízou Cersei, Drogon ju rozprášil v priebehu sekúnd a Daenerysine vojská na čele s Jonom Snehom jej zasadili poslednú ranu. Tyrion sa však dostal svojej panovníčke pod kožu. Spolu s drakom čakala, kým zaznejú v meste zvony signalizujúce kapituláciu. Kráľovo prístavisko dostalo šancu vyhnúť sa zbytočnému krviprelievaniu a smrti milióny (ne)vinných poddaných, ktorí by si mali uctiť svoju novú kráľovnú.

Legendárna Zlatá armáda mala ochrániť Cersei... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, zlatá armáda, Legendárna Zlatá armáda mala ochrániť Cersei pred zosadením z trónu, drakovi podľahla v priebehu pár sekúnd.

Zrod šialenej kráľovnej

Lenže osamotená dračia kráľovná hnaná smútkom, pocitom zrady a bolesťou nedokázala udržať na uzde svoje emócie a rozpútala ohnivé peklo a nezadržali ani znejúce zvony. Dávna Branova vízia sa splnila a nad mestom sa vznášal drakov tieň, tentokrát však rozosielal už len smrť. Daenerys s Drogonom začali lynčovať ulice mesta a páliť všetko a všetkých bez rozdielu, cestu k trónu sa rozhodla vydláždiť si popolom poddaných.

Práve toto bol moment, keď si Jon uvedomil priepastné rozdiely medzi ním a „jeho“ kráľovnou, pred ktorou pokľakol. Dračia armáda pokračovala vo vraždení aj zbytkov Cerseinej armády, ktorá sa vzdala. Daenerys porušila všetky vojenské, ale aj ľudské zásady, na ktorých postavila víziu svojej vlády. Navyše v horiacich uliciach mesta sa pohybovala Arya s Cleganom. Hrdinka zo Zimohradu chcela naplniť svoj osud, ktorý jej pripomenula Melissandra.

Dračia kráľovná po prvýkrát nedala na názor... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, drogon, drak, Dračia kráľovná po prvýkrát nedala na názor radcov a uskutočnila útok po svojom. Ohňom eliminovala všetkých a všetko.

Šanca na život iba pre vybraných

Jej posledným hrdinským činom mala byť vražda Cersei. Tu sa skrýval jeden z najdojemnejších momentov celej epizódy, keď sa niekdajší nepriatelia stali rodinou. Clegane sa zachoval ako „otec“ a presvedčil Aryu, aby si dala v živote ešte šancu a nezabíjala Lannisterovskú kráľovnú, ale utiekla a zachránila sa. Prekvapujúco poslúchla. Netušila však, že pod kráľovským sídlom sa odohráva masaker znemožňujúci útek.

Jaime musel na ceste za záchranou milovanej sestry zabiť Eurona Greyjoya, pričom ho pri poslednom súboji ťažko zranil. Daenerys s drakom postupne ulicu po ulici ničili celé mesto, ktoré malo odolávalo nepriateľom celé generácie. Príchod draka neprežilo a v priebehu minút bolo zrazené na kolenách. Jeden drak dokázal zlynčovať státisíce ľudí a zlyhalo všetko, v čo Cersei dúfala, že ju ochráni. Po prvýkrát sa na jej objavil srdcervúci plač a strach o život.

Daenerys neustála v skúške presvedčenia. Spolu... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, drogon, kráľovo prístavisko, Daenerys neustála v skúške presvedčenia. Spolu s drakom Drogonom vypálila hlavné mesto Západozeme do základov.

Boj nenávidených bratov

Pri jej záverečnom úteku sa zoči-voči stretol Clegane a jeho brat Hora. Diabolský radca Qyburn zomrel rukou kráľovninho osobného strážcu a Cersei už sama utekala do útrob svojej bašty, kde dúfala, že nájde únikovú cestičku. A našla ju. Čakal ju tam jej verný a milujúci brat Jaime.

Smrť najväčších nepriateľov

Ich koniec bol epický. Cersei síce nezomrela osamotená, ale v náručí toho, ktorého milovala najviac. Spolu s Jaimem ich zasypali ruiny vlastného kráľovstva, ktoré chceli vybudovať pre svoj rod, pre svoje deti. Clegana čakal posledný stret s nenávideným bratom, ktorého nebolo možné zabiť. Jedinou možnosťou bolo hodiť sa s ním do dračích plameňov.

