Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Len tento seriál dokáže aj po rokoch rozplakať. Nie preto, že je zlý

Seriál This is Us pred dvoma rokmi priniesol veľký zlom v pojatí vzťahových drám. Diváci po celom svete zostali očarení absolútne dojemným a autentickým spracovaním príbehu jednej rodiny. Od konca septembra televízia NBC vysiela už tretiu sériu a všetko nasvedčuje tomu, že diváci sa stále nevedia nabažiť klanom Pearsonovcov a novými príbehmi, ktoré skrývajú a postupne aj odkrývajú ich komplikovaný rodinnú históriu.

29.11.2018 07:00
debata (1)
Seriál This is Us stále prekvapuje. V roku 2019... Foto: NBC
this is us, mandy moore, milo ventimiglia, Seriál This is Us stále prekvapuje. V roku 2019 ho budú môcť sledovať aj slovenskí diváci, uvedie ho Česká televízia.

Jedným dychom treba dodať, že hoci je sledovanosť stále v rekordných výšinách, tretia séria – po prvýkrát – zaznamenala pokles. Prvé dve sezóny dosahovali stabilnú sledovanosť nad desiatimi miliónmi divákov, čo bol dôvod, prečo televízia veľmi rýchlo po začiatku vysielania naraz oznámila vznik ďalších dvoch sérií. Tento krok nebýva zvykom, štandardne sa predlžuje len na rok. To len podčiarklo, že This is Us je naozaj hit.

Teraz však nastala zmena. Len dlhoočakávaná premiéra najnovšieho pokračovania sa dočkala čísiel, na ktoré bol seriál „zvyknutý“. Prvú epizódu tretieho roku vysielania si pozrelo 10.4 milióna divákov s neuveriteľným ratingom 2.9. Ostatné týždne však ukázali, že aj taký veľký seriálový hit akým This is Us bezpochyby je, že pristáva pevnými nohami na zemi. Krivka sledovanosti v nasledujúcich týždňoch klesla približne o dva milióny, v prípade iných seriálov by to bola posledná smrteľná rana, pre This is Us to až taký zásadný problém nie je.

Nižšia sledovanosť, no stále hit

Aktuálne si televízne premiéry nových epizód nenechá ujsť 8.5 milióna divákov s ratingom 2.2, čo sú stále vysoko nadpriemerné výsledky a seriál poráža počas utorkových večerov všetky konkurenčné programy, dokonca aj taký hit, ako je spevácka šou The Voice. Pokles sledovanosti sa pripisuje len akémusi diváckemu vytriezveniu.

Iná situácia je v odloženej sledovanosti, kde si táto dráma pripisuje na konto ďalšie milióny a len potvrdzuje, že patrí medzi najsledovanejšie seriály na svete. Už počas budúceho roka ho začne vysielať aj Česká televízia a vznikne aj šanca pre slovenských divákov, aby sa nechali zlákať touto vysoko návykovou drámou.

Kto by si myslel, že dej This is Us začne zacyklovať sa, tak sa mýli. Tvorcovia sú si dobre vedomí, že s pribúdajúcimi sériami si musia udržať nadštandardnú kvalitu ponúknutých príbehov. Preto na konci druhej série rozšírili možnosti ďalšieho rozprávania. Dovtedy to bola kombinácia minulosti a súčasnosti a diváci sledovali dojemný príbeh mladého Jacka a Rebeccy Pearsonovcov, ako si budujú rodinu, ako vychovávajú svoje tri deti a najmä sa postupne odkrýval pravý dôvod smrti dokonalého otca a manžela Jacka. Smrť Jacka bola tým pojítkom so súčasnosťou, kde sa pozornosť sústredila na už dospelé deti, ktoré sa akosi v živote rôznymi spôsobmi hľadajú a smrť milovaného otca ich výrazne ovplyvnila.

Počas dvoch rokov vysielania pozorní fanúšikovia získali pomerne rozsiahlu znalosť jednotlivých postáv, dôvodov ich konania a mohli si vybudovať sympatiu alebo antipatiu voči tej ktorej postave. Teda ideálne možnosť, ako prekvapujúco vsunúť do deja nový element – budúcnosť. A práve flashforwardy, ktoré sa ukazujú – zatiaľ – len minimálne sú tým momentom, keď tretia séria dostáva nový šmrnc a dôvod sledovať ďalej a najmä nenudiť sa.

Stále lákavý dej

Tvorcovia rafinovane ponúkajú malé omrvinky toho, ako obľúbené postavy dopadnúť a jedným dychom dodávajú, že toto je cesta, ako plánujú seriál ukončiť. Hoci je This is Us veľký hit a všetkým je jasné, že sa zdrží ešte niekoľko sezón, producenti veľmi triezvo vnímajú, že raz ten deň a majú jasnú ideu toho, ako chcú príbeh rodiny Pearsonovcov ukončiť.

Tri časové roviny, paradoxne, nespôsobujú chaos, ako by sa dalo predpokladať. Prím stále drží minulosť a od nej sa zrkadlia súčasné príbehy a ojedinelé pohľady do budúcnosti sú len čerešničkou na torte. Scenár rozvinul zápletku vojny vo Vietname, ktorá skrýva mnohé tajomstvá dokonalého Jacka Pearsona, v súčasnej rovine príbeh nejde na pol plynu.

Sú tu pomerne kontroverzné, ale potrebné zápletky, o ktorých sa málo hovorí. Ako snaha obéznej Kate prirodzene otehotnieť či téma mužskej neplodnosti, nechýba téma depresie, ale sociálnych rozdielov medzi bohatými a chudobnými alebo aj pohľad toho, ako vyzerá popularita herca.

This is Us ide stále to svoje, hovoriť o témach, o ktorých sa nehovorí a to poriadne nahlas a bez hanby, príbeh stále búra akékoľvek bariéry a diváci majú stále dôvod sa smiať a najmä vyťahovať papierové vreckovky, aby si možno tajne utreli slzy pri zápletkách, ktoré sa ich bytostne dotýkajú.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #This is Us #Mandy Moore #Milo Ventimiglia #oseriáloch