Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Prima Plus nemôže ponúknuť Slovákom svoj najnovší hit, nádej je inde

Česku vládnu Čierne vdovy! Moderne nakrútená miniséria, aj s Luciou Siposovou, týždeň, čo týždeň prilákala k obrazovkám milión divákov. Ešte pred premiérou bolo jasné, že slovenská mutácia Prima Plus tento seriál neuvedie.

28.03.2019 07:00
čierne vdovy, lucia siposová, jitka čvančarová,... Foto:
Čierne vdovy ovládli české obrazovky. Zľava: Lucia Siposová, Jitka Čvančarová, Jana Plodková.
debata (4)

Bizarná situácia s českými komerčnými stanicami na Slovensku mala za následok vznik ich slovenských mutácií, ktoré vysielajú značne obmedzené množstvo premiérovej pôvodnej tvorby. Gro vysielacej štruktúry tvoria reprízy starých relácií. Celá táto situácia, údajne, vznikla pre vysielacie práva, ktoré si jednotlivé stanice kupujú pre svoje programy a tie sú určené len pre územie danej krajiny.

Vzhľadom na to, že české stanice donedávna šírili všetky operatóri, tak si Slováci vybudovali silný návyk a sledovanosť bola pomerne vysoká. Aktuálny stav je pre slovenských divákov mimoriadne nepriaznivý a prinútil ich prestať sledovať české programy ponúkané Prima Plus alebo Nova International.

Ukážkovým príkladom je aj seriál Čierne vdovy z dielne televízie Prima, ten už niekoľko týždňov valcuje nedeľné rebríčky sledovanosti. Seriál je o trojici žien, ktoré si navonok žijú bezstarostným a ukážkovým životom, v ktorom ich manželia zarábajú a oni si užívajú blahobyt. Háčik je v tom, že všetky sú nešťastné, pretože sebavedomí muži si z nich spravili len ozboby. Pohŕdajú nimi, ponižujú a berú ich len ako povinnú súčasť života.

Tomuto správaniu správia rázny koniec zúfalé ženy, z ktorých sa stanú čierne vdovy. Jediným vyslobodením z tejto mizérie spočíva v hromadnej vražde. Chce to dokonalý plán a dokonalé herecké výkony, aby na nich nepadol ani tieň podozrenia. Kto by predsa podozrieval úbohé manželky, ktoré si očividne žili nad pomery a dobrí muži sa o ne ukážkovo starali. Motív teda neexistuje.

Prečo teda Prima Plus nemôže vysielať Čierne vdovy na našom územi? Vysvetlenie poskytol za televíziu Prima Filip Roháček. „Nakoľko ide o adaptovaný licencovaný formát (fínsky Mustat lesket), pri ktorom disponujeme licenciou len pre Českú republiku. Práve tento fakt nás preto limituje pri nasadení na Slovensku. Hlavným cieľom kanálu Prima PLUS je prinášať na slovenské obrazovky pôvodnú tvorbu skupiny Prima a prípadné akvizičné licencované tituly zvažujeme s ohľadom na divácky záujem i možnosti kanálu.Podobné licencované formáty, ako v tomto prípade, sú samozrejme vždy najmä v záujme hlavných domácich vysielateľov na danom trhu. Či zvažujú jeho využitie, či už vlastnou adaptáciou alebo nákupom inej zahraničnej adaptácie, je samozrejme najmä otázkou na nich,“ uzavrel.

Najbližšie má na Slovensku televízia JOJ, ktorá s televíziou Prima aktívne spolupracuje nielen pri tvorbe Česko Slovensko má talent. Práve tu svitá nádej, že seriál preberie práve Jojka, ktorá nedávno uviedla aj Most! z dielne Českej televízie. Hovorkyňa televízie Lucia Kulihová má pre Slovákov jasný odkaz, ktorý poteší. „Seriál Čierne vdovy sa nám páči a mali by sme oň záujem. O ďalších podrobnostiach budeme divákov včas informovať“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Lucia Siposová #televízia JOJ #Prima PLUS #oseriáloch #Čierne vdovy