Tyrion zlyhal. Nedokázal zabrániť zničeniu... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, tyrion, Tyrion zlyhal. Nedokázal zabrániť zničeniu Kráľovho prístaviska.

Vyšinutá Daenerys pokračovala v ničení a vraždení aj napriek tomu, že mesto vypálila do základov, jej bezpodmienečne verná armáda Dothrakiov a Nepoškvrnených vraždila ženy, deti, chorých, slabých, všetkých obyvateľov mesta, ktoré slúžilo Cersei. Medzi nimi pobehovala Arya zúfalo snažiaca sa uniknúť a prežiť. Takéto peklo nezažila ani na Zimohrade, pričom videla a uvedomila si hrôzy, ktoré Daenerys spôsobila, pričom ešte nedávno bojovali bok po boku.

Niekdajší spojenci sa musia postaviť proti... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, jon, Niekdajší spojenci sa musia postaviť proti sebe. Daenerys vidí zradu vo svojej láske - Jonovi.

Šialené zvraty

Hra o tróny má za úlohu povedať ešte jeden príbeh, ten úplne posledný. Šiesta epizóda dá bodku za celým krvavým bojom. Kto nakoniec nastolí mier v Západozemi? Po udalostiach z piatej epizódy je jasné, že seriál dokázal znova nemožné a predviedol dejové zvraty a kotrmelce, ktoré si nikto pred začiatkom poslednej série netrúfol ani vysloviť. Majstrovské dielo z pera Georga R.R. Martina preskupilo sily úplne inak. Zdanlivo najväčší nepriatelia, šokujúco, padli pomerne rýchlo a to najväčšie zlo sa skrývalo v radoch tých, ktorí po celý čas boli na strane dobra.

Prahnutie po moci, uznaní, ale aj zrada, intrigy a vidina neustáleho ohrozenia na živote si kruto vybralo daň hlavne na Daenerys, ktorá mala byť svetlom v tme. Ukázalo sa, že práve ona je tou, ktorá priniesla do krajiny nekonečné utrpenie a smrť.

Zlomená Daenerys zostala na svojom kamennom... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, daenerys, emilia clarke, Zlomená Daenerys zostala na svojom kamennom tróne osamotená. Cestu na Železný trón sa rozhodla vydláždiť si smrťou.

Verdikt

Na piatu epizódu pred jej vysielaním lákala aj samotná herečka Emilia Clarke (Daenerys), jej odkaz pre fanúšikov znel jasne – zožeňte si tie najväčšie obrazovky, táto epizóda bude obrovská. A bola. Do vrecka schovala aj bitku o Zimohrad, boj ľadového a ohnivého draka, smrť Nočného kráľa. Teraz sa v plnej kráse ukázal dôvod, prečo filmári v Belfaste postavili falošný chorvátsky Dubrovnik. Túto epizódu režíroval opäť Miguel Sapochnik, rovnako ako tretiu časť.

Trailer k poslednej epizóde Hry o tróny.

Znova sa ukázalo, že je to majster v stvárnení skazy. Remeselne táto epizóda patrila opäť k špičke a posunula kvalitatívnu latku do nedosiahnuteľných výšin pre ostatné seriály. Takmer 80-minútová epizóda drvivú väčšinu ukazovala drancovanie, ničenie, smrť celého mesta a jeho obyvateľov. Fanúšikom sa splnil ďalší sen a videli, ako vyzerá dokonalé majstrovské dielo, kde nechýbajú bezchybné špeciálne efekty, ale aj silné príbehy postáv, pričom mnohé z nich dostali nečakané konce.

Hra o tróny s úplne poslednou epizódu vstupuje na úplne neznáme územie. Zostali len preživšie postavy, ktoré kedysi bojovali bok po boku, teraz stoja proti sebe. Jedno je isté. Súčasný stav s víťazstvom Daenerys nie je konečný a niekdajší spojenci a priatelia stoja proti sebe a čaká ich posledné krviprelievanie.

Fanúšikovia sa rozlúčili s týmito postavami: Varys, Euron Greyjoy, Harry Strickland, Cersei Lannister, Jaime Lannister, Qyburn, Sandor Glegane, Gregor Clegane (Hora), plus tisíce poddaných v Kráľovom prístavisku.

Zrodila sa najväčšia hrozba - šialená kráľovná.... Foto: HBO
Hra o tróny Zrodila sa najväčšia hrozba - šialená kráľovná. Doteraz boli všetci v omyle, že ňou bola Cersei Lannister.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Hra o tróny #Game of Thrones #oseriáloch