Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Magický seriál nezanecháva len odkaz, chce búrať aj diskrimináciu

Upírske seriály nepovedali posledné slovo, hoci Upírske denníky (The Vampire Diaries) a The Originals svoj posledný príbeh už dávnejšie povedali. Autorka Julie Plec sa svojho rozsiahleho vesmíru nechcela vzdať a už počas poslednej série o Pôvodných upíroch si „nenápadne“ pripravila pôdu pre ďalší spin-off seriál, ktorý je mixom oboch starších seriálových súrodencov.

21.12.2018 07:00
legacies, odkaz, Foto:
Nový seriál Legacies (Odkaz) je mixom Upírskych denníkov a The Originals, chýba mu však čaro pôvodného seriálu.
debata

Novinka Legacies (Odkaz) si vzala to najlepšie z oboch seriálov a predstavila novú generáciu nadprirodzených bytostí, ktoré sú na rázcestí medzi dobrom a zlom a je len na nich, akou cestou sa vyberú. Slovenskí diváci môžu tento seriál vidieť iba s 24-hodinovým oneskorením vďaka HBO. Legacies má ambíciu prilákať nových fanúšikov, ale ponúknuť nostalgiu pre tých, ktorí boli diváci dvoch predchodcov.

Príbeh má pevné základy, oba upírske seriály majú svoju mytológiu, ktorá sa teraz rozvíja do nových podôb a má ambíciu pokračovať v odkaze, ktorý za sebou zanechali. Tvorcovia sa snažia od prvej chvíle „vychytať“ nešváry a v pilotnej epizóde ponúknuť len to najlepšie. To je krv, násilie, ale aj lásku, večný boj medzi dobrom a zlom, ale najmä vštiepiť toleranciu. Hoci je nový seriál plný upírov, vlkolakov, čarodejníc, sú to len skryté asociácie, ktoré podsúvajú mladým divákom problematiku segregácie jedincov, ktorí nezapadajú do šablóny.

Hlavnou postavou je Hope Mikaelson (Danielle Rose Russell), ktorá nie je neznáma postava pre tých, ktorí sledovali The Originals. Takmer dospelá žena, ktorá je jedinou svojho druhu a teda mix vlkolaka, čarodejnice a upíra nachádza po smrti svojich rodičov bezpečné útočisko v Mystic Falls v škole pre nadprirodzené bytosti, ktoré predznamenal záver Upírskych denníkov. Vedie ju Alaric Saltzman, teda dobre známa postava z Upírskych denníkov.

Škola poskytuje úkryt pre mladých jedincov, ktorí tu dostanú vzdelanie, naučia sa ovládať svoje schopnosti a budú pripravení odísť do sveta bez nadprirodzena. Ďalšími postavami sú dvojičky Lizzie (Jenny Boyd) a Josie (Kaylee Bryant), dcéry Alarica Saltzmana. Mladé a mocné čarodejnice, ktoré sú nespútané, ktoré si nesú prekliatie svojich predkov. Do toho vstupuje mladý vlkolak Rafael (Peyton Alex Smith) a jeho kamarát Landon (Aria Shahghasemi). Rafael sa pridá na stranu dobra, Landon – prekvapujúco – na opačnú alebo nie?

Počiatočná zápletka je jasne daná. Škola musí zostať ukrytá pred zrakmi bežných smrteľníkov, pričom je v neustálom ohrození. Noví členovia komunity sú vždy rizikom. Etablovaní študenti sú tradičným mixom tých múdrych a spoľahlivých a na druhej strane barikády stoja ich negatívne odrazy. Hope sa zdráha zblížiť, v živote stratila takmer všetko, preto je v úlohe nepochopenej outsiderky. Mladé čarodejnice sú navonok extrovertky a ťahúňmi sociálnych interakcií. Lenže vo vnútri majú problémov viac ako dosť. Zaujímavou voľbou je hlavný záporák seriálu. Landon sa spočiatku javil ako ten správny, záverečný zvrat poriadne prekvapil. Pozitívne.

A práve pozitívnych prekvapení je v Legacies viac ako dosť. Pre tých, ktorí sú skalní fanúšikovia je tu viac ako dosť náznakov a odkazov z oboch seriálov, na druhú stranu pre nových divákov sú tieto asociácie ľahko pochopiteľné a nemusia nutne poznať reálie z Upírskych denníkov a The Originals, pretože sa veľmi rýchlo zorientuje. Dej je zaujímavo rozložený, naznačilo sa niekoľko zaujímavých zápletiek, ktoré bude atraktívne rozmotávať a najmä to nie je otravný teenage seriál, keďže tento prívlastok sa od začiatku ponúkal. Snaha tvorcov posunúť tento žáner vpred je viac ako zrejmá. To, že pozornosť je venovaná mladším charakterom neznamená, že celá pointa bude banálna.

Seriál veľmi dobre pracuje so soundtrackom, ktorý v sebe nesie odkaz predchádzajúcich seriálov a je zaujímavým doplnkom novým hrám s kamerou, snímaním postáv a celkovým vyznením nového seriálu, ktorý veľmi dobre dopĺňa svojich seriálových súrodencov a nemusí nutne opakovať chyby. Legacies ešte môže priniesť veľa prekvapení, ak sa diváci nechajú zlákať, pretože sledovanosť úvodnej epizódy nebola oslnivá. Televízia The CW má dlhodobo problém zaujať divákov prostredníctvom klasického vysielania a jej prednosťou sú skôr digitálne platformy, keďže cieli na mladšieho diváka. Preto je veľmi ťažké posudzovať úspech alebo neúspech daného seriálu.

Nový nadprirodzený seriál sa začal na ratingu 0.4 s 1.2 miliónmi divákov a druhou najsledovanejšou novinkou, hneď po novom spracovaním Čarodejníc. Daná hodnota nie je prevratná, ale The CW hľadí na svoje seriály inak, veľkým pozitívom je streamovanie, čo je zaručená a veľmi atraktívna cesta k novým divákom a samozrejme finančným príjmom. Každopádne, ešte pred premiérou si stanica objednala ďalšie scenáre, je teda dosť možné, že úvodná séria Legacies môže mať až 16 epizód a dobrú vidinu aj na ďalšie pokračovanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #Legacies