Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Legendárni Priatelia mali zmiznúť! Cena za ich záchranu je astronomická

Hoci od konca kultového sitkomu Priatelia uplynulo štrnásť rokov, teší sa neutíchajúcej sa popularite po celom svete, aj v USA. Snáď neexistuje krajina, v ktorej by sa seriál dookola s úspechom nereprízoval.

11.12.2018 07:00
David Schwimmer, Lisa Kudrow, Matthew Perry,... Foto:
Herecká zostava seriálu Priatelia - zľava: David Schwimmer, Lisa Kudrow, Matthew Perry, Courteney Cox, Jennifer Aniston a Matt LeBlanc.
debata

Netflix všetkých desať sezón a teda 236 epizód má pod svojimi krídlami od roku 2015. Aj streamovacie spoločnosti medzi sebou súperia, kto z nich bude mať tie najväčšie klenoty a Priatelia patria do zlatého fondu. Každoročne platil 30 milión dolárov za licenciu spoločnosti Warner Bros., aby mu Priatelia zostali v jeho stajni. Je pravdou, že sitkom je žiadaný aj v USA a nikdy sa naňho nezabudlo.

Preto fanúšikov vystrašila pred pár dňami správa, že čoskoro Priatelia nadobro zmiznú. Netflixu ako každý rok končí licencia a objavila sa informácia, že seriál stiahne z ponuky k 1. januára 2019. Táto informácia rozpútala nebývale veľké vášne nielen medzi divákmi, ktorí si nevedeli predstaviť, že Priatelia budú nedostupní a zároveň zbystrili pozornosť aj konkurenčné médiá. Tie vycítili príležitosť uchmatnúť jeden z najžiadanejších seriálov.

Lenže Netflix chce mať Priateľov do poslednej možnej chvíle a za exkluzivitu sa platí. Licencia na rok 2019 sa vyšplhala na neuveriteľných 100 miliónov dolárov.

Nič to nemení na fakte, že o tento sitkom tak či tak čoskoro príde, nateraz len odďaľuje nevyhnutné. Spoločnosť Warner Bros. plánuje spustiť vlastnú streamovaciu službu prostredníctvom dcérskej spoločnosťi AT&T a to už koncom budúceho roka. Následne sa Warner Bros. bude snažiť sústrediť filmy a seriály zo svojej obrovskej knižnice pod jednu strechu. Priatelia opustia Netflix, tejto situácii sa nedá vyhnúť.

Vyzerá to tak, že budúcnosť televízie prináša zaujímavé preskupovanie síl a vývoj. Všetko nasvedčuje tomu, že sa končia časy, keď prvé streamovacie služby zdieľali filmy a seriály ostatných spoločností. Tie si medzičasom zakladajú vlastné služby ako Disney alebo spomínaný Warner Bros. a postupne sťahujú svoje programy k sebe.

Nebude to trvať už dlho, keď jednotlivý streamovací hráči budú viac odkázaní nakrúcať čoraz viac vlastnej tvorby, aby zaujali a známe filmy a seriály budú mať pod palcom štúdiá, ktoré ich pred rokmi nakrútili. Čo to znamená pre divákov? Ak budú chcieť vidieť novú tvorbu, ale aj overenú klasiku, tak si budú musieť predplatiť viacero streamovacích služieb naraz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #priatelia #oseriáloch