Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Diváci opäť neodolali veľkej záhade. Svet má nový seriálový hit!

Hlavná sezóna seriálov sa začala len nedávno a diváci jasne ukázali, ktoré z nich sa stanú hitmi a je tak väčšia šanca, že sa dostanú aj na Slovensko.

11.10.2018 07:00
debata
Manifest na úvod zvalcoval konkurenciu, stal sa... Foto: NBC
manifest, josh dallas, Manifest na úvod zvalcoval konkurenciu, stal sa najsledovanejšou novinkou novej televíznej sezóny 2018/2019.

Najviac vyšla karta televízii NBC, ktorá ešte pred pár rokmi bola outsiderom a jej seriály prepadávali. Karta sa však obrátila, vybudovala si pevnú vysielaciu štruktúru a teraz bojuje o titul o najsledovanejšiu televíziu Ameriky. A nemusela ponúkať toľko noviniek, stačilo ich pár a tie diváci, podľa všetkého prijali. Nad všetkými tróni novinka Manifest, ktorá zaznamenala najlepší štart zo všetkých staníc. Prvú epizódu si pozrelo viac ako 10 miliónov divákov, rating sa vyšplhal na 2.2.

Manifest s pilotnou epizódou uhral pre NBC najlepší štart seriálu za posledné tri roky, teda od čias, keď odštartoval hit This is Us. V meranej sledovanosti 3+ dokonca výkon seriálu poskočil o takmer 6 miliónov.

Pointou nového seriálového hitu, ktorému diváci neodolali je záhada letu 828, ktorý odštartoval v roku 2013, lenže pristál o 5 a pol roka neskôr. Z pohľadu posádky lietadla ubehli len hodiny a prežili turbulenciu, zvyšok sveta trúchlil a pozostalí pokračovali vo svojich životoch. Čo sa však naozaj stalo? Kde bolo lietadlo tak dlho? A najmä čo sa stalo s pasažiermi? Tí na prvý pohľad pôsobia vyrovnane, postupne ich ničí akýsi vnútorný hlas, ktorý ich núti konať dobro, respektíve pomáhajú s riešením zločinov.

Avšak omnoho zaujímavejšie vyznievajú rôzne spracovania a detaily príbehu, v ktorom hlavnú úlohu stvárňuje herec Josh Dallas, známy zo seriálu Kde bolo, tam bolo (Once Upon a Time). V Manifeste je opäť za toho správneho a ťažko sa dá odsobniť tej časti publika, ktorá ho pozná z predchádzajúceho seriálu. Jednoducho je stále za akéhosi princa. Zápletka seriálu rozdelila aj dvojičky hlavného hrdinu, chlapec letel s otcom, dcéra s matkou. Kým matka s dcérou prežili roky bez svojich blízkych a dcéra pochopiteľne takmer dospela, jej brat nie.

Vznikol tak pohľad na súrodencov, ktorých delia roky. Navyše syn bojuje s leukémiou, lenže po návrate do reality jeho šance na prežitie sú vysoké. Keby lietadlo pristalo v roku 2013, malý pacient by dnes nežil.

Nechýbajú ani zápletky s rodinami, ktoré sa medzičasom rozpadli. Manželské páry si, pochopiteľne, našli nových partnerov, nádejné vzťahy sa rozpadli, členovia rodín medzičasom zomreli. Teraz všetci dostali druhú šancu žiť svoj život, no viacerí už nemajú o to záujem.

Je viac ako evidentné, že tvorcovia chcú nadviazať na kultový seriál LOST (Nezvestní), no Manifest má výhodu v tom, že nikto nepolemizuje, či pasažieri prežili, dej nezaťažuje žiadnymi alternatívnymi realitami. Kladie síce dôraz na leteckú záhadu, pričom všetko nasvedčuje tomu, že ide neznámu vyššiu moc. Samozrejme nechýba vyšetrovanie vedené vládou USA, táto povinná jazda však ťahá za kratší koniec, keďže táto záhada nechce byť vyriešená. Atraktívnejšie však pôsobia vzťahové dejové linky.

Hoci teraz je pozornosť venovaná najmä rodine Bena Fostera (Josh Dallas) a jeho sestre Melisse (Michaela Stone), čo zrejme zostane po zbytok série, existuje pomerne veľký priestor prinášať zaujímavé zápletky aj o iných postavách a tým vzniká priestor pre tvorcov rovno na niekoľko sezón.

Práve tento seriál je najhorúcejším kandidátom na predĺženie úvodnej série na klasických 22 epizód s vidinou na skoré avizovanie aj druhej série. Dej prvých epizód je nápaditý, má spád, scenáristi sa ešte zdarne vyhýbajú zbytočnostiam a pátosom o rodinných hodnotách. Kombinujú v správnej miere tajomno okolo ich niekoľkoročnej absencie, postupne sa odkrývajú rodinné tajomstvá a dej prináša viac otáznikov ako odpovedí a postupne „namotáva“ sledovať vývoj ďalej.

Ak si Manifest udrží doterajšiu úroveň, môže sa z neho stať najväčšie prekvapenie tejto sezóny a najmä byť reálnou náhradou za LOST (Nezvestní), ktorí svojho času boli priekopníkmi v tomto žánri.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NBC #Josh Dallas #oseriáloch #Manifest