Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Toto je seriál, ktorý tento rok prekvapil! Neoľutujete, ak sa necháte zlákať kúzlom

Začína to ako nedostatok a túžba, začína to ako krv a strach, začína to ako čas čarodejníc, tak tento monológ počas ôsmich týždňov navodzoval divákom husiu kožu. Kvalitné seriály neprichádzajú len spoza oceánu, ale európska má čo ponúknuť. Dôkazom je britská novinka A Discovery of Witches, ktorá je na Slovensku dostupná vďaka HBO a svoju prvú sériu uzavrela len začiatkom novembra.

21.12.2018 07:00
A Discovery Of Witches, čas čarodejníc, matthew... Foto:
Hlavné postavy Matthew Goode ako Matthew Clairmont a Teresa Palmer ako Diana Bishop dodali seriálu neopakovateľné čaro.
debata

Zo spočiatku nenápadnej novinky sa veľmi rýchlo vykľul seriálový hit, ktorý opantal svojim originálnym spracovaním. Britom sa podarilo spracovať knižnú predlohu z pera Deborah Harknessovej úplne iným spôsobom a posunuli tento žáner tým správnym smerom. Nejde o žiadne ťažkopádne láskyplné „omáčkoidné“ zápletky typu Twilight, ale vďaka povestnej britskej rezervovanosti aj dej pôsobí veľmi elegantne, neprehnane, uhľadene a zároveň vyvoláva tie správne emócie a presvedčenie, že sa oplatí pozerať aj ďalšia epizóda.

Iste, počas prvej série sa rozvinula zakázaná láska medzi upírom a čarodejnicou, ktorá hýbala celým nadprirodzeným svetom. Tvorcovia zvolili jemné, nenásilné spracovanie a aj, keď sa konalo klišé, bolo to v takom minimálnom prevedení, že v konečnom dôsledku bolo spestrením celého deja. Osem epizód je skromný počet na rozvinutie všetkých zápletiek, preto diváci dostávali len pomalé a striedme dávkovanie, čo len burcovalo zvedavosť a zároveň to bol šikovný kalkul zo strany tvorcov, tí predpokladali pokračovanie. Čo sa aj potvrdilo. Televízia Sky 1 sa nechce čarodejníc vzdať a objednala druhú a rovno aj tretiu sériu.

V čom sa skrýva čaro seriálu? V jeho obyčajnosti. Je zasadený do súčasnosti, teda do sveta skepsy, reálnosti, kde mágia nemá svoje miesto a nadprirodzené bytosti sa museli prispôsobiť. A najmä splynúť s okolím, čoho následkom je fakt, že postupne sa menia ich gény a sú viac obyčajnými ľuďmi ako nadprirodzenými. Upíri, čarodejníci, démoni sú vzdelaní ľudia s bežným zamestnaním a je vytvorený dojem, že to môže byť aj váš sused.

Zabudnite na stereotypy

Všetky postavy popierajú všetky doteraz známe doktríny, upíri môžu chodiť do kostola, pohybujú sa za svetla, svoju chuť po krvi si ventilujú väčšinu na zvieratách. Svet čarodejníc je skrytý pred očami a čarovať sa odváži len málokto a aj to len za zatvorenými dverami, nelieta sa na metlách, rovnako sa nekonajú šialené rituály.

Démoni nie sú príšery, len ľudia so schopnosťami, ktoré sa vymykajú chápaniu upírov a čarodejníc. Nad týmito silami tróni Kongregácia, ktorá sa snaží udržať magický svet v tajnosti. Avšak popredný člen Peter Knox túži po Diane a jej moci.

Čas čarodejníc vyniká nielen hereckými predstaviteľmi čarodejnice Diany (Teresa Palmer) a upíra Matthewa (Matthew Goode), ale aj exteriérmi v podobe anglického Oxfordu, Benátok alebo francúzskeho vidieka. Tieto nádherné kulisy len podčiarkujú celú atmosféru, v ktorej sa seriál nesie a potvrdzuje presvedčenie diváka, že sleduje umiernený nadprirodzený seriál, ktorý ho neruší zbytočným pátosom.

Nie všetko je o láske

Postupne počas prvej série sa rozvíja nielen zakázaná láska, ale aj moc Diany, ktorú zviazali jej zosnulí rodičia, tí sa (ne)prekvapivo stali obeťami vražedného komplotu, čo čarodejnicu doživotne poznačilo. Postupne objavuje svoju silu a k dobru hovorí aj fakt, že všetko jej nešlo na prvýkrát, práve naopak. Jej prvé kroky aktívnej čarodejnice sú spojené viac s problémami ako s úspechmi. Kongregácia je zaľúbenému páru v pätách. V hre je veľa. Nielen jej obrovská moc, ale aj kľúč k tomu, ako dosiahnuť vyhubenie upírov.

Táto televízna sezóna predstavila viacero nadprirodzených seriálov rôznej kvality ako nové spracovanie Čarodejníc (Charmed) alebo Sabriny (Chilling Adventures of Sabrina). Čas čarodejníc pôsobí ako zjavenie, v pozitívnom slova zmysle. Prvá séria pôsobí uveriteľne a ukazuje dôležitú vec, ako sa dá nadprirodzený seriál poňať inak, aby nerušil aj tých, ktorí nepatria do tábora fanúšikov tohto žánru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HBO #oseriáloch #A Discovery of Witches