Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Bebjak: Trhlina nesie v sebe tajomstvo, zaslúžila si filmové spracovanie

Vo štvrtok do slovenských kín dlhoočakávaný film Trhlina, ktorá vznikla na základe bestselleru Jozefa Kariku. Pre našinca bude stretnutie s Trhlinou niečím novým, keďže na Slovensku nemá tradíciu mysteriózny triler. O zákulisí filmu a nielen o ňom sme sa rozprávali s režisérom Petrom Bebjakom.

22.01.2019 07:00
Peter Bebjak Foto: ,
Režisér Peter Bebjak.
debata (6)

Na začiatok si povedzme, prečo práve Trhlina bola tým pravým materiálom na sfilmovanie?

Pretože je naša. Hovorí o prostredí, ktoré sa nachádza hodinu od Bratislavy, nesie v sebe tajomstvo a hrá sa s pravdou a fikciou.

Kedy a ako vznikla myšlienka sfilmovať Trhlinu?

Po prečítaní knihy sme boli rozhodnutí , že je to kniha, ktorá má potenciál a zaslúži si audiovizuálne spracovanie. Ale neboli sme rozhodnutí či z toho robiť film, alebo seriál. Koľko trvala príprava, nakrúcanie. Samotná príprava, bez písania scenárov, trvala približne 4 mesiace a nakrúcanie od decembra do marca – celkovo 21 filmovacích dní.

Video

Mali ste vopred vytypovaných hercov? Ako prebiehal výber jednotlivých postáv, predsalen je to mix známych a menej známych tvárí. Jozef Karika bol veľmi spokojný s výberom hercov do jednotlivých postáv…

Tomáša Maštalíra sme mali vytypovaného medzi prvými. Ostatné postavy sme riešili cez casting. Bolo dôležité, aby spoločne ladili, aby sa dokázali vzájomne provokovať, inšpirovať – aby boli skvelí herci.

Trailer za mesiac videlo takmer 80-tisíc ľudí, čo je veľký úspech. V počte zhliadnutí Trhlina ľahko porazila aj tie najväčšie zahraničné blockbustery. Dáva vám to nejaké istoty, že film/seriál bude mať úspech?

To nemáte nikdy. Prvý víkend ukáže ako je Trhlina pre divákov zaujímavá.

Nie je to priveľký tlak/diskomfort pre režiséra vedieť už pri nakrúcaní, že Trhlina na seba púta pozornosť a ľudia očakávajú niečo špeciálne a neúspech sa nepripúšťa…

Neriešili sme to pri natáčaní, pretože vtedy Trhlina nebola až taký bestseller. Jednoducho sme nakrúcali to, čo sme chceli. A chceli sme urobiť to najlepšie, čo bolo v daných podmienkach možné zrealizovať.

Trhlina je založená na desivej záhade a určite sa každý pýta či sa niekto nestratil. Predsalen, byť na mieste v tom období, nemali ste pocit, že je niečo „vo vzduchu“ navyše? Veríte tejto záhade?

Pre nás to bola práca. Keď máte kolektív 40 ľudí nepredpokladáte, že sa všetci naraz stratia v časopriestore. (smiech) Ale pár jednotlivcom to v niektorých chvíľach nebolo zrovna príjemné. Ale nikto sa nestratil. A či verím tejto záhade? Verím, že takéto príbehy sú dôležité – tak ako rozprávky. Majú za cieľ poučiť a pobaviť.

Trhlina Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Záber z filmu Trhlina.

Trhlina bude špeciálna aj tým, že pôjde do TV ako miniséria, teda objavuje sa nový model vysielania, keď vstupuje komerčná televízia ako partner. Je toto akási predzvesť trendu v SR, ako zabezpečiť do filmu seriálu viac peňazí, tým pádom možnosť priniesť nové žánre, nové príbehy, ktoré budú mať väčšiu šancu na divácku odozvu, keďže budú uvádzané v kine a následne v televízií?

To by bolo super, keby sa televízny trh otvoril novým možnostiam a hľadal by nové cesty k divákovi, tak ako to už robí slovenský film. A ak by k tomu Trhlina pomohla, bol by som veľmi rád.

Video

Trhlina prináša nový žáner na Slovensko – mysteriózny triler, v čom všetkom bude iná ako klasické žánrovky, charakterizujte, nalákajte divákov…

Mysteriózny triler v sebe nesie niečo nereálne, nevysvetliteľné, nadpozemské s kriminálnou zápletkou. Postupne sa dozvedáme, odhaľujeme spolu s hlavnou postavou všetky tajomstvá, ktoré v sebe pohorie Tribeč nesie. Pátrame po nich, až sa sami staneme súčasťou tohto tajomstva.

Bude sa spracovanie líšiť od knihy alebo bude presnou kópiou?

Určite tam budú situácie, ktoré v knihe nenájdete, ale povedali sme si, že je dôležité ponechať do veľkej miery príbeh tak , ako ho čitatelia- diváci poznajú. Ale v rámci dramatizácie sme niektoré motívy pozmenili, upravili.

Budete pokračovať v danom trende? Plánujete sfilmovať aj Priepasť, ktorá má podobný základ ako Trhlina?

Určite chceme pokračovať v začatom trende, ale či to bude Priepasť, alebo nejaký iný titul, to je ešte budúcnosť. Dôležité bude, aby sa Trhlinou otvorili ďalšie možnosti.

Aktuálne nakrúcate film Správa, v ktorom sa otvorí príbeh na veľmi ťažkú tému. V akom štádiu je nakrúcanie, kedy bude premiéra? Prebieha všetko podľa plánov?

V decembri sme dotočili podstatnú časť filmu, odohrávajúcu sa v Osvienčinskom tábore. Postavili sme repliku jedného sektoru na poli za obcou Láb. Ďalšie nakrúcanie nás čaká v marci. Premiéra? Predpokladáme rok 2020.

Jojka schválila tretiu sériu Za sklom, budete jej súčasťou? Táto séria bude asi najkontroverznej­šia, keďže bude inšpirovaná vraždou Jána Kuciaka.

Bol by som veľmi rád, pretože mám tento seriál veľmi rád. V súčasnosti sa píšu scenáre, takže nechcem predbiehať, ale budú určite pre divákov veľmi, veľmi zaujímavé.

Wanda Hrycová ohlásila vznik najdrahšieho seriálu v histórii sr, ktorého ste súčasťou. Bol tento fakt tým, prečo ste kývli na Slovanov? Prezraďte viac o tomto projekte, ak môžete…

Nie peniaze. Bol to fakt, že to pripravuje Wanda a viem, akú má povahu a keď sa do niečoho pustí, tak to chce priviesť do úspešného konca. Hlavne to boli scenáre a štruktúra príbehu, ktorá sa mi veľmi páčila. Niečo nové, niečo v našom teritóriu nevyskúšané.

Aké sú ďalšie Vaše ambície. Čo plánujete alebo by ste chceli sfilmovať, keď dokončíte hore spomenuté projekty? Vyzerá to tak, že najbližšie obdobie sa nebudete nudiť…

Plánov je veľa, teraz mám v príprave projekty, ktoré sa budú realizovať až v roku 2021. Dôležité je však zdravie. Ak bude slúžiť, tak sa budem tešiť z každej novej výzvy.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Bebjak #oseriáloch #miniséria Trhlina