Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Najväčšie letné psycho sa skončilo. Ostré predmety sa poriadne zarezali

Nejeden seriálový divák by si myslel, že počas leta prinesú televízie ľahké žánre, ktoré budú mať za úlohu pobaviť. Toto leto však HBO zvolilo diametrálne odlišnú stratégiu a prinieslo osemdielnu minisériu Ostré predmety (Sharp Objects) s Amy Adams v hlavnej úlohe.

30.08.2018 07:00
amy adams, ostré predmety, sharp objects, Foto:
Camille v podaní Amy Adams holduje alkoholu a sebapoškodzovaniu.
debata

Upozornenie: Nasledujúci článok prezrádza detaily z deja seriálu.

Dej seriálu rozpovedal šialený príbeh z amerického zapadákova, mestečka Wind Cap, do ktorého sa po rokoch vracia hlavná hrdinka, aby napísala reportáž o beštiálnych vraždách mladých dievčat. Na tom by nebolo nič čudné, keby Camille Preaker nebola alkoholička, mentálne nestabilná osoba so záľubou v sebapoškodzovaní a počas rokov si celé telo pokryla jazvami, z čoho hneď vyplynulo vysvetlenie, prečo nosila iba dlhé oblečenie aj v tom najväčšom teple, ktoré v rodnom mestečku vládlo. A toto celé jej rozpoloženie bolo len odpoveďou na jej detstvo v „teple domova“.

Režisér Jean-Marc Vallée poňal spracovanie seriálu podobne ako pri Veľkých malých klamstvách (Big Little Lies). Jednotlivé epizódy boli prerušované zábleskmi z minulosti Camille, ktoré nedávali žiadny zmysel a pritom každému bolo jasné, že postupne sa začnú tieto čriepky zoceľovať.

Prefíkané spracovanie s nápaditými detailami

Popritom pomaličky, prefíkane, nápadito a dokonale šialene sa odkrýval súčasný príbeh, keď v miestnom panoptiku vyšinutých charakterov, sa postupne odkrývali desivé tajomstvá mestečka, kde sa už dávno zastavil čas a miestna komunita je rukojemníkom samých seba. Všetci žijú v presne rozvrhnutej hierarchii, ktorej kraľuje úzka skupina bohatých a obrovská skupina chudobných. Každý vie, kde je jeho miesto a každý musí žiť podľa predpísaných zvyklostí a modelov správania. Akákoľvek odchýlka sa nepripúšťa.

Pokojné vody rozvírila Camille, ktorá je dokonalou odchýlkou. Pre miestnych je hrdinkou, ktorá dokázala utiecť z Wind Capu a žiť život po svojom. Pre vlastnú rodinu je sklamaním a objektom pohŕdania a chladného tolerovania. Na tróne sedí matka Adora (Patricia Clarkson), ktorá nemá problém povedať najstaršej dcére, že ju nikdy nemilovala a nevie sa dočkať, keď opäť odíde. Jej komplicom je Alan (Henry Czerny), ten si žije vo vlastnom svete a rukojemníkom je najmladšia Amma (Eliza Scanlen).

Oči mestečka sledovali každý krok Camille, ktorá neraz odhalila viac ako miestny šerif, ktorého primárnou úlohou bolo všetko zamiesť pod koberec a nedráždiť komunitu. Nerobilo mu problém zavrieť aj nevinného za hrdelné vraždy, ktoré nespáchal. Samozrejme pre dobro komunity, ktorá ho odsúdila bez dôkazov.

Dej na prvý pohľad nevyzerá extra originálne. Na tomto seriáli je najviac zaujímavá atmosféra, ktorá sála z každého záberu. Od prvého okamihu je narušená komfortná zóna diváka a hoci sa spočiatku nič prevratné v príbeh nedeje, pocit nespokojnosti a nepohodlia je stále silnejší a neraz to prejde až do presvedčenia, že to zašlo za hranicu únosnosti. Tento ťažko pomenovateľný pocit zostáva až do konca.

Desivé postavy

Jednotlivé postavy sú skvele spracované, nedá sa predpokladať, čo tá ktorá vykoná. Prvá schéma o narušenej Camille, ktorú v detstve zlomila smrť sestry Marian a vedomia, že ostatní, hoci sú maximálne čudní, tak sú normálni sa postupne rozpadáva a mení. A táto zmena je čoraz znepokojivejšia. Posledná epizóda je doslova koncertom absurdistanu, keď sa ukáže, že hlavná hrdinka mala vrahov celý čas pod nosom.

Strašidelné sídlo Preakerovcov sa premenilo na mučiareň, v ktorej odkajživa vyčíňala Adora ako psychický narušená vrahyňa, ktorá trávila svoje deti. Dokonalá psychopatka spravila z Camille zlomenú osobu, ako trest za to, že odporovala. Vtedy nič netušiaca žena netušila, že svojou rebéliou a odmietaním všetkého si zachránila život a bola tou najnormálnejšou osobou z celého klanu. Nie svojou vinou nadobudla pocit, že je vadná a prepadla alkoholu a bolestivému rezaniu.

Hovorí sa, že aká matka, taká Katka. V prípade Ostrých predmetov toto príslovie dostalo obludné rozmery. Šokujúce odhalenie v záverečnej scéne ešte vyšinutejšej vrahyne Ammy bolo skvelou bodkou, možno očakávanou, keďže tento charakter bol tým najznepokojujú­cejším elementom v celom seriáli. Nikto nepochyboval o tom, že Amma pod vplyvom matky nemohla byť nikdy normálna. Lenže odhalenie o tom, že práve ona je tou beštiálnou vrahyňou predčilo očakávania monumentálneho záveru.

Adora bola nebezpečná, desivá, ale „iba“ vo svojich záchvatoch lásky mala potrebu „liečiť“ svoje deti vlastnoručne zamiešanými jedmi. Amma povýšila vraždenie na novú úroveň. Svoje obete naštylizovala do rôznych podôb a vytrhala im zuby. A tento moment bol kľúčový pri jej odhalení. Dcérenka mala vernú kópiu svojho rodného domu, s ktorým sa vždy hrávala a vo svojich predstavách predstierala idylku, ktorú nikdy nezažila. Potrebovala však do domčeka dostať kópiu maminej legendárnej slonovinovej podlahy, ktorá bola v reálnom dome posvätná a mohlo sa na ňu vstúpiť len čistou nohou. A práve zuby boli dokonalou imitáciou, ktoré mladá vrahyňa potrebovala.

Aj pre tých, ktorí seriály nemusia

Ostré predmety boli primárne o troch silných ženských postavách, pričom každá bola iná a vďaka skvelému hereckému každej z nich sa seriál vyšvihol medzi to najlepšie, čo sa tento rok objavilo v ponuke televízií. Výhodou je aj fakt, že ide o uzavretú minisériu, pokračovanie oficiálne vylúčilo aj samotné HBO. Preto toto dielo je vhodné aj pre tých, ktorí sa seriálom vyhýbajú. Dostanú osem častí s úvodom, jadrom a záverom a popritom si užijú úplne vyšinutý zážitok, ktorý sa vymkol akýmkoľvek zabehnutých šablónam, keď sa spracováva knižná predloha.

Ostré predmety hoci sú ťažké a neraz si divák povie, že ďalšiu epizódu už nedá, tak ju napokon dá. Príbeh sa ostro zareže pod kožu divákov a oni napriek tomu budú vždy vstupovať do znepokojivého prostredia, o ktorom vedia, že sa v ňom necítia dobre. A nikdy to neoľutujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Amy Adams #HBO #Ostré predmety #oseriáloch #Sharp Objects