Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Diváci zabudli na nenávidného herca. Podceňovaný seriál šokujúco prekvapil

Pôvodne sa zdalo, že novinka The Rookie má vopred prehratý boj o priazeň „vďaka“ pošramotenej povesti hlavného predstaviteľa Nathana Filliona. Ten sa pred pár rokmi, keď sa veľmi turbulentne končil Vtierka Castle, ukázal ako mimoriadne netímový hráč a neváhal hodiť cez palubu nielen svoju dlhoročnú kolegyňu Stanu Katic, ale vehementne sa snažil o to, aby seriál pokračoval v oklieštenej podobe a on by – samozrejme – bol v centre pozornosti.

16.01.2019 07:00
debata
Diváci už zabudli na Vtierku Castla, zo seriálu... Foto: ABC
rookie, nathan fillion, Diváci už zabudli na Vtierku Castla, zo seriálu The Rookie sa stala jedna z najlepších noviniek.

Nakoniec televízia ABC po protestoch divákov Castla poslala po ôsmich rokoch do výslužby a Fillion sa načas stratil z obrazovky, keďže si veľa fanúšikov poštval proti sebe. Tvorcovia Castla však naďalej dostali štedrý priestor a napríklad tento rok v lete priniesli odľahčenú kriminálku Take Two (Vtierka Sam), ktorá obsahovo vykradla Castla a dožila sa len jednej série a nedávno sa dokonca tento seriál začal vysielať aj na Slovensko.

Väčšiu pozornosť však pútal návrat Filliona na obrazovky. Televízia usúdila, že po viac ako dvoch rokoch nastal ten správny čas herca vrátiť a samozrejme pod taktovkou overených producentov. Tí konečne dali zbohom detektívnej šablóne a predstavili nový formát, hoci sa zločinu vzdať nevedia.

The Rookie sa predstavil v polovici októbra a medzi divákov vstupoval len veľmi opatrne.

Predsalen diváci majú v niečom krátku pamäť, čo sa týka škandálov, tam ich antipatie pretrvávajú dlhšie. Pôvodne to vyzeralo tak, že The Rookie bude ďalší policajný seriál do počtu a neprinesie nič výnimočné, len klasické epizódy plné jednorázových prípadov. Lenže producenti spravili veľmi dobre, že sa oslobodili od Castla a vytvorili seriál, ktorý po prvých epizódach poriadne prekvapil. V tom najlepšom slova zmysle.

Podceňovaný seriál veľmi rýchlo ukázal, že má obrovský potenciál a patrí medzi najlepšie novinky tejto sezóny. Príbeh je o štyridsiatnikovi Johnovi Nolanovi (Fillion), ktorý po rozvode ocitol v osobnostnej kríze a po prepade banky, kde bol za hrdinu si uvedomil, že práce cesta policajta by mohla byť tá pravá. Problém však je jeho vek. Policajnú akadémiu prešiel ako premiant a spolu s dvoma mladými kolegami prichádza na policajnú stanicu v Los Angeles, kde musí absolvovať dlhý tréning v teréne, kým sa z neho stane plnohodnotný ochranca.

Príjemné prekvapenie

The Rookie svojim spracovaním pozitívne prekvapuje, Nolan je síce hlavná postava, dostatočný priestor dostávajú aj jeho kolegovia a divák tak veľmi rýchlo spoznáva aj ostatné charaktery, cez prísnych nadriadených, chápajúcej policajnej kapitánky, ale aj mladých kadetov. Každá epizóda je zbesilá jazda, kde je využitá každá minúta a divák sa nemá čas nudiť. Mieša sa akcia plná policajných naháňačiek, prepadov, pouličných strieľačiek, ale aj rôznych bizarných prípadov, ktoré len podčiarknu autenticitu každodenného života v uliciach.

Príbehy nie sú vôbec odtrhnuté od reality, práve naopak. Vďaka tomuto seriálu môžu diváci vidieť uveriteľné situácie každodenného života obyčajných ľudí a ako nebýva zvykom, svet bohatých v tomto seriáli nemá miesto.

Veľmi dobre sú vykreslené a prepracované jednotlivé charaktery, ktoré proste bavia. Nadriadení sú voči zelenáčom neraz neprimerane prísni, niekedy zmierliví, snažia sa ich tvrdou cestou pripraviť na ešte tvrdšie podmienky v uliciach. Hlavnému hrdinovi je neustále vyčítané, že je už starý na túto prácu a nemá šancu prejsť výcvikom, čo ho ešte viac motivuje, aby sa vzoprel zabehnutému systému.

Zaujímavosťou je, že keby sa mal tento seriál posudzovať podľa úvodnej epizódy, tak by veľa fanúšikov nepozbieral. Paradoxne pilotná epizóda, ktorá má „namotať“ čo najviac divákov príliš nenadchla. Avšak s každou pribúdajúcou epizódou išla kvalita strmhlav nahor a The Rookie sa stal synonymom nečakanej seriálom „namotávky“.

Televízii ABC vyšiel risk s návratom herca, ktorý sa divákom mierne povedané sprotivil. Výkon je síce od začiatku stabilný, no nedosahuje žiadne rekordné hodnoty, zrejme je to daň za veľmi pomalé odpúšťanie. Pravidelne si počas jesene seriál pustilo päť miliónov divákov, čo nie je žiadne terno. Nič to nemení na fakte, že televízia seriálu verí a chce ho silou mocou udržať v povedomí, keďže podobné spracovanie je naozaj osviežujúce. Stihla už úvodnú trinásťdielnu sériu predĺžiť na rovnú dvadsiatku. Bude zaujímavé sledovať či sa podarí udržať záujem a bude nasledovať aj objednávka na ďalšiu sériu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #Nathan Fillion #The Rookie