Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Prezident USA je mŕtvy, nech žije prezidentka! Dom z kariet (ne)dal za sebou bodku

Až rok po prevalení sexuálneho škandálu Kevina Spaceyho sa ukázalo, ako vyzerá kultový seriál Dom z kariet (House of Cards) bez jeho neprehliadnuteľnej postavy egocentrického prezidenta Franka Underwooda. Netflix len pred pár dňami sprístupnil, pre mnohých, kontroverznú záverečnú šiestu sériu, v ktorej opraty prebrala Claire Underwood (Robin Wright) ako nová prezidentka a už teraz je terčom polemík, či Dom z kariet dostal náležitú bodku. Nič tomu nenasvedčuje, ani začiatok série, ani jej koniec.

06.11.2018 07:00
debata
Robin Wright ako prezidentka Underwoodová... Foto: Netflix
house of cards, dom z kariet, robin wright, Robin Wright ako prezidentka Underwoodová priniesla svieži vietor do záveru celého seriálu.

Dom z kariet sa navždy zapíše do seriálovej histórie ako ten, ktorý odštartoval zlatú éru streamovacích platforiem. Bol vôbec prvý, ktorý dokázal preraziť v rámci nových médií a od svojho začiatku vzbudzoval vášne svojim obsahom. Príbeh zo zákulisia Bieleho domu a najvyššej politiky bol plný intríg, vrážd, súbojov o moc a nad všetkými trónil manželský pár Underwoodovcov. Tí sa stali symbolom prehnitého systému.

Len málokto by si vedel predstaviť, že by posledné slovo v seriáli nepovedal práve Kevin Spacey. Netflix si to predstaviť vedel a po rýchlom vyhadzove herca začal pripravovať skrátenú sériu. Robin Wright alias Claire Underwood vždy stála v manželovom tieni a neraz jej to vyhovovalo. Ako sa hovorí, pod lampou je najväčšia tma a ona z pozície šedej eminencie výrazne ťažila vo svoj prospech. Teraz sa karta obrátila a ona má príležitosť vytvoriť si svet s vlastnými pravidlami, čo nie je pochuti tým, ktorí sa mali dobre za čias jej manžela.

Najnovšia séria od prvého pohľadu iná, atmosférou, vyznením a najmä očividným dištancom od Kevina Spaceyho. Dobrou správou je, že scenáristi sa nenechali uniesť vášňami a nenapísali zbytočne teatrálnu smrť prezidenta, ale z celej komplikovanej situácie, ktorá takmer mala za následok zrušenie celého seriálu, nakoniec vyťažili. Prvá epizóda sa prefíkane pohrávala so zvedavosťou divákov, ktorí netrpezlivo očakávali, že sa najväčšia zápletka odhalí veľmi rýchlo. Nestalo sa.

Príbeh postupne dávkoval malé čriepky a náznaky toho, čo sa s Frankom naozaj stalo. Najpravdepodob­nejšou možnosťou bola jeho samovražda, keď vo finále piatej série skončil vo svojom úrade. Všetci tipovali túto možnosť, že zarytý egomaniak neuniesol svoj pád. Scenáristi boli mimoriadne zhovievaví. Napísali mu milosrdnú a nečakanú smrť v spánku, aj keď sú tam náznaky, že by ho mohli otráviť, nepriateľov mal dosť. A hoci je mŕtvy, duch Kevina Spaceyho nezmizol.

Ešte viac ich má prvá prezidentka, ktorá čelí nenávisti zo strany laickej verejnosti, ale aj politických oponentov. V jej ceste za vlastnými pravidlami ju však nič nezastaví a je ochotná ísť aj cez mŕtvoly, doslovne. Robin Wright v úlohe Claire ešte viac žiari, keď je sólo. Predvádza absolútne chladnokrvné predstavenie, pri ktorom nepohne ani brvou ani v tej najťažšej situácii, keď jej kondoluje celý svet a musí sa prizerať na fotky z pohrebu svojho manžela.

Posledná séria si ide tvrdo za svojim. V krátkych monológoch, ktoré slúžia na vykreslenie vnútorného sveta prezidentky dáva jasne najavo, že divákov čaká úplne niečo nové a majú zabudnúť na všetko, čo videli v predchádzajúcich piatich sezónach. Frank Underwood je mŕtvy a jeho svet odišiel s ním. Teraz sa vytvára svet podľa Claire a s teatrálnym gestom zdvihnutého prostredníka dáva všetkým na známosť, že sa nedozvedia pravdu o smrti Franka. Je to jasný odkaz hejterom, ktorí neverili, že Dom z kariet dokáže prežiť. Dokáže!

Robin Wright bez akýkoľvek problémov utiahne celú drámu a takmer účinkuje v každej scéne a je očarujúca, elegantná, distingvovaná, dokonale odmeraná a desivá, v tom najlepšom slova zmysle. Z príbehu je cítiť opäť akýsi stoický pokoj, aj napriek tomu, že sa zákulisie otriaslo v základoch. Príbeh je premyslený, pevne daný a odchod Kevina Spaceyho seriálu, v istom zmysle, aj pomohol.

Claire Underwood ako svetová líderka vzniesla do deja svieži vietor, nové alternatívy, ktorými sa môže príbeh uberať a pritom seriál nestratil svoje čaro. Verný divák sa tam opäť nájde klasickú špinavú hru intríg a politiky, na ktorú bol zvyknutý. Menším sklamaním môže byť len záver. Kto čakal dostatočnú bodku, zostane sklamaný. Dom z kariet síce tvrdo ukázal, že „dobro“ nikdy nezvíťazí a zlo v akejkoľvek podobe v politike nevymrie, dej si však pýta ešte viac prezidentky! A jej záverečný desivý pohľad to len potvrdil a navyše pod srdcom nosí Frankovo dieťa, teda ďalšiu generáciu, ktorá bude môcť prebrať žezlo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Robin Wright #Kevin Spacey #House of Cards #Dom z kariet #oseriáloch