Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Teória veľkého tresku mohla pokračovať. Všetko stroskotalo na jednej hviezde

Seriáloví fanúšikovia už niekoľko dní musia tráviť poriadne horkú pilulku. Musia sa zmieriť s tým, že obľúbená Teória veľkého tresku smeruje k záveru po nadchádzajúcej dvanástej sérii. Ukázalo sa, že seriál mohol pokračovať, nebyť jednej z hlavných hviezd.

26.08.2018 07:00
teória veľkého tresku, big bang theory, sheldon, Foto:
Seriál mal veľkú šancu pokračovať, všetko stopol Jim Parsons (Sheldon), ktorý oznámil odchod zo seriálu.
debata (11)

Teória veľkého tresku je najsledovanejšou komédiou sveta a nič sa na tom nemenilo a nemení s pribúdajúcimi sériami. Diváci sa stále nevedia nabažiť smiešných príhod partičky geekov a mudrlantov a „menej inteligetných“ priateľov.

S rastúcim úspechom, ako to už býva zvykom, sa zvyšovali aj finančné nároky hercov a televízia CBS im vždy s radosťou vyhovela, len aby udržala partičku na obraze, čo najdhlšie a hoci to častokrát nevyzeralo práve optimisticky, vždy sa podarilo uzavrieť nové dohody, ktoré seriálu zabezpečili pokračovanie.

Najvyhrotenejšia situácia bola v čase, keď mal sitkom vstúpiť do ôsmej série. Televízia rátala s pokračovaním, „pozabudla“ nato, že hercom na konci siedmej série vypršala platnosť kontraktov a rokovania uviazli pri finančných odmenách.

Situácia bola natoľko vážna, že obsadenie nezačalo nakrúcať novú sériu v určenom termíne a hrozilo, že ak sa situácia rýchlo nevyrieši, nestihne sa jesenná premiéra. Už vtedy asi CBS pochopila, že sa musí podriadiť a poslušne rešpektovať zvyšujúce sa nároky hercov, z ktorých sa stali megahviezdy na celom svete.

Diváci dostali pokračovanie seriálu včas, aj vďaka nenáročnej výrobe, keďže nakrúcanie prebieha výhradne v štúdiu a mnohí ani nepostrehli doťahovanie a napäté vzťahy medzi hercami a televíziou. Odvtedy sa všetko zmenilo a Teória veľkého tresku z roka na rok bez problémov prežívala a získavala nové série. Je to jeden z mála seriálov, o ktorom sa nikdy na konci sezóny nepochybovalo, že nedostal ďalšiu sériu.

Problémom sa stal presný opak. Po mnohých rokoch a obmedzenom počte účinkujúcich sa pôvodný námet postupne začal vyčerpávať a skalní fanúšikovia si všimli, že seriál už nie je to, čím bol na začiatku a postupne začali volať po jeho konci. Honoráre hercov sa rýchlo priblížili k miliónovej hranici. Aj napriek tomu začali mať zajačie úmysly a boli unavení z dlhoročného nakrúcania a z času na čas sa rozhovorili o tom, že by si vedeli predstaviť ukončenie seriálu.

Míľníkom sa stala desiata séria. Vtedy opäť vypršala platnosť zmlúv a herci zacítili možnosť úniku, ale aj vyrokovania si lepšiej pozície. CBS samozrejme nemohla sitkom ukončiť. Žiadny z jej seriálov nemal takú sledovanosť. Vtedy sa podarilo vyrokovať husársky kúsok. Seriál sa obnovil rovno na ďalšie dve série, lenže vyššie odmeny nedostali všetci.

Účinkujúci sa rozdelili na dva tábory. Na hlavnú trojku – Jim „Sheldon“ Parsons, Kaley „Penny“ Cuoco alebo Johnny „Leonard“ Galecki – a tí ostatní. Vybraní herci dostali vyššie honoráre, pretože bez nich by seriál nemohol pokračovať, ostatní sa museli zmieriť o čosi nižšími a statusom, že nie sú pre seriál až takým silným pilierom. Už vtedy sa začalo hovoriť o tom, že keby sa niektorí rozhodli odísť, Teória by mohla pokračovať, podstatný je Sheldon, Leonard a Penny.

Nikto netušil, že o pár rokov sa toto rozdelenie televízii poriadne vypomstí. V septembri odštartuje dvanásta séria, CBS rozbehla rokovania o ďalšom pokračovaní. Pôvodne sa hovorilo len o 13. sérii. Po oznámení, že seriál končí sa ukázalo, že chcela zopakovať scenár spred rokov a dosiahnuť opäť dvojité obnovenie. Teória mohla končiť až po 14 sériách.

Nič z toho však nebude. Kultový seriál má pred sebou už len jednu sériu, ktorá odštartuje 24. septembra. Mohlo by sa zdať, že rokovania medzi televíziou a hercami stroskotali na toľkokrát omieľaných zvyšujúcich sa finančných požiadavkách. Opak je pravdou. Seriál sa skončí kvôli hercovi Jimovi Parsonsovi alias Sheldonovi.

Aktuálne je už nakrútená prvá epizóda 12. série, po ktorej hlavnému autorovi Chuckovi Lorreovi oznámil, že zo seriálu odchádza a nie je viac ochotný pokračovať ďalej. Lorre túto informáciu následne musel pretlmočiť ďalej a televízia CBS rýchlo vydala oficiálne prehlásenie, že seriál končí a rokovania o pokračovaní nebudú pokračovať.

Lorre odmietol pokračovať bez Parsonsa, ktorý je súčasťou „jeho“ hlavnej trojky seriálu, podľa jeho slov Teória veľkého tresku bez Sheldona nemá význam.

Následne sa vyrojili srdcervúce odkazy ostatných hercov, ktorí boli viac ako naklonení novej dohode a reči o únave z nakrúcania boli možno ich mediálnou hrou.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Jim Parsons #Teória veľkého tresku #oseriáloch