Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ľudstvo musí opustiť modrú planétu. Cesta na Mars znamená drámu na Zemi

Mars, náš červený sused, ktorý od nepamäti púta pozornosť ľudstva a po Mesiaci je najbližšou vesmírnou zástavkou. Pred rokmi bolo nepredstaviteľné, aby ľudská noha vstúpila na povrch Mesiaca, teraz sa to hovorí aj o Marse a napriek tomu sa pripravuje misia na červenú planétu.

24.10.2018 07:00
sean penn, the first, Foto:
V dráme The First sa po prvýkrát v hlavnej úlohe predstavil oscarový herec Sean Penn.
debata

Vo filmovom svete už neraz sa „cestovalo“ vesmírom, teraz túto tému načal aj najnovší seriálový počin streamovacej spoločnosti Hulu – The First. Zaujímavosťou je, že prvé dve epizódy režírovala Agnieszka Holland.

Seriál si drží veľké prvenstvo, v hlavnej úlohe sa objavil oscarový herec Sean Penn, pre ktorého to bola vôbec prvá hlavná úloha. Doteraz odolával seriálovým ponukám. Divák je pri téme Mars zvyknutý na zbesilú vesmírnu jazdu, kde sú astronauti hrdinami, prekonávajú neprekonateľné a nakoniec, aj napriek nástrahám, sa dostanú do cieľa. The First je diametrálne odlišný seriál. Na jednej strane je to dobre, rozoberá túto tému s úplne novej, pozemskej perspektívy. Na tej druhej, nemusí divákov baviť, pretože nie je to zbesilou vesmírnou jazdou.

Tvorcovia v prvej, osemdielnej sérii sa pozreli na to, čo všetko predchádza tomu, kým sa raketa ťažkopádne odlepí od zeme a zamieri do vesmíru. Sledujú sa osudy pätice astronautov, ich rodiny, ale aj neuveriteľne zložitú technickú prípravu a samozrejme dotkne sa aj politiky. Dej sa začína v neďalekej budúcnosti, keď má odštartovať prvá misia Providence na Mars.

Tá sa končí tragicky a raketa krátko po štarte aj s posádkou exploduje. Rozbehne sa séria udalosti na niekoľkých frontoch. Technici musia nájsť chyba, ktorá spôsobila smrť národných hrdinov, zástupcovia vesmírneho programu musia hľadať politickú a finančnú podporu a najmä treba nájsť novú posádku, ktorá o dva roky skúsi šťastie znova.

Let na Mars môže byť jednosmerná cesta, no The First ukazuje všetku drámu na Zemi a je veľmi zaujímavé sledovať, ako sa tvorcovia pohrali s touto témou. Už len pohľad na budúcnosť je originálny a pointy sa skrývajú v zaujímavých detailoch. Nie je to žiadny futuristický pohľad, kde lietajú autá, neexistujú konflikty a dejú sa zázraky.

Tvorcovia veľmi triezvo a tým pádom uveriteľne predstavili svoju víziu sveta o niekoľko rokov, ktorý vyzerá takmer rovnako ako naša súčasnosť. Naozaj nikde nelietajú autá, neexistuje teleport, ani iné absurdity známe skôr zo Star Treku. Technológie len uľahčili ľudstvu život, jazdí sa na hybridoch, všetko je ovládané hlasom (telefonovanie, svetlo, televízia), fungujú jednoduché hologramy.

Hovorí sa o globálnom otepľovaní, USA má prezidentku a svetový mier je stále sci-fi. Divák sa pozerá na svet, ktorý o pár rokov môže byť a asi aj bude realitou. Práve vyobrazenie budúceho sveta je prvým veľkým úspechom seriálu. Divák sa veľmi rýchlo stotožní s príbehom, nerušia ho šialené a uletené sci-fi vízie tvorcov. Práve naopak, udivia ho príjemné detaily.

Samostatnou kapitolou sú postavy. Ľudia, ktorí sú ochotní riskovať vlastný život a opustiť svoje rodiny, planétu, tak to sú hrdinovia. Lenže ich cesta do vesmíru je neraz kľukatá a nálepka hrdinov je častokrát len ich profesionálnou maskou. Aj astronauti sú len ľudia, ktorí majú svoje zázemie, problémy, len ich práca je nevšedná a berú ju ako poslanie a ich blízki sa musia zmieriť, že nikdy nebudú na prvom mieste. Riešia partnerské krízy, ženy sa vyhýbajú potomstvu, opúšťajú rodiny. Partneri sú frustrovaní z predstavy, že sa nemusia ich polovičky vrátiť. Nezostáva im nič iné, len to tolerovať a byť oporou. Počas prvej série diváci sledujú ich ľudské osudy, ako sa z nich naozaj stávajú nebojácni hrdinovia, pre ktorých je domovom vesmír.

Zaujímavé postavy, zaujímavé príbehy

Nad všetkými kraľuje Tom Abernaty (Sean Penn), ktorý je veliteľom druhej misie. Práve rodinné problémy ho diskvalifikovali z prvého letu, ktorý sa skončil fatálne. Tom rovnako ako kolegovia je nezlomný profesionál, no súkromný život má rozsypaný. Jeho jediná dcéra Denise (Anna Jacoby-Heron) má dlhodobo problémy s drogami a ich vzťah s otcom je napätý, aj keď sa po rokoch vracia domov a chce začať nový život.

Oboch ich prenasleduje trauma zo samovraždy Abernatyho manželky a matky Denise. Citlivá umelecká duša neuniesla úlohu manželky a matky a pred očami vlastnej dcéry sa utopila, nepomohli ani prosby a vzlyky vzlykajúceho dievčaťa. Prvá séria ukázala prerod ich vzťahu, postupné vzájomné odpúšťanie a vznik vyrovnaného vzťahu otca a dcéry.

To všetko bolo za asistencie Laz (Natasha McElhone), na ktorej pleciach ležala celá misia na Mars. Táto žena je technický génius, odmalička mala naložené na pleciach naložené viac ako uniesla. Aj napriek tomu to dotiahla na priekopníčku vtedajšej doby. Hoci sa vždy snažila držať si profesionálny odstup, posádka a jednotliví členovia sa stali súčasťou jej rodiny.

Nie je to pre každého, oplatí sa vidieť

The First nie je jednoduchý seriál a zrejme nestrhne každého diváka, ktorý hneď od začiatku čaká akúsi podobu vesmírnych pretekov. Tých trpezlivejších seriál postupne odmení skvelou atmosférou, silnými a uveriteľnými príbehmi, brilantnými hereckými výkonmi a originálnou exkurziou do zákulisia vesmírneho programu. Prvá séria je len odrazovým mostíkom k Marsu.

Počas ôsmich častí divák sleduje komplikované vyobrazenie postáv, ich zložitý vnútorný svet a ťažké rozhodnutia, ktoré musia robiť na ceste za splneným snom. Hulu, nateraz, ešte neavizuje vznik druhej série, avšak záver prvej série si pokračovanie priam pýta a ak ju dostane, tak na svoje si prídu aj tí, ktorí chcú sledovať vesmírnu jazdu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sean Penn #oseriáloch #The First #Hulu