Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pamätáte si na Vtierku Castla? Tak naňho zabudnite, teraz je zelenáč

Kto by nepoznal seriál Vtierka Castle s Nathanom Fillionom v hlavnej úlohe, doteraz sa úspešne reprízuje aj na Slovensku. Avšak v USA už dávno za týmto seriálom dali všetci bodku a televízia ABC sa nevzdala myšlienky, že overených tvorcov a obľúbeného herca opäť dostane na svoje obrazovky. Podarilo sa.

15.11.2018 07:00
the rookie, rookie, nathan fillion, Foto:
Hoci to spočiatku tak nevyzeralo, nakoniec to vyzerá tak, že The Rookie bude jednou z najlepších noviniek tejto jesene.
debata (1)

V polovici októbra mala svetovú premiéru dráma The Rookie, ktorá má byť jedným z najväčších ťahákov jesene. Overený kreatívny tím má ambíciu neopakovať chyby z predchádzajúceho seriálu a priniesť svieži vietor. Výsledok je však mierne rozpačitý, ale v konečnom dôsledku naozaj prekvapujúco pozitívny.

Keď stanica počas leta zverejnila trailer, diváci zostali mierne zaskočení, pretože to vyzeralo tak, že táto novinka ide na pol plynu. Keby sa mal seriál súdiť podľa traileru, tak The Rookie by rozhodne nebol víťaz. Iná situácia nastala po zhliadnutí prvej epizódy.

The Rookie má ambíciu byť rovno jednou z najlepších tohtoročných noviniek. Príbeh je o štyridsiatnikovi Johnovi Nolanovi (Fillion), ktorý po prekvapujúcom rozvode a prežití bankovej lúpeže začne nový život. Ten starý mu stroskotal a on hľadá novú pointu. Keďže bol hrdinom lúpeže, prebudí sa v ňom túžba po spravodlivosti a absolvuje policajný výcvik, odsťahuje sa do Los Angeles, kde nastúpi na miestne policajné oddelenie a robí prvé krôčiky ako policajt.

Pointa seriálu stavila na priepastný vekový rozdiel medzi mladou generáciou a človekom, ktorý očividne prežíva krízu stredného veku. Úvodná epizóda rýchlo predstavila všetky hlavné postavy, ktorých charaktery sú, prirodzene, rozdielne a spolu tvoria mix na rôzne budúce zápletky. Je tu klasický rojko alias hlavný hrdina, jeho dvaja mladý kolegovia, pričom s jednou udržuje tajný románik.

Potom sú tu skúsení policajti, mentori, ktorí si uťahujú z mladých bažantov, popritom sú prísni, dôslední a každý z nich má dôvody pre svoje konanie. Nad všetkými tróni drsný kapitán, ktorý si dal za cieľ vyštvať Johna z okrsku, pretože neverí, že jeho úmysly sú položené na správnych základoch a neviditeľnú ochrannú ruku drží nad všetkými vždy spravodlivá šéfka okrsku.

Kým trailer haproval, celá epizóda ako celok šliapala ako švajčiarske hodinky a nenechala diváka vydýchnuť ani minútu. Vyhradených 42 minút naozaj ubehlo veľmi rýchlo, nebol priestor na nudu a pritom sa stihli naznačiť dejové linky pre každú jednu hlavnú postavu. Jediným problémom je samotný hlavný hrdina. Jednoducho sa nedá vyhnúť porovnávaniu s jeho predchádzajúcou úlohou Vtierky Castla, keďže tento charakter je v podstate Castle v policajnej uniforme.

Herec sa môže všemožne vymaniť a nejde to. Jeho John Nolan je síce komplikovanejší charakter, zlomený po rozpade jeho života, avšak prejavuje sa jeho humorná stránka v tej najnevhodnejšej chvíli. Rovnako ako Castle. Preto, keď už aj sa divák nechá strhnúť dejom a má pocit, že sleduje niečo iné, razom sa táto postava začne správať povedome a dobre rozbehnutá atmosféra dostane trhliny. Bude musieť ešte prejsť niekoľko epizód, aby duch Vtierky Castla vyšumel dostratena.

Inak, The Rookie ukazuje veľmi svižne a atraktívne svet policajtov, ktorý je nevyspytateľný a vyžaduje si celého človeka, čo mladí začiatočníci vôbec nespĺňajú a je na starších kolegov vštiepiť im všetko, čo vedia, aby neohrozovali nielen seba, ale aj ostatných. Musia byť z nich pozorní, všímaví, silní, predvídaví, nebojácni jedinci, ktorí chránia. Preto sa vekovo hlavný hrdina nehodí do pozície začínajúceho policajta, pretože má veľa odžité a cenné životné skúsenosti sú údajne v neprospech dobrého bažanta. Pravý začiatočník má byť nepopísaný papier. Lenže práve skúsenosti a iný pohľad na vec sú prednosťou hlavného hrdinu a otvárajú polemiku o tom, či majú prísni nadriadení pravdu.

Takisto zaujímavo pôsobí humor v seriáli. Odhliadnuť od asociácií z prechádzajúceho seriálu, veková priepasť je nekonečnou studnicou na rôzne fóry, ktoré sú neraz myslené ako láskavý humor, ale aj tvrdá kritika.

Veľkou devízou sú jednotlivé prípady, ktoré sa striedajú ako bežiacom páse. Domáce násilie, zabudnuté deti v aute, vražda, pouličné gangy, drogy, drogoví díleri, to všetko môže stretnúť policajta v rámci jedného dňa. Musia si zachovať zdravý odstup od prípadov, ale zároveň vhodnú angažovanosť, aby im nič neušlo. Svet policajtov sa javí ako svet akejsi rozpoltenosti a to je veľmi pevný základ na dobrý seriál. To, že ABC seriálu verí je aj fakt, že krátko po začatí vysielania predĺžila prvú sériu, tá bude minimálne 20 epizód.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #Nathan Fillion #The Rookie