Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Jojka odvysiela unikátny dokument o Slovákovi, ktorý 'lovil' Eichmanna

Televízia JOJ po posilnení svojej druhej stanice Plus, ktorá je od januára filmová, už vo štvrtok večer ponúkne exkluzívny a ojedinelý dokumentárny film o pozadí súdneho procesu s nacistickým pohlavárom Adolfom Eichmannom.

14.03.2019 07:00
jozef klein, Foto:
Jozef Klein v dokumente Uniesol som Eichmanna otvorí svoju trinástu komnatu.
debata

Zaujímavosťou dokumentu Uniesol som Eichmanna je, že na tajnej operácii sa podielaľ aj Slovák – Jozef Klein. Do akcie ho zapojil priamo šéf Mosadu Iser Harrel. Jozef „Joe“ Klein mal špeciálne poslanie. Musel zabezpečiť lietadlo a vymyslieť plán, ako Eichmanna prepašujú do Izraela. Celá akcia sa odohrávala v Buenos Aires.

Výnimočnosť dokumentu podčiarkuje fakt, že ide jediný rozhovor, ktorý Jozef Klein dal pre televíziu. O týchto časoch totiž nezvykol o tom hovoriť a táto téma bola akousi jeho trinástou komnatou.

Jozef „Joe“ Klein mal veľa dôvodov, prečo sa zúčastniť tajnej operácie proti Eichmannovi. On sám prežil holokaust a zverstvá druhej svetovej vojny mu vzali najbližších. Prežil len jeho otec.

Narodil v roku 1929 v obci Lekýr (Hronovce) na západnom Slovensku. V roku 1944 ho spolu s rodičmi a dvoma mladšími súrodencami deportovali do nacistického koncentračného tábora v Osvienčime. Jeho matka, sestra a brat skončili v plynovej komore.

Po druhej svetovej vojne sa vysťahoval s otcom do Izraela, kde slúžil u vojenského letectva. Neskôr pracoval pre izraelskú leteckú spoločnosť El Al v New Yorku, odkiaľ bol vyslaný do Argentíny, aby pomohol uniesť zločinca Eichmanna.

Neopakovateľnú spoveď uvedie Pluska už vo štvrtok o 22:20.

Na archívnej snímke z roku 1962 architekt... Foto: TASR/AP
Izrael Nemecko vojna holokaust SS Eichmann archív Na archívnej snímke z roku 1962 architekt holokaustu a bývalý dôstojník SS Adolf Eichmann na súde v Jeruzaleme. Eichmann z vojnového Nemecka utiekol do Argentíny, kde ho vypátral a chytil Mosad, a potom ho previezli do Izraela. Tam ho odsúdili na smrť obesením.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízia JOJ #Adolf Eichmann #oseriáloch