Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Hra o tróny sa nevyhráva silou, ale intrigami! Až teraz nastanú krvavé zvraty

Už o pár hodín sa ôsma séria Hry o tróny prehupne do svojej druhej polovice a samotné finále seriálu sa nezadržateľne blíži. Bodka sa odvysiela 19. mája.

05.05.2019 07:00
hra o tróny, game of thrones, cersei, euron, Foto:
Prichádza druhá polovica poslednej série, ktorej bude kraľovať Cersei Lannister a jej boj o Železný trón.
debata

Pre HBO bola minulotýždňová epizóda zlomom. Okrem toho, že zlomila všetky doterajšie rekordy v sledovanosti, pozrelo si ju celkovo 17.8 milióna divákov (údaje sú len z USA počas live televíznej premiéry, čísla z celého sveta sú vyššie), bola prvou, ktorou sa začalo vysielanie extra dlhých častí. Epizóda s názvom The Long Night mala 82 minút a bola nielen najdlhšia z celej záverečnej série, ale s finále 7. série sú najdlhšie epizódy v celej histórii seriálu.

Zostávajúce tri epizódy budú mať 78, 80 a 80 minút a podľa tvorcov budú tvoriť ucelený príbeh, ktorý však vstupuje do neprebádaných vôd. Tvorcovia s udalosťami z tretej epizódy opäť dokázali, že vedia robiť nečakané zvraty a zabití Nočného kráľa Aryou sa ukončila osemročná zápletka s najväčšou hrozbou Západozeme. Ľadový nepriateľ padol. Vďaka tomu, že producenti vsugerovali fanúšikom pocit, že práve tu sa skrýva pointa seriálu, si mysleli, že smrť Nočného kráľa nastane na úplnom konci seriálu. Omyl!

Ako sa ukázalo, že krvilačné ľadové mŕtvoly boli najväčšou hrozbou Západozeme, no nie tou najnebezpečnejšou. Najväčšie zlo je stelesnené v podobe Cersei Lannister, ktorej majstrovský plán, ako sa udržať na Železnom tróne vychádza do posledného detailu. Hra o tróny sa predsa nevyhráva na bojovom poli a silou, ale premyslenými intrigami v pozadí.

Hlavu fanúšikom poriadne zamotali nielen tvorcovia, ale aj zverejnený trailer k 8. sérii. Po odvysielaní tretej epizódy sa ukázalo, že všetky použité zábery boli len z prvých epizód. Prichádzajúce trojdielne vyvrcholenie je preto ešte viac opradené rúškom tajomstva. Vyšiel im ďalší prefíkaný ťah.

Navyše ukončením dejovej línie s armádou mŕtvych a Nočným kráľom zmietli zo stola všetky špekulácie a teórie o pôvode Nočného kráľa a pozornosť obrátili na boj výhradne vo svete živých. Hra o tróny sa teraz pred koncom predvedie v tom, čo jej išlo najlepšie počas prvých sezón. Možno nebude ohurovať veľkolepými bitkami, ale potichu sa vkradnú premyslené dialógy a „doťahovačky“ medzi postavami, ktoré môžu skončiť šokujúcimi úmrtiami.

Prečítajte si recenziu tretej epizódy Hry o tróny v článku: Hra o tróny priniesla krvavé jatky, smrť, temnotu a absolútny nečakaný zvrat

Cersei si holduje v symbolických formách zabíjania a ako neraz povedala, že pre každého z jej nepriateľov Severu má pripravenú alternatívu, ako ho vyprevadiť zo sveta. Veď len v prvej epizóde dala Bronnovi kušu, aby zabil jej oboch bratov, ktorí sa jej obrátili chrbtom. Jej pohŕdanie si najviac „užíva“ Daenerys, pre ktorú má údajne prichystanú špeciálny plán. Ale aj ten najlepší stratég sa môže zmýliť.

Navyše je tu proroctvo hovoriace, že práve Cersei zomrie krutou smrťou, aktuálne to vyzerá tak, že padne rukou Arye. Vražedná kráľovná sa však môže prepočítať, keďže netuší o pravom pôvode Jona Sneha. Hlavní hrdinovia síce prežili obrovskú vojnu o Sever, avšak až teraz budú ohrození na živote ako nikdy predtým. Práve nadchádzajúce epizódy zrejme prinesú tie najväčšie zvraty, ktoré budú vyrážať dych.

A nebude chýbať ani bombastická akcia. Síce bitka o Zimohrad sa nakrúcala 55 nocí a celkovo 11 týždňov, ale dlhé týždne filmári nakrúcali aj vo „falošnom Dubrovniku“, ktorý si filmári postavili v Belfaste. Drogon a Rhaegal poriadne „podkúria“ Cersei a Kráľovo prístavisko čaká ohnivé peklo.

Postavy z 8. série Hry o tróny Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Varys (Conleth Hill) v 8. sérii Hry o tróny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hra o tróny #Game of Thrones #oseriáloch