Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Robia to televízie zámerne? Premiéru Hry o tróny niektorí videli skôr

Hra o tróny je najsledovanejším, najkomentovanejším, najviac nelegálne sťahovaným a najviac atakovaným seriálom zo strany hackerov. Prvá epizóda vysielaná v nedeľu (u nás z nedele na pondelok) sa nevyhla individuálnym zlyhaniam.

18.04.2019 07:00
hra o tróny, game of thrones, 8 séria, posledná... Foto:
Isaac William Hempstead ako Bran Stark v 8. sérii Hry o tróny.
debata

Vyvstáva otázka, či to jednotlivé platformy robia naschvál, aby si zabezpečili publicitu, predsalen aj negatívna reklama je reklama alebo ide zlyhanie vybraných jednotlivcov. HBO dlhé mesiace tajilo všetky detaily o poslednej sérii a investovalo milióny dolárov do bezpečnostných opatrení pri samotnom nakrúcaní, ale aj po ňom, aby eliminovalo útoky hackerov.

Tí svoju silu ukázali v roku 2017, keď sa vysielala siedma séria a tá sa stala symbolom najrozsiahlejším útokov. Podarilo sa im zverejniť predčasne hneď dve epizódy zo siedmich a zároveň sa im podarilo nabúrať do interných databáz HBO a získali citlivé informácie nielen o hercoch.

O to väčšia pozornosť a ostražitosť je venovaná poslednej sérii, ktorá má byť míľnikom v televíznej zábavy. Televízia pri poslednej šestici zašla až tak ďaleko, že mnohí hovoria o paranoidnom jednaní. Jednotlivé epizódy nie sú prístupné pre novinárov, ktorí zvyčajne mali nové epizódy v predstihu, aby mohli pripraviť recenzie, články s reakciami, rozhovory. Vopred sa neprezrádzajú názvy jednotlivých epizód a načas si dávajú aj fotky priamo z epizód.

Aj napriek tomu došlo k úniku. Internetová služba DirectTV v nedeľu sprístupnila svojim užívateľom prvú epizódu o štyri hodiny skôr, ako ju odpremiérovalo HBO. Služba, ktorá patrí pod krídla korporácie AT&T prišla so šalamúnskym vysvetlením.

„Vyzerá to tak, že náš systém sa nevedel dočkať, rovnako ako my, Hry o tróny a dal chybne prístup vybraným užívateľom k prvej epizóde predčasne. Okamžite, ako sme sa to dozvedeli, došlo k náprave,“ znie v oficiálnom stanovisku.

Otázkou zostáva, či ide o skutočne o nehody alebo cielené zlyhania. Pri tak exponovanom obsahu, akým Hra o tróny bezpochyby je a panujú prísne bezpečnostne opatrenia, je celkom nepochopiteľné, ako môže dôjsť k daným zlyhaniam. Len máloktorý program si vyžaduje podobné opatrenia a je v záujme každého vysielateľa rešpektovať pokyny.

Ani tento fakt neovplyvnil rekordnú sledovanosť prvej epizódy. Nateraz sa darí udržať aj zostávajúce epizódy v tajnosti a HBO neavizovalo žiadny hackerský útok s úmyslom ukradnú ich.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hra o tróny #Game of Thrones #oseriáloch