Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Trump na frak nedostal. Návrat tohto seriálu bol lacný politický teleshopping

Uštipačným politickým odkazom opäť odzvonilo, drzému slovníku Murphy Brownovej dali – prekvapujúco - stopku samotní diváci. Návrat sitkomu, ktorý pred tridsiatimi rokmi bol akousi seriálovou politickou autoritou, nevyšiel podľa predstáv televízie CBS. Tá ukončí vysielanie trinásťdielnej návratovej série tesne pred Vianocami, ďalšie epizódy nasledovať nebudú.

20.12.2018 07:00
murphy brown, murphy brownová, candice bergen, Foto:
Kedysi bola Murphy Brownová politickým pitbullom, teraz bola iba bezzubým šteniatkom.
debata

Murphy Brownová sa mala vrátiť ako pitbull, vo výsledku bola malé štekajúce neškodné šteniatko. Nanešťastie. Stanica verila, že tento revival bude patriť k tým, ktorý bude búrať rebríčky sledovanosť, nakoniec sa neskončil ako prepadák, no vlažné prijatie nepraje ďalšiemu pokračovaniu. Oficiálne CBS hasí toto zlyhanie tým, že celý návrat bol plánovaný ako jednorázová záležitosť bez možnosti pokračovania. Vo svete televízie takýmto vyjadreniam sa dá veriť len ťažko.

Kde sa stala chyba? Odpoveď je jasná, v samotnom spracovaní. Tvorcom sa podarilo prilákať pôvodných hercov, žiaľ niektorí sa pokračovania nedožili. Avšak piliere ako samotná Murphy, Corky, Miles, Frank a Jim znova rozpútali mediálnu roztržku na prahu Bieleho domu. Aspoň sa o to snažili. Pribudli k nim nové postavy ako syn Murphy Avery, ktorý v pôvodnom seriáli sa iba narodil alebo Phyllis, majiteľka baru. Tá prebrala štafetu po svojom zosnulom bratovi Phillovi, ktorý v pôvodnom seriáli samozrejme bol dôležitou súčasťou deja. Práve v jeho bare doznievali bonmoty z úst postáv.

Pointou revivalu bolo prinávratiť do moderného mediálneho sveta novinárov zo „starého“ sveta, kde sa písalo na strojoch, internet neexistoval a jediným spojením zo svetom bola pevná linka. Navyše politická klíma sa zmenila a bolo potrebné pospolitému ľudu odovzdať dôležité posolstvá a varovania, keďže sa svet zmenil a ocitol sa na križovatke. K tomu im pomáhal ich sprievodca súčasného sveta mladý technik Pat.

Lenže dobre navrhnutý námet sa v skutočnosti uskutočňoval len veľmi ťažko. Pozornosť na seba pútala Murphy, čo bolo pochopiteľné a žiadúce, ostatné postavy hrali druhé husle a boli len akousi malou ozvenou v scenári, aby len „doťukli“ vtípky. Väčšinu času len sa objavovali a mizli zo záberov a ich pôvodná úloha sa akosi nedostavila.

Všetko stroskotalo na scenári

Kameňom úrazu bol scenár. Pôvodný seriál bol nápaditý, prefíkaný, správne jedovato vtipný a medzi divákmi správne vyvolával rôzne názory vzhľadom na politické názory. Okrem toho, že zbieral jednu prestížnu cenu za druhou, dvíhal tlak vtedajšej politickej elite. Tvorcom sa podaril husársky kúsok, keď „načapali politikov na hruškách“ a oni nepochopili, že mlčať je zlato. Posielali si štipľavé odkazy, čo bol len hnací motor na ďalšie kvalitné epizódy a pozornosť miliónov divákov. Razom sa seriál stal centrom mediálno-politického diania.

Túto ambíciu mal aj tohtoročný revival, vzhľadom na to, že k moci sa dostal kontroverzný republikánsky prezident s názormi, s ktorými súhlasí len málokto. To pre zarytých demokratov nemohlo zostať bez odozvy. Keby si scenáristi spomenuli na staré časy a napísali by dialógy a pointy, ktoré by sedeli do úst jednotlivým postávam, mohla explodovať kvalitná rozbuška a mohla sa zopakovať situácia ako z minulosti.

Predsalen súčasnému „nájomníkovi“ Bieleho domu stačí minimum, aby sa podelil so svetom so svojimi názormi na Twitteri. Počas vysielania seriálu nezareagoval ani raz, čo je len odrazom toho, že sa niekde stala chyba, pretože neexistovala epizóda, kde by zaznelo jeho meno v rôznych súvislostiach.

„Vďaka“ nefungujúcemu scenáru trinásťdielna séria pôsobila ako prvoplánový politický teleshopping a vylievanie si vlastných komplexov frustrovaných tvorcov. Toto sa nemalo stať seriálu kalibru Murphy Brownovej. Jednotlivé epizódy na seba nenadväzovali, každá epizóda sa venovala rôznym témam, ako je migrácia, voľby, LGBTI problematika, boj s fake news, kontroverznými výrokmi jednotlivcov, ktoré zaváňali xenofóbiou.

Samozrejme Murphy so svojim legendárnym slovníkom sa so všetkým vysporiadala spôsobom sebe vlastným, len akosi to všetko do seba nezapadalo. Jednotlivé časti boli plné premotivovaných vyhlásení, ktoré v súvislosti s vážnymi témami pôsobili umelo a neraz až nedôstojne. Pri pôvodnom seriáli, aj keď často nebol dôvod na smiech, tak rafinovaný scenár aspoň vyčaril malý úškrn, teraz to bol presný opak, bol to skôr zastavený rozum.

Návrat Murphy Brownovej mal byť triumfálny a byť protiváhou k šíriacim sa alternatívnym médiám, mal priniesť závan starých časov, keď ľudia sledovali overené spravodajstvo, čítali noviny a žurnalistika prinášala kauzy, ktoré rozkolísali verejnú mienku a otriasli zdanlivo neotrasiteľnou najvyššou politikou. Vo výsledku seriál pôsobil ako motivačný príhovor, z ktorého si nikto nič neodnesie, pretože po piatich minútach nevie, o čom bol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #oseriáloch #Murphy Brownová #Candice Bergen