Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Fake news sú asi in. Protitrumpovský seriál ošiaľ nespôsobil

Koncom septembra sa fanúšikovia kultových komediálnych seriálov potešili, keď televízia CBS priviedla späť k životu sitkom Murphy Brownová. Sledovanosť však jasne naznačila, že priaznivcov inteligentného humoru bolo menej ako sa čakalo.

08.10.2018 07:00
murphy brown, candice bergen, murphy brownová, Foto:
Seriál ani po 20 rokoch nestratil na sile. Murphy Brownová poriadne naložila Trumpovi, politickej klíme v USA, ale bežným ľuďom, ktorí šíria fake news.
debata (2)

Tvorcovia sa netajili tým, že hlavná pozornosť bude nasmerovaná na aktuálnu garnitúru v Bielom dome s dôrazom na samotného prezidenta. Pôvodný seriál celých desať sezón častokrát kruto, ale veľmi trefne komentoval aktuálne politické dianie a neraz na dianie zo seriálu prepieralo v najvyššej politiky.

Pamätný je konflikt hlavnej predstaviteľky Candice Bergen a vtedajšieho amerického vicepremiéra Dana Qualeyho, ktorému sa nepáčilo, že najsledovanejšia televízia búra model tradičnej rodiny a dáva na piedestál Murphy Brownovú ako slobodnú matku.

V ostrom konfrontačnom tóne ide aj nové pokračovanie, ktoré sa dostalo na obrazovky po dvadstaťročnej prestávke. Hlavným motívom, prečo sa začalo uvažovať o návrate boli prezidentské voľby v roku 2016 a následná polarizácia spoločnosti, rozmach fake news, poloprávd, nenávisti na sociálnych sieťach. Podľa tvorcov sa znovuzrodila potreba vrátiť starú patričku do služby a poriadne naložiť novým médiám a vyniesť na piedestál tradičnú prácu spravodajcov a overených zdrojov.

Pilotná epizóda s prozaickým názvom Fake news od prvej minúty išla tvrdo po prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Murphy nenechala na ňom nitku suchú a tvorcovia vpísali ich slovnú prestrelku cez Twitter, teda jeho obľúbenú platformu, cez ktorú šíri svoje postoje. Televízia CBS prostredníctvom tohto seriálu udala svoj pevný postoj voči terajšej politike Bieleho domu.

Dokonca sa v deji objavila Hillary Clintonová, ktorá sa uchádzala o miesto sekretárky Murphy, čím tvorcovia opäť prepojili pôvodný seriál s novým. Doteraz sú nezabudnuteľné zápletky hlavnej predstaviteľky so sekretárkami, ktoré sa menili ako ponožky a drzá novinárka nevedela nájsť vhodnú kandidátku, ktorá by spĺňala jej prísne kritéria nielen na intelekt.

Seriál bol mimo obraz dlhých dvadsať rokov a za ten začala hrať prim úplne iná generácia divákov, ako tá, ktorá sledovala Murphy Brownovú v rokoch 1988 – 1998. Preto ho museli tvorcovia priblížiť aj novým divákom, z čoho vyplynuli nové a najmä vtipné narážky na starú generáciu novinárov, ktorí nepoznali internet, Google, Facebook a písali na písacích strojoch.

Nové spracovanie preto je správnym mixom, ktorý ulahodí divákom, ktorí majú v živej pamäti pôvodný seriál, ale otvára dvere dokorán pre novú generáciu divákov. Tú zastupujú nové postavy v podobe experta na nové média Pata Patela (Nik Dodani), pre ktorého bol životný zážitok vidieť starý vyklápací telefón Muprhy. Väčší priestor má syn hlavnej predstaviteľky Avery (Jake McDorman). Ten sa dal na rovnakú dráhu ako jeho slávna mama a teraz si konkurujú s vlastnými reláciami. Zatiaľ čo Murphy kladie dôraz na staré hodnoty, Avery pracuje pre Wolf News (čo je jedovatá narážka opäť na Trumpa a televíziu FOX a jej spravodajsto, ktorá je kritizovaná, že neskrýva spojenie s prezidentom) a zameriava sa na súčasného diváka.

„Starú“ gardu zastupuje, pochopiteľne Candice Bergen ako Murphy Brownová. Do mediálnych vôd opäť vplávala aj Corky (Faith Ford), Miles (Grant Shaud), Frank (Joe Regalbuto), v niekoľkých epizódach si zahosťuje aj Jim (Charles Kimbrough). Nechýba ani obľúbený bar U Phila, avšak sarkastického Phila diváci neuvidia, herec Pat Corley sa pokračovanie nedožil. Na jeho miesto nastúpila jeho seriálová sestra Phyllis (Tyne Daly), ktorá má rovnako podrezaný jazyk ako jej brat.

Dejovo úvodná epizóda rozpovedala príbeh pôvodných postáv a v krátkosti ukázala, čo celé roky (ne)robili. Murphy musí dať starú partiu opäť dokopy, lebo sa rozhodla prijať ponuku televízie a vrátiť sa na obrazovky, jej podmienkou bolo, že sa obklopí svojim starým tímom. Po príchode na miesto činu spoznávajú, že ich svet médií, ako ho poznali je minulosťou a patrí do múzea. Musia sa naučiť pracovať s novými médiami, sociálnymi sieťami, používať smartfóny a najmä zaujať, lebo kľúčová je sledovanosť.

A práve sledovanosť seriálu neoslnila, akoby sa možno čakalo. Iné seriály, ktoré sa postupne vracajú v minulých rokoch väčšinou zvalcovali rebríčky. Nad všetkými kraľuje tohtoročný návrat Roseanne, ktorú si pozrelo takmer 30 miliónov divákov. Pre CBS, ktorá sa stále pýši titulom najsledovanejšej stanice v USA výsledok Murphy Brownovej, nebol hit. Prvú epizódu si pozrelo 7.5 milióna divákov s ratingom 1.1, čo je v konečom dôsledku pomerne vlažný štart.

Od seriálu, ktorý od začiatku vzbudzoval rozdielne názory a bez servítky komentuje kontroverzné témy, sa zrejme čakalo viac. No tí diváci, ktorí sú aspoň trochu zorientovaní v tejto problematike sa na Murphy Brownovej určite od srdca zasmejú.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #CBS #Donald Trump #oseriáloch #Murphy Brownová #Candice Bergen