Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ďalší dôkaz, ktorý potvrdzuje pravidlo. Seriál je opäť lepší ako filmy!

Keď sa na jeseň 2017 po rokoch objavil nový seriálový Star Trek s podtitulom Discovery, bola to udalosť. V januári 2019 streamovacia spoločnosť CBS All Access priniesla už druhú sériu, ktorá sa pokúsila nadviazať na megaúspech svojej predchodkyne a všetko nasvedčuje tomu, že sa jej to aj podarilo.

05.04.2019 07:00
star trek, star trek discovery, discovery, Foto:
Druhá séria je iná, v tom najlepšom slova zmysle. Diváci sa dočkali klasickej sci-fi drámy a putovania vesmírom. Niečo také na obrazovkách chýba.
debata

Star Trek: Discovery na prvý pohľad priniesol nový, svieži a najmä moderný pohľad do notoricky známeho univerza, čo pre niektorých skalných fanúšikov bolo sklamanie. Pre tých menej ortodoxných to však je oku lahodiaci zážitok plný spektakulárnych vizuálnych efektov, zaujímavých epizód a odkazov na predchádzajúce seriály.

Prvá séria mala jednoznačnú úlohu – zaujať a presvedčiť všetkých fanúšikov, aby seriál sledovali. Podporiť ich v tom mal samotný príbeh. Vojna s Klingónmi a potom cestovanie do alternatívnej reality ponúkli zápletky, ktoré jednoducho ani nudné byť nemohli. Všetko bolo podporené spomínanými efektami, tie predčili svojou kvalitou aj veľkorozpočtové filmy. Úspech sa dostavil a príbeh o posádke vesmírnej lode Discovery si vydobyla miesto pod slnkom a v galaxii.

Na pokračovanie si bolo nutné počkať o čosi dlhšie, ako býva zvykom. Aj CBS All Access je podobne ako Netflix zástancom kvality a preto nebazíruje na jednej sérii ročne. Tvorcovia majú viac času ako v štandardnej televízii na prípravu nových epizód. Navyše vzhľadom na omnoho náročnejšiu produkciu a aj postprodukciu sa premiéra posunula na začiatok tohto roka. A oplatilo sa počkať.

Druhá séria je iná ako jej predchodkyňa. Tvorcovia dali zbohom vojnám, rôznym medzihviezdnym konfliktom a prišli s novým príbehom, ktorý je nemenej zaujímavý. Teraz, keď majú zaručenú pozornosť divákov, mohli sa vrhnúť sa zápletku a spracovanie, ktoré sa viac podobá klasickým sci-fi seriálom a teda cestovaniu vesmírom, objavovanie nových svetov a postupne sa prepracovať k pointe celého príbehu. Ten je, ako inak, apokalyptický. Napriek tomu neomrzí.

K posádke lode Discovery sa od začiatku novej série pridal Christopher Pike, ktorý si odskočil z Enterprise, aby našiel Spocka a zároveň rozlúskol vesmírnu záhadu siedmich signálov z rôznych kútov galaxie. Začal sa tak naháňačka na mačku a myš s cieľom rozlúštiť odkazy, ktoré za sebou zanecháva nedostihnuteľná entita – Červený anjel. Signály z planét nie sú vybrané náhodne, každá zástavka lode Discovery má vyriešiť malý kúsok celej záhady a tiež zachrániť danú planétu.

Seriál má už potvrdenú tretiu sériu, premiéry... Foto: CBS All Access
star trek, star trek discovery, discovery, Seriál má už potvrdenú tretiu sériu, premiéry sa dočká zrejme v roku 2020.

Kým sa vesmírna loď skáče po celej galaxii, nepriateľ nezaháľa a snaží sa zabrániť k rozlúšteniu záhady. Pointou nového pokračovania je totiž zničenie inteligentného života v celej galaxii. Kľúčom je práve Červený anjel, ktorý rozosieva omrvinky, aby naviedol posádky k záchrane. Celá skaza sa má odohrať v budúcnosti a jediná záchrana spočíva v súčasnosti.

Star Trek: Discovery dokazuje, že klasický formát sci-fi seriálu, ktorý tak veľmi chýba v ponuke televízie, vie vyzerať moderne, ponúkať vtip, ale aj silné príbehy a pri tom všetkom nenudí. Tvorcovia predvádzajú skvelú a premyslenú prácu. Môžu si už dovoliť rozvíjať aj vedľajšie postavy a sem-tam ich povystrčiť do popredia, kým ťahúni si môžu aj vydýchnuť.

Zároveň sa nikdy sa netajili tým, že chcú rozšíriť toto univerzum a práve Discovery má byť odrazovým mostíkom pre ďalšie spin-off seriály. Potvrdená je príprava seriálu o pokračovaní príbeh kapitána Picarda v podaní Patricka Stewarta, ale aj ambiciózný seriál o tzv. Oddieli 31. Ten sa predstavil práve v aktuálnej sérii Discovery.

Ide o akúsi tajnú službu, ktorú Federácia založila, aby sa posádky malých lodí pohybovali na hrane zákonov a vykonávali operácie, do ktorých sa oficiálne lode nemôžu zapojiť, aby sa znova v galaxii nerozpútala vojna medzi rasami. Práve tento seriál by mal odštartovať skôr ako ten o Picardovi. Discovery má už potvrdenú aj tretiu sériu a spolu s ňou diváci dostanú prvý spin-off o Oddieli 31 v hlavnej úlohe s Michelle Yeoh (Philippa Georgiou), ktorá patrí medzi top charaktery.

Herečka Michelle Yeoh sa dočká vlastného Star... Foto: CBS All Access
star trek, star trek discovery, discovery, michelle yeoh, Herečka Michelle Yeoh sa dočká vlastného Star trek seriálu, premiéru by mal súbežne s treťou sériou Discovery.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Star Trek #oseriáloch #Star Trek: Discovery