Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zničí Netflix verejnoprávne médiá? Británia hlási prvé problémy

Britská televízia prišla počas uplynulého roka o 860-tisíc platcov. Briti dávajú stále viac pred verejnoprávnou BBC prednosť streamingovým službám typu Netflix a Amazon Prime a z platenia televíznych poplatkov sa odhlasujú, napísal denník The Times.

09.02.2019 07:00
debata (3)

Koncesionárske poplatky platia v Británii podľa týždenníka Der Spiegel iba tí, ktorí vlastnia televízor, alebo sú registrovanými používateľmi webovej stránky iPlayer, kde si relácie BBC môžu kedykoľvek prehrávať.

Televíziu vlani odhlasovali v priemere až 2 300 Britov denne a celkový počet odhlásení prvýkrát po piatich rokoch stúpol. Hoci niektorí prestali platiť napríklad aj z dôvodu, že sa sťahovali do spoločnej domácnosti s partnerom, ktorý už má prihlásený televízny prijímač.

Internetovú televíziu má predplatenú už 9,78 milióna Britov. Predplatné Netflixu, Amazon Prime alebo televízie Now TV vlastní viac ako 40 percent britských domácností. Netflix a Amazon Prime Video plánujú vďaka vyšším príjmom z predplatného investovať miliardy do pripravovaných programov.

Aktuálne, od januára, na Netflixe hviezdi britský seriál Sex Education, ktorý si za prvý mesiac od sprístupnenia pozrelo viac ako 40 miliónov užívateľov.

Peniaze naopak začínajú chýbať verejnoprávnemu médiu. Ročný poplatok za televíziu je v Británii podľa týždenníka Der Spiegel 150,50 libry. Ten je hlavným zdrojom jej príjmu. Základné predplatné Netflix stojí 5,99 libry mesačne, teda 72 libier ročne.

Dnešní britskí násťroční a mladí ľudia do 25 rokov televíziu sledujú asi o 40 percent menej, než tomu bolo ešte pred siedmimi rokmi, uviedol v lete spravodajský web BBC. Vo vekovej skupine nad 65 rokov sa neukázala žiadna zmena. Seniori v Británii sa na televíziu pozerajú v priemere viac ako 5,5 hodiny denne – presne 343 minút.

Na Slovensku je situácia v tomto smere iná. Platenie koncesionárskych poplatkov sa viaže na elektrickú zásuvku, preto podobná situácia ako v Británii nenastane.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #oseriáloch